Билки за здрави зъби: Хвощ

  • December 4, 2019

Билките в българските домове не са изключение. Почти във всяко домакинство се поддържа наличност от поне една -две билки, които се използват за различни леки симптоми: чай от лайка при простуда, запарка от смрадлика при кожни проблеми и т.н. От няколко години аз открих прибавих и Хвощът към домашната билкова аптечка, като най-ефективен е под формата на тинктура. В тази статия ще ви покажа как можете да си направите домашна тинктура и да я използвате, разбира се, след като се консултирате с линият си лекар.

Тинктурата от хвощ е богата на Силиций, който е един от ключовите микроелементи за реминерализиране на зъбите и костите. Хвощът съдържа още витамин С, витамини от групата В, витамин Е, витамин К, минералите Калий, Калций и Магнезий, Желязо, Цинк и Мед. Този богат на минерали и антиоксиданти състав благоприятства също съединителната тъкан като заздравява кожата, косата и ноктите; подсилва имунитета и справянето с вирусни инфекции; подобрява храносмилането, кръвоносната и дихателната система; от древността е познат като лек за бъбречни проблеми, включително при нощно напикаване.

тинктура хвощ 1

Първа стъпка е да си наберете свежи стръкове хвощ, които се намират през лятото, между юни и септември в планините със средна надморска височина.

тинктура хвощ 2

Стръковете се смилат на ситно с робот, а може да се намачкат и с хаванче и пестик.

тинктура хвощ 3

Смлени би трябвало да изглеждат така:

тинктура хвощ 4

Слагате смленият хвощ в стъклени буркани и заливате с вряла вода, колкото да покрие зелената маса. Това помага да се освободят повече от ценните съставки.

тинктура хвощ 5

За разтворител може да използва алкохол или глицерин. Аз направих две партиди - една с домашна ракия, която подарих и една с глицерин за лична употреба.

тинктура хвощ 6

Добавя се глицерина, който трябва да е в съотношение 3:1 спрямо сместта от хвощ и вода.

тинктура хвощ 7

За консервант може да се добави 1 лъжица меласа. Аз я добавих още на този етап, но сега смятам че би било по-уместно да се прибави на края, след като тинктурата се прецеди. С лъжица разбърквате добре, за да сте сигурни че няма никакви балончета с въздух в сместта.

тинктура хвощ 8

Затваряте буркана добре и го надписвате. Оставяте на тъмно място за 4-6 седмици като през няколко дни разклащате буркана.

тинктура хвощ 9

След 4-6 седмици прецеждате сместта през марля и съхранявате на стайна температура в съд от тъмно стъкло. Приема се по 1 ч.л. сутрин на гладно, разтворен във вода. На всеки 3 седмици правете по 1 седмица почивка. Не забравяйте преди да започнете да приемате добавки да се консултирате с личният си лекар!
Източници:
Изследване на терапия с Калций и титриран хвощ при жени с остеопороза): Randomized double blind study Ефекта на маз от хвощ върху заздравянето на раните и болковият интензитет при жени след проведена епизиотомия Състав и антимикробна активност на етерично масло от хвощ Антиоксидантна и антипролиферативност на екстракт от Хвощ

Искате да научите повече за хранителните добавки?
Включете се в следващото издание на програмата “Здрави зъбки” за да научите най-важните стъпки които родителите могат да направят, за да предотвратят бъдещи дентални проблеми за своите деца.