Нека децата да растат: как миофункционалната терапия помага за правилното развитие на захапката и зъбите

 • September 4, 2020

В днешната култура, хората сме свикнали да получаваме резултати бързо, включително децата да имат прави зъби и правилна захапка възможно най-рано. В моята практика съм виждала деца с брекети (фиксирани зъбни шини) още на 6 години. Но темата не е за това днес. Това, върху което искам да насоча вниманието Ви е че фокусът в детска възраст трябва да е правилният растеж и развитие. Не само на зъбите, челюстите и лицето, но и на целият скелет.

миофункционална терапия

Когато децата все още растат, а това се случва до 18г. за момичетата и до 21г. за момчетата, техните челюсти растат, така че да осигурят достатъчно място за всички зъби, както и широки и свободни дихателни пътища.

Хидроксиапатита и пастите за зъби от ново поколение

 • April 11, 2020

В последните 20 години Хидроксиапатитът започна да измества Флуора от първото място, като профилактично средство при кариеси и бели петна по зъбите. Повечето от зъболекарите го познават, използват и предлагат на пациентите си, но знаят ли всъщност пациентите какво е? Как действа? Безопасно ли е? Кога, как и защо да го използват?

Хидроксиапатит

Билки за здрави зъби: Хвощ

 • December 4, 2019

Билките в българските домове не са изключение. Почти във всяко домакинство се поддържа наличност от поне една -две билки, които се използват за различни леки симптоми: чай от лайка при простуда, запарка от смрадлика при кожни проблеми и т.н. От няколко години аз открих прибавих и Хвощът към домашната билкова аптечка, като най-ефективен е под формата на тинктура. В тази статия ще ви покажа как можете да си направите домашна тинктура и да я използвате, разбира се, след като се консултирате с линият си лекар.

Тинктурата от хвощ е богата на Силиций, който е един от ключовите микроелементи за реминерализиране на зъбите и костите. Хвощът съдържа още витамин С, витамини от групата В, витамин Е, витамин К, минералите Калий, Калций и Магнезий, Желязо, Цинк и Мед. Този богат на минерали и антиоксиданти състав благоприятства също съединителната тъкан като заздравява кожата, косата и ноктите; подсилва имунитета и справянето с вирусни инфекции; подобрява храносмилането, кръвоносната и дихателната система; от древността е познат като лек за бъбречни проблеми, включително при нощно напикаване.

тинктура хвощ 1

За лечебните свойства на кристалите и нашите зъби

 • October 18, 2019

Всички твърди тъкани в човешкото тяло - нашият скелет и зъби, включително и зъбният емайл са съставени от кристални решетки на солта калциев фосфат или по-сложното му име калциев хидроксилапатит.

Апатит

Апатита по природа е изключително мек и неустойчив кристал. При взаимодействие с по-твърд кристал или метален предмет може лесно да се надраска, а ако се постави в киселина ще се стопи. Това много напомня на причините за проблемите със зъбите на съвременните хора - прекалената киселинност разрушава зъбите и води до кариес, а прекомерните сили дължащи се на стискане, скърцане със зъбите ги изтриват и водят до чувствителност, отчупване и загуба на зъби.

апатит

Трябва ли детето ми да пие флуорирана вода?

 • September 22, 2019

Тези дни едни снимки на детски зъби обиколиха социалните мрежи. Детски зъби, които изглеждаха нездрави и по коментарите и споделянията си пролича колко са уплашили родителите. Много от вас ми писаха за да ме питат възможно ли е наистина това да е резултат от минерална вода, и по-точно от прием на прекомерно количество флуор.

зъбна флуороза

Премиера Без Кариес - невидимата връзка на зъбите с цялостното здраве

 • August 14, 2019

Вече не си спомням колко случайности и нарочности се изпречиха на пътя на публикуването на книгата, но в крайна сметка тя видя бял свят не къде да е, а именно във Варна. Ето какво се случи на представянето ѝ в Арт салона на радио Варна в снимки:

Водеща на събието беше търсачът на здраве Мария Антова - признавам си че не само е моя близка приятелка, но и ментор за по-осъзнат и зелен начин на живот. без кариес премиера 1

За невидимата връзка на зъбите с цялостното здраве

 • August 2, 2019

Над 20 изчетени книги по темата
Над 100 пациенти, радващи се на естествено здрави зъби
Над 2 години писане, редактиране, още писане и така до безброй

Ето я…

без кариес

Езикът ви говори: нов поглед върху диагностиката на болеста

 • July 18, 2019

Едно от многото неща, които ме плениха в Китайската традиционна медицина (КТМ) беше именно диагностиката по езика. Като зъболекар, винаги съм имала непосредствена близост с тази част от телата на хората и през годините започнаха да ми правят впечатление много неща. В тази статия ще надникнем в съвсем малка част от тази необятна наука.

Карта на езика

Може би сте чували, че върху стъпалата ни има точки,които отговорят за всяка чaст от тялото; както и върху ушната мида. Езикът не е много по-различен и си има своя карта. Вижте я на снимката по-долу:
диагностика език

Зъбите и Китайската традиционна медицина: древната мъдрост в модерни времена

 • July 17, 2019

Каква е връзката между зъбите и енергията Чи (Qi-термин, с който се обозначава жизнената сила на всяка клетка в Китайската традиционна медицина)? В последните 100 години квантовата физика разкри интригуващи факти за нашата реалност. Факти, върху които са базирани древни науки като Китайската традиционна медицина (КТМ).

китайска традиционна медицина

Изследване на коса: какво можем да научим за здравето си от него?

 • June 5, 2019

Защо на някои хора зъбите са по-предразположени към кариес, болезнена чувствителност или пукнатини?
Защо някои имат възпаление на венците и им поставят диагнози като пародонтит и пародонтоза?
Защо някои хора постоянно имат зъбен камък и не могат да се оттърват от него?

тест на коса

Седем идеи за здравословна закуска

 • May 7, 2019

Здравословното детско хранене не е трудно… на теория.
- Без захар и по-малко преработени зърнени храни (брашно и тестени храни), които полепват по зъбите и създават условия за развитие на кариес.
- Повече сезонни плодове и зеленчуци, които стимулират дъвченето и самопочистването на устата и зъбите. Подпомагат храносмилането и носят много витамини и минерали.
- Достатъчно полезни мазнини които помагат да се усвоят Калцият и другите важни минерали за здрави зъби и кости.
- Да не забравяме за спокойната обстановка и удоволствието от храненето, за да подпомогнем храносмилането и да създадем здравословна връзка с храната.

Добре, но как на практика да приложим всичко това? Как всъщност е добре да се храни едно дете у дома, за да има здрави зъби?

здравословна закуска за деца

Как да предпазите детските зъби от кариес на Великден

 • April 22, 2019

Отново дойде това време на годината, когато шоколадовите лакомства под формата на яйца, зайци и всякакви знайни и не знайни герои се раздават на децата ни тъй щедро…

За съжаление често (да се чете винаги) шоколада под лъскавата опаковка е с основна съставка захар, а понякога може да има и други бонуси като хидрогенирани мазнини и различни изкуствени съставки.

gummies Източник на снимката: www.heraldsun.com.au

Задължително ли е рибеното масло за здрави зъби

 • March 13, 2019

Приема на рибено масло от треска е придобил репутацията на задължително условие за здрави зъби и реминерализиране на кариеси. Защо? Защото много хора са имали успех с него, както е описано в протокола към известната книга по темата Cure tooth decay. Той се базира на изследванията на Д-р Уестън Прайс, който е препоръчвал ежедневен прием на масло от риба треска за деца и бременни с цел профилактика на кариес.

рибено масло и здрави зъби

Как да научим детето да мие зъбите си

 • March 5, 2019

Да научим децата да се грижат за зъбите си може да бъде сериозно предизвикателство. Макар и важен, навика да почистваме зъбите си е придобил статут на “нещо което правим между другото”. Но ако имате малки деца и искате те да имат здрави зъби, сега е времето да направите грижата за своите и техните зъби приоритет.

1. Започнете рано

Най-подходящото време да започнете да приучавате детето към устна хигиена е още с появата на първият зъб. Макар бебето да не се храни с друго освен мляко и първите му зъбчета да се самопочистват от обилната слюнка, вие трябва да започнете да се грижите за тях веднага след пробива им. Това провокира вниманието на детето и създава навик. А за всички въпроси относно грижата за първите зъби изтеглете книгата ми “Първите зъбки: от А до Я”

как да научим детето да се грижи за зъбите си

Какво можем да научим от зъбите на първобитните хора за храненето?

 • January 21, 2019

Човешката еволюция датира от преди 2.5 милиона години. През този времеви период, човешкото тяло бавно се е адаптирало към заобикалящата среда и достъпната храна. Проф. Унгър от Унивесритета в Арканзас предлага хипотезата за “биосферен бюфет” (biospheric buffet). Тази хипотеза се основава на предположението, че еволюцията на човешкото хранене се дължи на разнообразието от храни в различните климатични условия, в които са живели нашите предци. Промените в климата и условията на живот всякога преди са били изключително променливи, и съответно и храната се е променяла постоянно. А когато храната се променя, и видовете се променят.

Защо домашните животни имат проблеми със зъбите?

 • January 15, 2019

Няма спор, че всички обичаме домашните си любимци. Но да вземеш в дома си и да се грижиш за животно е свързано с много отговорности и задължения, за да осигуриш добър и качествен живот на своя питомник. Ветеринарите потвърждават, че днес домашните кучета и котки развиват дентални заболявания, повече от когато и да било. Зъбен камък, възпаление на венците и кариеси са диагнози, които водят до загуба на зъби и влошаване на цялото здраве на животното. Интересен факт е, че дивите животни рядко или никога не развиват подобни проблеми.

Защо нашите домашни животни страдат от тези нови, животозастрашаващи заболявания?

проблеми със зъбите на домашните животни

Лечение на детски зъби под пълна упойка - какво трябва да знаете

 • January 3, 2019

Така се случи, че през последният месец с мен се свързаха няколко семейства, които имат крайно негативен опит с лечение на зъбите на децата им под пълна упойка. Освен, че някои от тях са срещнали грубо и неуважително отношение (което родителите някак си винаги можем да преглътнем, в името на детето); част от децата са свръхдиагностицирани, т.е. назначено им е лечение на зъби които не са с активен кариес или усложнение от кариес; и всички имаха рецидив - някои или всички пломби и възстановявания бяха паднали, отчупени или са развили нови кариеси в рамките на няколко седмици до година.

И за да не бъда погрешно разбрана, още в началото искам дебело да подчертая, че аз съм ЗА лечението на детски зъби под обща упойка, КОГАТО Е НЕОБХОДИМО. С безценната помощ на д-р Кристина Чакърова, анестезиолог в УМБАЛ “Св. Марина”, Варна в тази статия ще се опитаме да дадем яснота по темата и виртуална подкрепа на семействата, които преминават през тази процедура.

лечение на детски зъби под обща упойка

Зъбите на майката и бебето през бременността: какво трябва да знаете?

 • November 26, 2018

Има едно голямо недоразумение в съвременната дентална медицина, което и аз самата установих едва когато бях вече бременна. И това е че грижата за детските зъби започва твърде късно. Всъщност най-доброто време да се погрижите детето ви да има здрави зъби е още докато сте бременна, тъй като още през петата и шестата седмица на бременността в миниатюрните челюсти на бебето са започнали да се образуват млечните му зъби. До раждането - всичките 20 от тях ще са напълно оформени.

грижи за зъбите през бременността

Как скърцането със зъби спасява живота ви

 • November 5, 2018

Повечето хора стискат или скърцат със зъби от време на време. Но голяма част от възрастните (над 50%) и една трета от децата стискат и скърцат със зъби всяка нощ. До скоро се смяташе, че стресът и неправилната захапка са основните причини за това състояние, а лечението беше симптоматичино. В моята онлайн програма ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО Без Кариес също засягам този важен въпрос, но днес ще актуализирам информацията и ще ви запозная с последните научни изследвания по темата.

скърцане със зъби

Реминерализиране на зъбите на растителна диета: възможно ли е?

 • September 26, 2018

След като, поради грешка в Thundurbird, целият ми мейл-лист разбра, че ще бъда в отпуск през първата половина на месец септември, сметнах за редно да споделя някои важни неща, които се случват при мен по това време на годината. :)

И тази година, нашата сговорна дружина Мама-Татко-и-Дете заминахме в селската ни къща в Стара планина. Там времето е почти спряло и човек може да се откъсне напълно от суетата на ежедневието. Покрай двора ни тече река с най-различни рибки, жаби и (след нашата намеса) камъни и пръчки, а отвъд пътя започва планинска пътека, по която могат да се забележат преминаващи зайчета, сърнички, а в по-специални моменти също и вълци или мечка.

Но за какво всъщност става въпрос? Въпросът е че на това специално място всяка година си берем билки. И те освен че стават на чуден ароматен чай, могат да се превърнат в истинска лечебна смес за по-здрави зъби.

herbs1

Шоколад за здрави зъби

 • July 31, 2018

Каквооо? Зъболекар препоръчва шоколад? Да, точно така. Съвсем вярно е това, което четете. Но разбира се, говоря за истински шоколад, с мин. 70% какао, а не захарните бомби с маргарин и сухо мляко, които само носят това име.

chocolate

Как да имате естествено здрави зъби, без пари?

 • July 20, 2018

Аз силно вярвам, че всеки може да бъде своят собствен лечител и посвещавам голяма част от времето си да дам знания на хората за това.

healthyteethforfree

Зеленчуци, който не яде..

 • June 8, 2018

Едно от най-големите предизвикателства за съвременните родители е да хранят децата си здравословно. И въпреки че връзката между храната и зъбите е очевидна, много рядко родителите осъзнават, че здравите детски зъби са фундаментални за здравето на детето през целият му живот.

Като зъболекар аз виждам деца с болни зъби всеки ден. Детският кариес е най-разпространеното заболяване сред децата по целият свят. Но по-важното, което всеки родител трябва да знае е, че денталното здраве на децата дава отпечатък върху цялостното им здраве както сега, така и в последствие като възрастни.

Baby-eats-carrot

Избелване на зъби с.. ягоди

 • May 31, 2018

Понякога няма нищо лошо в малко суета, стига да в здравословни граници. Именно такава рецепта ви оредлагам днес: избелване на зъбите с ягоди.

strawberries1

Закуска за здрави зъби

 • May 23, 2018

Благодарение на съвременната наука за гените - епигенетиката, ние вече знаем че за да имаме добро здраве и живот са по-важни ежедневните ни навици, отколкото гените. Именно затова да се грижим за зъбите си всеки ден е по-важно от това да разчитаме на добрите гени от баба ни, която на 86 е със всичките зъби в устата си.

Темата за храненето е най-често засягана като начин за подобряване на здравето и качеството на живот. Но знаете ли, че всяка храна, която слагате в тялото си, му носи многообразна информация - не само калории, хранителни вещества и бактерии, но и епигенетично съобщение. Добро или лошо е то зависи от храната, която сте избрали: колкото по-близка до природаната си форма е тя, толкова по-разпознаваема е за гените.

И въпреки, че всеки следва различен хранителен режим в различни периоди от живота си, може да спазва тези прости, но със силно положително епигенетично послание съвети:

Как да изберем най-добрият лекар или зъболекар?

 • January 31, 2018

Замисляли ли сте се кой е човекът, който е отговорен за вашето здраве?

Личният ви лекар? Зъболекарят ви?

Не и според мен.

Всъщност това си ти. Всеки от нас е най-важният човек, от който зависи личното му здраве и добър живот.

Но днес повече от всякога, когато стане въпрос за взимане на важно решение което касае здравето, хората даваме много повече тежест на “мнението на експерта”, отколкото на нашето собствено усещане за редно и нередно.

Разбира се, човешкото познание има своите лимити и никой не е експерт във всичко, но когато става въпрос за твоето тяло, няма съмнение че ти знаеш много повече от всеки друг. И знаеш много повече, отколкото мислиш че знаеш.

trust_me_i_m_a_doctor

Невидимата Четка за Зъби: как зъбите ни сами се пазят от кариес?

 • November 17, 2017

Никога до сега човечеството не е имало толкова много кариеси, коронки, коренови лечения, извадени зъби. Дори от ежедневните новини, които идват от света на Науката за нови лекарства, материали и технологии става ясно, че нещо не е наред и ожесточено се търси спасение от този проблем.

Но ние трябва да спрем и да се запитаме: Какво се случва с тялото и устата ни ако в нея слагаме популярните съставки на средствата срещу кариес, които преглага пазара - бисфенол А, Натриев лаурил сулфат, Триклозан, Глицерин, Флуор, Алкохол, пластмаса, ЕДТА и всякакви други токсични вещества. Това ли е единственият начин да се спасим от кариеса и усложненията му?

invisibletoothbrush

Най-важният нутриент: получавате ли достатъчно от него?

 • October 26, 2017

Като зъболекар фокусиран върху храненето, аз вярвам че устата е първият стожер на доброто здраве.

Работата ми е да помогна на всеки пациент да открие кои ценни вещества липсват в тялото му, за да бъде напълно здрав. Когато погледна зъбите на някой човек, аз веднага мога да кажа дали той получава достатъчно от най-важният нутриент. Звучи ви невероятно, нали?

И вече искате да знаете какъв е този нутриент за който ви говоря? Витамин ли е? Или минерал?

mouthbreathe1

Кога детето ми има нужда от шини и мога ли да я предотвратя?

 • September 19, 2017

Ако сте родител, вие най-вероятно някога сте се чудили дали детето ви има нужда от шини. Шините са притеснение за родителите защото са скъпи, неудобни и не особено желани от децата. Но сигурна съм, както вие, така и аз искаме децата ни да имат хубава усмивка и равни зъби.

Тайната на добрата захапка е във функционалната роля на лицевите мускули и челюсти. За да бъде детето с прави зъби, когато порасне е необходимо черепните кости и челюстите да се развият правилно в по-ранните му години.

braces2

Може ли водата за уста да е причина за кървящите ви венци и лошият ви дъх? + видео рецепта

 • August 25, 2017

Като синоними на водата за уста можете да срещнете, че тя е “химическата четка за зъби” или “мързеливото миене на зъби”. Много хора използват вода за уста, за да се справят с лошият дъх или кървящите венци, но всички те ще потвърдят, че ефекта е краткотраен и водата за уста само замаскира проблема.

Защо водата за уста не работи?

Разтворите за жабурене, които ще намерите по щандовете за козметика или в аптеките са създадени с идеята да ароматизират устата ви с различни ментови есенции или още по-лошо: да убият “99% от всички бактерии”. Уви, оралният микробиом или съвкупността от добри, неутрални и лоши бактерии в устата се оказа доста по-сложен, отколкото се мислеше до сега. Тези бактерии са част от цялата храносмилателна система и правилният подход за подобряване на здравето на устата не включва агресивни химически вещества.

mouthwash

Пет храни за по-здрави зъби

 • August 17, 2017

Едва ли някой се съмнява, че храната има нещо общо със зъбите. Но дали има храни, които наистина влияят на зъбите така, че да ги правят по-здрави и по-силни? Да, има такива и те са наистина вкусни! Вижте ги:

avocado

Връзката уста-тяло: автоимунните заболявания

 • June 30, 2017

Практикувайки функционална медицина, връзката УСТА-ТЯЛО винаги е матрицата в която мисля. И не е само в посоката как всичко, което слагаме в устата си влияе на тялото ни; обратното също е изключително важно: вече се знае, че хроничният стрес или дефицита на някои витамини и минерали могат да повлияят значително здравето на устата.

Но наистина ли заболяване по зъбите и венците може да повлияе здравето на цялото тяло? Може ли влошеното орално здраве да има връзка с автоимунно заболяване? И ако да, какво да направим, за да спрем пагубният процес?

autoimmunedisease1

Наследствени ли са “лошите зъби“?

 • June 29, 2017

Това е един чудесен въпрос! Мои пациенти често са ми казвали, че техните родители или братя и сестри имат “лоши зъби” или преждевремнно загубени зъби, и се чувстват обречени на същата съдба. За щастие това е много далеч от истината.

Давам себе си за пример: моите зъби приличат на тези на баща ми. Към момента той е изгубил почти всичките си зъби, а негова стара рентгенова снимка показва колко драстична е била загубата на челюстна кост, когато той е бил на моите години. Макар да съм наследила неговите гени, аз полагам съвсем различни грижи за своите зъби и те са в отлично състояние за възрастта ми.

badteeth

Как избелването уврежда зъбите ви?

 • May 30, 2017

Да пиша “Какво не е наред с конвенционалното зъболечение?” никога не е било сред приоритетите ми. Ако сте чели блога ми и преди, вероятно знаете, че аз се фокусирам най-вече върху нещата, които ни помагат да имаме здрави зъби по естетвени за човешкото тяло начини.

Темата за избелването обаче се оказа все по-актуална, четена и търсена. И въпреки че съм писала за Всичко, което трябва да знаете за избелването на зъби и съм споделила моят метод за Безвредно избелване с активен въглен, реших че трябва да дам гласност за ефектите, които следват едно наглед безобидно избелване.

whitening1

Три грешки, които може би допускате, когато миете зъбите си

 • May 18, 2017

Миенето на зъбите е едно от нещата, които научаваме в детските си години. С времето, това се превръща в един от почти-безусловните ни рефлекси. И докато никой не се чуди в ежедневието си “Аз дишам ли правилно?” или “Дали баланса на тялото ми е добър, докато ходя?” е добре да се замислим дали не допускаме някоя голяма грешка в миенето на зъбите си.

brushing mistakes1

5 начина да подобрим храносмилането си

 • May 8, 2017

Чували ли сте сентенцията “Ти си това което ядеш”? Аз намирам за по-вярна леко трансформираната й версия: “Ти си това, което усвояваш от храната си”.

Статистически много хора днес имат храносмилателни проблеми. И броят им става все повече. Много от тях смятат, че “метаболизма се забавя с възрастта” или казват “аз винаги съм си така”. Но всъщност недоброто храносмилане е здравословен проблем с последствия, касаещи не само храносмилателната система.

Причини и симптоми на лошото храносмилане

Причината е индивидуална комбинация от фактори, между които могат да са стрес, прием на преработена храна, обезводняване, липса на хранителни вещества (макро- и микронутриенти), намалено количество на храносмилателни сокове, чревен бактериален дисбаланс, редуващи се периоди на глад и преяждане, медикаментозно лечение, прием на алкохол и тютюнопушене.

digest

Безопасни ли са рентгеновите снимки?

 • April 24, 2017

Безопасността на рентгеновите снимки, заедно с темите за Флуора и Амалгамата, е една от винаги актуалните теми в сферата на зъболечението.

Всеки, който е седнал на зъболекарският стол дали заради кариес, или проблем с венците, или и двете, ще потвърди, че неизменно по време на лечението се стига до рентгенова снимка.

minerals

Къси връзки на езика и устните: всичко, което трябва да знаете

 • April 10, 2017

Има ли около вас наскоро родили жени и малки бебета? Тогава несъмнено сте чули нещо по темата “къси връзки на езика/долната устна”. Защо това състояние е толкова често срещано в последните години? Какви са последствията? А как се лекува? В тази статия ще обобщя цялата достоверна информация и ще развенчая митовете, които битуват по темата.

lip tie

Безопасни ли са напитките без захар?

 • March 27, 2017

Повечето хора са запознати с вредата от пиенето на подсладени със захар напитки. Всички сокчета в кутийка, плодови млека за пиене, газирани напитки са краткият път към кариеса и други заболявания на зъбите. Причината за това е захарта, която прави слюнката киселинна и служи за храна на бактериите, причинители на кариес. На ефектите върху теглото, хормоните и общото здраве въобще няма да се спирам: ясно е, че не са добри.

А какво за диетичните газирани напитки?

Всички напитки с подсладители; соковете в кутии, които се рекламират като 100%плод; sugar-free енергийни напитки и диетична Кола и др. също както захарните си събратя имат в състава големи количества Фосфорна киселина, Лимонена киселина, Тартарова киселина и т.н.

Над 95% от напитките(със и без захар) в търговската мрежа са като киселинен дъжд за вашите зъби и по-лошо: за зъбите на вашите деца.

dietsoda

Световен ден на оралното здраве в България

 • March 20, 2017

Всяка година на 20.03 се отбелязва Световният ден на оралното здраве. Целта на този ден е да се насочи внимението на Правителствата, Здравните асоциации и цялото общество за нуждата всички да работим заедно за постигане на по-здрави зъби, уста и следователно по-добър живот.

А къде сме ние, българите, в този ден?

wohd

Кога да НЕ мием зъбите си

 • March 13, 2017

Ако Ви се струва странно, че зъболекар дава подобни съвети можете да започнете от тук: как, колко и с какво да мием зъбите си?

Но ето три случая при които е крайно противопоказано да миете зъбите си: no brush

Пет причини защо всички трябва да ядем колаген (дори и вегетарианците)

 • March 12, 2017

Традиционното хранене на малкото останали не-индустриализирани народи в Света се оповава на мъдрото правило да консумират всички части на улова, буквално “от главата до опашката”. В тяхната диета се включват и богатите на колаген части като кожа, кости, сухожилия.

Модерните хора, всеядни или вегетарианци почти не ядем храни (а най-често въобще не) съдържащи колаген, който всъщност има редица ползи за здравето и доброто функциониране на човешкото тяло.

gummies

За пропастта между лекаря и пациента

 • February 20, 2017

Функционалната медицина е термин, с който се назовава медицинска практика, която има подход, ориентиран към индивидуалните особености на пациента, а не към комплекса от симптоми, за които той съобщава. Лекарите, практикуващи функционална медицина осъзнават важността както на генетичните, така и на факторите от околната среда и начина на живот на всеки човек.

Лечението се фокусира върху възстановяването на оптималните функции на органите и системите в човешкото тяло, като заедно лекарят и пациентът достигат до корена на всеки проблем, симптом и болка. Всеки от двамата е убеден, че емоционалният баланс и психическото състояние са значими, също както храненето и начина на живот.

the gap

Защо езикът ми е бял?

 • January 31, 2017

Здравето на цялата храносмилателна система може да се види върху езика. Здравият език е светло розов и е покрит с папили, малки грапави възелчета, които помагат да усещаме вкуса и да сдъвкваме храната. Побеляването на езика се дължи на задържани по повърхността му хранителни остатъци, бактерии и мъртви клетки. Ако побеляването е краткотрайно, то най-вероятно е безопасно. Но ако белият налеп се задържи повече от ден, това може да е симптом на инфекция или друго по-сериозно състояние.

white coated tongue

Хляб "И аз съм човек"

 • January 24, 2017

Три месеца без хляб, без пица, паста, баница, питки, без сладкиши. То бива, бива мотивация, но няма как да не ти се прияде все някога една филийка с масло и мед например. Все пак всички сме хора и нищо човешко не ни е чуждо.

remineralisation bread 7

Колко дълго да мия зъбите си?

 • January 23, 2017

Три минути! - това е най-честият отговор на този въпрос.

Но колко пъти ви се е случвало да бързате за работа, тренировка, среща и да изчеткате на две, на три като си обещаете, че следващият път ще четкате много старателно и съвестно двойно повече време?

И аз съм била там, и аз съм си мила зъбите само “за идеята”.

Така че въпросът тук е: “Кога последно се погрижих за зъбите си, така че бъдат здрави до края на живота ми?”

Brush your teeth

Водата: колко, кога и каква да пием?

 • January 16, 2017

Никой от нас не отделя специално внимание на това как клетките ни усвояват или разграждат някакви вещества; как електрическите импулси от мозъка задвижват мускулите ни; как дишането снабдява тъканите с кислород и т.н. И така трябва да бъде.

Но всеки знае, че човешкото тяло има нужда от достатъчно чиста вода всеки ден. Нерядко се оказва, обаче че водата е нещо, което сме приели за даденост.

Здравето, жизнеността и енергията ни зависят от водата. Всички биохимични процеси в тялото се осъществяват във вода и без адекватно количество от нея, до клетките не могат да достигнат полезните вещества и да се използват за обновяване и енергия.

Водата служи за скеле на клетките. Междуклетъчното пространство е изградено от вода, от която зависи функционирането на жлезите и хормоните.

Бактериите: помощници в борбата срещу кариеса

 • November 30, 2016

Когато се съберат на едно място специалисти в дадена област неизменно започват да говорят за най-забележителните случаи в работата си. Е, когато се съберат зъболекари, те си разказват колко много плака е имал някой пациент по зъбите си, но са били здрави и без кариеси. Невероятно! Феноменално! Чудо на чудесата?!

Да видим…

И до днес голяма част от лекарите са убедени, че бактериите са корена на всички болести. Бактериите не са само лоши. А дори и лошите, поставени в “добра среда” не изявяват болестотворната си природа. Налепът от храна по зъбите е хранителна среда, в която започват да се развиват колонии от бактерии. В момента, в който си измиете зъбите слюнката ги облива и започва формирането на бактериалната филм (плака). Тази плака е естествена част от екосистемата “уста” и няма как да се оттървете завинаги от нея нито с четкане, нито с антибиотици или пък със зъболекарски машинки. Целта е тя да е здрава и неутрална (нито киселинна, нито алкална). По този начин ще имате здрави зъби и уста, благодарение на бактериите които живеят там.

Bacterial plaque

Какво означава здрава плака?

Оголени зъби и отдръпнати венци: каква е причината и как се лекуват

 • November 2, 2016

Отдръпнатите венци, оголените зъби и удължени зъби са наименования, отнасящи се за един много разпространен проблем.

Този проблем не само води до повишен риск от развитие на кариеси, силно болезнена чувствителност на засегнатите зъби, но и поради силният неестетичен ефект принуждават хората да крият или спестяват усмивката си.

Receding gums

Кариес на ранното детство: история със снимки

 • October 20, 2016

Кариесът на ранното детство (Early childhood caries) засяга временните зъби на децата. Много често той се подценява от родителите и педиатрите като “просто кариеси, които детето ще израсте“.

Истината е, че тези кариеси са сигнал, че нещо се случва в тялото на детето, че нещо липсва. Бързорастящият детски организъм има нужда от много хранителни вещества, витамини и минерали и ранните кариеси показват, че тези вещества са изчерпани.

Как протича лечението и какво да очаквате при такива кариеси ще научите, ако продължите да четете.

Лечение на кариеси след бременност: история със снимки

 • October 12, 2016

Тя ми се обади по телефона в една зимна сутрин. Гласът й беше смесица от вълнение и притеснение:

-Здравейте, току-що Ви открих и бих искала да се лекувам при Вас. След бременност и дълго кърмене зъбите ми станаха много чувствителни и получих бели петна по предните зъби. Можете ли да ми помогнете? Никога до сега не съм имала кариес и не желая след 28 години това да се промени.

Nursing caries

До няколко дни Вяра ми изпрати резултати от назначените й изследвания на кръв и урина, фото снимки и другата необходима ми информация за начало на лечението. Веднага разбрах, че ще работя с една супер мотивирана за успех майка. А няма по-голям стимул, от това срещу мен да стои осъзнат и кооперативен човек.

Сладолед за 5 минути

 • September 30, 2016

Този сладолед съдържа две основни съставки: сметана и кондензирано мляко със захар. Приготвя се за по-малко от 5 минути и то в една купа. Замразява се за 4-6 часа без нужда от каквито и да е допълнителни грижи, бъркане и т.н. Вкуса му е на истински сметанов сладолед.

Продуктите:
* 400 гр незаквасена сметана, с масленост над 30%
* 1 консерва кондензирано мляко със захар

сладолед1

В КУПА С КАПАК ИЗСИПВАТЕ СМЕТАНАТА И КОНДЕНЗИРАНОТО МЛЯКО.

Наистина полезни бонбони

 • September 12, 2016

Всички обичаме сладкият вкус. Той е генетично предопределен като добър и привлекателен за нас.

А кой не обича бонбони? Те са цяла вселена! Когато бяхме деца желираните бонбони бяха абсолютен хит на всеки рожден ден. Днес повечето родители заобикалят отдалеч лъскавите пакетчета с желирани мечета, защото в състава им захарта е най-малко плашещото нещо. Но всъщност защо да лишаваме децата си от това удоволствие, като можем да им направим домашни желирани бонбони, изцяло полезни за тях и мноООого вкусни.

бонбони1

Конецът за зъби: доказано (не)ефективен

 • August 10, 2016

“Зъбният конец е едно от съвсеменните средства за хигиена, без което не можем да постигнем здрави зъби и венци” - твърдят всички зъболкарски организации по света.

Само, че научни доказателства за това почти липсват. В проучване, обхващащо над 2000 доклада за използването на зъбен конец се откриват около 50 случая, в които възпалението на венците има подобрение.

И това е така, не защото конецът не е ефективен, а защото често се използва неправилно.

Ето няколко примера кога конецът може да навреди.

Ужасното рибено масло: как да дадем на детето лекарство

 • July 20, 2016

Три месеца по 1 лъжица рибено масло е често изписвана схема за добавки, не само от мен, а и от много педиатри и лекари по Света. Това са 90 пъти, в които родителя трябва да преодолее нежеланието и неразбирането на детето защо трябва да пие тази полезна “напитка”.

fish oil

Това упражнение често изисква повече търпение, време и разбиране от възрастният, отколкото той има налични. Защо се получава така? Защото всичко, за което мислим в този момент е как да дадем на детето Нещото, което ще го излекува и ще му помогне да е здраво. И Това Е, Което Родителите Искаме. Но ако налагаме своето желание, било то и за добро, това може да доведе до изнудване, манипулация или липса на доверие. Такива емоции не са градивни; нито биха могли да бъдат част от което и да е лечение, при все че даваме най-добрата добавка или лекарство.

Неподозираната сила на твоята усмивка

 • July 6, 2016

Има нещо успокояващо в това да разбереш, че науката потвърждава нещо, в което искрено вярваш и усещаш ефекта му със цялото си същество.

Всички ние интуитивно познаваме силата на усмивката..

Усмивката ни прави по-красиви, по-щастиви и по-здрави.

Оказва се, че това не е само усещане, а усмивката като физическо действие повлиява здравето ни и благоприятства правилното функциониране на всички органи и системи.

Усмивката намалява стреса

Съвременната култура проповядва, че ключът към здравето ни се крие в правилната диета, мистичната суперхрана или незаменимата хранителна добавка. Уви, дори да си набавим всичко това, ако постоянният, ежедневен стрес е наш неизменен спътник, болестите ще продължават да ни преследват.

Как да изберем правилните витамини и минерали

 • May 11, 2016

Шокиращо или не, над 90% от витамините и минералите които се продават са буквално смлени на прах камъни или минерални соли. С други думи: доста хора днес имат скъпа урина, защото тялото им не абсорбира нищо от това, което приемат.

Разбира се, има продукти които са създадени, така че да се усвояват и човек да има ползи от приема им. Но как да разберете какъв Калций да си купите като на пазара има Калциев цитрат, Калциев карбонат, Калциев малат, Калциев хелат и т.н. Дадена компания може да произвежда Калций от зелени растения, да го извлича от млечни продукти или да настърже варовик от душа в банята. И все да продава Калций. А ако към варовика добави малко органично соево масло може да ви го продаде като органичен продукт на стократно по-висока цена.

Най-модерната суперхрана

 • May 4, 2016

Свикнали сме да свързваме недохранването със случайни снимки на слабички дечица от негроидната раса, с изпъкнали кореми и тънки ръчички и крачета. Но уви, недохранването днес е все по-често срещано навсякъде по света, но някъде е маскирано като свръх-тегло, другаде като диабет, понякога като репродуктивни проблеми, високо кръвно налягане и дори като психично заболяване. Разликата е, че в Европа, Северна Америка и Азия, хората не страдат от липса на калории, а от липса на минерали в храната.

Чували ли сте за заболяването Геофагия?

В Международната Класификация на Болестите се описва като психично заболяване, в което хора имат желание да ядат не-храни като пепел от цигара, мазилка или пясък.

Как да спрем кариесите без намеса на зъболекар?

 • April 7, 2016

Постоянно срещам хора, които искат да им кажа какво да ядат, за да имат здрави зъби или коя е най-лошата храна за зъбите. И какъв е отговора: “За всеки индивидуално”.

Обаче аз ще ви кажа как съвсем лесно можете да определите кое е вашето “индивидуално”. Можете да определите като тествате pH на слюнката си. Резултатите се интерпретират по следния начин: ако е под 7, значи слюнката ви в момента е киселинна и емайла ви се разтваря под действието на тези киселини. Това води до неговото изтъняване, като на места постепенно изтънява толкова, че се образува кариес. Ако рН е 7 значи сте в състояние “защита от кариес”. 8 обаче не е по-добре от 7, но това е друга тема.

Митове и истини за пастата за зъби: Флуор и Ксилитол

 • March 2, 2016

За всички е очевидно, че трябва да полагаме грижи за да имаме добро здраве. Проблемът е, че отвсякъде ни заливат с информация, и не знаем на кого да се доверим?

Напоследък получавам много имейли, в които ме питат за мнението ми за една или друга съставка на пастите за зъби. Това за мен означаваше да посветя време на едно от любимите си занимания: изследване, проучване и експериментиране с различните съставки. Реших да споделя какво открих и да напиша резултатите тук.

Както конвенционалната медицина (при стенокардия, таблетка с животоспасяващото лекарство нитроглицерин се поставя под езика), така и хомеопатията (повечето хомопатични глобули се приемат сублингвално) използват високата абсорбираща способност на устата. Лигавицата под езика е толкова пропусклива за някои вещества, че те се приемат по-бързо през нея, отколкото през стомаха. По тази причина е изключително важно да знаем какво попада в тялото ни с пяната от пастата за зъби.

Ето какво мисля аз за две от най-спорните съставки на пастите за зъби.

Всичко, което трябва да знаете за избелването на зъби

 • January 18, 2016

“По дрехите посрещат…” никога не е било по-валидно твърдение, отколкото днес. Съвременният човек обръща огромно внимание на външният вид не само на дрехите, но на истинските белези на здраве и красота: лъскава коса, спретнат маникюр, бели и здрави зъби.

Защо зъбите ми се оцветяват?

Оцветяванията на зъбите могат да се дължат на външни или вътрешни фактори. Най-често срещаните външни фактори са употреба на кафе, чай, вино, тютюн. Най-често срещаните вътрешни фактори са прием на флуор, някои медикаменти и антибиотици, травма, кореново лечение. Друга причина поради която зъбите започват да пожълтяват е възрастта. Причината е изтъняващият слой емайл и прозиращият под него жълтооцветен дентин.

Въпроси, които да зададете на зъболекаря: детските зъби

 • December 18, 2015

Когато заведете детето си за първи път в зъболекарският кабинет стресът за всички е огромен: Зъболекарят не е сигурен какво да очаква, защото децата често са непредвидими. Родителят е изнервен и объркан, тревожен дали детето има кариеси, ще има ли нужда от манипулации, ще боли ли, ще струва ли скъпо, ще изисква ли много време? А детето пък е уникална смесица от емоции: любопитство, страх, изненада, подозрителност, радост, желание за кооперативност и бягство едновременно.
Но как да разберете, че това е Вашият зъболекар и можете да му се доверите? Питайте! Задайте всички въпроси, които ви идват на ума. Дори е най-добре предварително да сте си подготвили списък с въпроси. Какво може да питате и кои са оптималните отговори ще научите, ако продължите да четете тази статия.

въпроси за детските зъби

Дъвката - за и против

 • December 8, 2015

Преди да говорим за ползи и вреди е важно да уточним, че винаги трябва да се дъвче дъвка без захар. Да дъвчете дъвка със захар е като да приготвите киселинна вана за зъбите си и да ги държите там неограничено време: меко казано е лоша идея.

Първо да видим кои са ползите от дъвченето на дъвка:

Кой е виновен за всички болести?

 • September 27, 2015

Очевидно живеем във време, в което храната е важна. И по-точно живеем във време, в което не е важно дали имаш храна, а каква е тя. Сладка. Солена. Вкусна. Полезна. Здравословна. Калорична. Диетична. Въглехидрати. Добри или лоши? Протеини. Животински или растителни? Зеленчуци и плодове. Шоколад. Полезен шоколад? Водорасли и семена. Джънк фууд. Домашна. Био. Органична или преработена. ГМО. Според една статистика ежедневно правим над 100 хранителни избора.

Моят опит с осмислянето на хранителните избори датира от 15 години. Ежедневно, по няколко пъти на ден аз мисля за храната си. И знаете ли какво научих? Вече знам как влияе почти всяка храна на тялото ми, гладувала съм и съм преяждала, минала съм през хранително разстройство, вегетарианство, суровоядство, безвъглехидратно и високомазнинно хранене, и все още търся перфектният баланс. Ежедневно.

Мениджмънт на успеха

 • July 29, 2015

Днешният пост е малко в страни от обичайните ми теми, но истината е че това което ще прочетете можете да приложите във всяка област на живота и при решаването на всеки проблем.

Напоследък нямам много време за блога, но не защото (почти) 6-месечната ми дъщеря ми отнема всяка минута. Истината е, че подготвям нов сайт и съвсем нов вид услуга в практиката си като зъболекар. От есента ще предлагам онлайн консултации относно профилактика и заздравяване на зъбите за деца и възрастни, без нужда от посещение в кабинета. Очаквам с нетърпение това да стане факт. До тогава има много работа за вършене и в такива моменти е нужно човек да оптимизира усилията си.

Ето как се справям аз: Формулирам главната си цел и я разделям на няколко малки цели/задачи. Всяка от малките цели пък постигам с поредица от последователни стъпки, които са лесни за изпълнение ежедневно.

Полезна ли е пастата за зъби?

 • July 1, 2015

Как бихте реагирали, ако ви кажа, че вашите зъби имат способността да се излекуват от кариес сами?! Да, заявявам ви го с голяма увереност!

Реминерализацията на зъбите е процес, който зъболекарското съсловие до скоро смяташе за невъзможен. С тази статия ще започнем да навлизаме малко по-малко в дебрите на науката и по точно:

Как по естествен начин да лекуваме зъбите си от кариес

(без болезнени посещения при зъболекар)

Тук и тук ви запознах с проучванията на Д-р Уестън Прайс, от които стана ясно колко е важно пълноценното хранене, за да имаме здрави зъби и венци.

Разбира се, храната е само една брънка от целият процес на създаване на здрав, твърд и устойчив зъбен емайл.

Експеримент със зъб и Кока-Кола

 • June 2, 2015

Сигурна съм, че всеки който се интересува от здравословно хранене знае, че подсладените газирани напитки нямат никаква полза за здравето. Те са само сладък вкус и празни калории.

В Интернет можете да намерите хиляди статии за вредата от Кока-Колата и подобните й. Аз обаче ще ви изненадам като ви покажа ефекта й върху зъбите. По-точно върху един зъб. В снимки.

Зъбът е молар (дъвкателен зъб) от долната челюст и върху едната стена вижда има голям кариес.

An apple(watch) a day keeps the doctor away

 • May 12, 2015

Предполагам, че повечето хора които се интересуват от здравословен начин на живот използват своите смартфони за да проследяват движението през деня, тренировките или храната си. Приложенията, които следят качеството и количеството на съня също вече са много популярни.

А какво знаете за iPhone Research kit?

Представете си всички хора, които имат смартфони. Всички, които имат диабет от тях да вписват 5, дори 10 години храната си и стойностите на кръвната си захар, когато я измерят. Сигурна съм, че подобно проучване се е правило, но с ограничен брой хора. А сега могат да се включат милиони, милиарди хора. Глобално. И резултатите ще са реални. Е, разбира се до постигането на еднакви условия за всички в изследването ще отнеме време (т.е. в началото отклонението ще е голямо). Може дори да отнеме толкова време, че да не съм жива да го видя. Но ще се случи: медицина от хората за хората.

Хранене за бъдещи майки и татковци

 • May 5, 2015

Да вземе решение да има дете е сериозна и отговорна стъпка за всяка двойка. Промяната, която носи това е голяма, но тя започва много преди детето да се появи. За да създадем и отгледаме здраво човешко същество е нужно и двамата родители да положат немалко усилия. Да, бременността касае основно жената, но при зачеването участват наравно двете клетки: яйцеклетка и сперматозоид. Поради тази причина доброто здраве и на мъжа, и на жената е важна основа за създаване на здраво дете.

Времето за узряване на яйцеклетката до състояние, в което може да бъде оплодена е 120 дни, а за сперматозоида - 30 дни. Т.е. минималното време за подготовка на бременността е 4 месеца за жената и 1 месец за мъжа.

Това, което твоят зъболекар не ти казва

 • April 7, 2015

Доверието в лекаря рядко се подлага под съмнение. В съвременната концепция за медицината е заложено, че лекарят ни знае всичко и ще приложи най-доброто лечение за нашият проблем. Истината обаче често е малко по-различна. Лекарят е човек като всички останали и прави грешки в работата си, колкото всички останали хора.

Ето някои неща, които вашият зъболекар може би не ви казва, а е добре да знаете, за да получите най-доброто лечение.

Кариес без болка

 • March 25, 2015

Безболезнено посещение при зъболекаря? Неосъществима мечта или илюзия? Всъщност съвсем скоро това ще бъде реалност!

Професор Найджъл Питс от Кралския Лондондки колеж и екипът му създават нов метод за лечение на кариес.

Кариесът е едно от най-разпространените заболявания в света. Годишно страдащите от него са 2.5 милиарда хора. Зъбният кариес се развива на няколко етапа - започва като микроскопичен дефект, където количеството на минералите в зъба намалява. Движението им отвътре-навън и обратно в зъба е естествен процес. Но когато има голяма загуба на Калций и Фосфор, емайлът става пропусклив и се развива т.нар. кариозна лезия, която по-късно може да се превърне в кариес. Зъболекарите обикновено лекуват кариеса като пробиват емайла и почистват кариозният дентин, а след това запълват дупката с амалгама или дентална смола(пломба).

За ваксините

 • February 8, 2015

Напоследък масово се заговори за ваксините. И не само в България, а в световен мащаб. Открояват се два лагера: този на антиваксърите (хората, които отричат ваксините) и другият, на хората които са про-ваксините. Темата е много дълбока и гледните точки, според мен, не са само две. Отвсякъде се четат мнения на лекари и специалисти, които вместо да се позовават на научни факти, буквално плюят върху “необразованите и некомпетентни родители, които не ваксинират децата си”. Въпросните родители често са с много задълбочени познания по темата, особено тези които са свидетели на страничните реакции от ваксинирането.

Аутопсия на болестите

 • February 3, 2015

Защо има болести? Защо се разболяват хората? Защо някои хора заболяват от много тежки, нелечими болести? Защо такива нелечими заболявания засягат дори малки бебета? Защо някои хора живеят нездравословно и въпреки това нямат сериозни проблеми със здравето? Защо съвременните хора стават все по-болни и все по-дебели, макар да се обръща много по-голямо внимание на храната и здравето, от когато и да било? Защо човечеството прогресивно затлъстява и как можем да променим това?

В настоящата статия ще ви представя моята гледна точка по тези въпроси. С годините тя се е променяла и се надявам да се променя и развива и в бъдеще. Нямам самочувствието да знам всичко, но се надявам, че ще бъде интересно и полезно четиво.

Полезният течен шоколад и още 13 тайни съставки за вкусни и здравословни ястия

 • January 27, 2015

От доста време не просто внимаваш с какво се храниш, но вече имаш желание да експериментираш в кухнята и да превърнеш рецептите на любимите си ястия в подходящи за настоящият ти начин на живот? Днес ще ти дам идеи с какво да заместиш “лошите” съставки и да облагородиш всяка рецепта.

Как да се преборите с лошият дъх или неприятна телесна миризма?

 • January 21, 2015

Нищо не може да убие разговор, среща или парти по-бързо от това събеседникът да има лош дъх или неприятна телесна миризма. Ами ако това се случва на теб? Неприятно, но има решение.

Как да разбереш, че имаш лош дъх? Ако долавяш това постоянно, значи и другите го усещат. Ако се съмняваш - наслюнчи/оближи част от дланта си. След като изсъхне за около 20-30 секунди помириши мястото. Вече знаеш.

Как да разбереш, че имаш неприятна телесна миризма? След бягане, тежка тренировка или друго физическо усилие е ясно. Лесно е - помиришете дрехите си, но направете пауза след като ги съблечете: изкъпете се, облечете чисти дрехи и се върнете към тези, които са вече носени.

Дюнер? Не, благодаря!

 • January 12, 2015

Едно от големите “неудобства” да се храниш здравословно е, че губиш удобството на леснодостъпна та храна около теб. Вече знаеш, че всички вафли, бисквити, дюнери, пици и т.н. нямат хранителните качества, които да задоволят нуждите на тялото ти и трябва или да направиш изключение и да ядеш нещо, което знаеш че няма стойност като храна или да останеш гладен… Аз предпочитам втората опция, но рядко ми се налага да я използвам, защото свикнах да си предвиждам необходимата храна за деня навън и да си я нося с мен. Закуската и вечерята обикновенно са вкъщи, а обяда и следобедната закуска - в кутийки в раницата. След като получих няколко молби от читатели на блога да им дам идеи за хранене извън дома, реших да обобщя всичко, което аз прилагам в този пост. Ето няколко идеи какво да носиш за обяд навън или в офиса и да приготвяш за децата си, докато са на училище.

Новото Аз през Новата година

 • January 5, 2015

Нова Година

Новата година носи толкова много възможности, идеи, планове и време за да изпълним всичките. Всеки е пълен с надежда, сила и вяра в себе си и запретва ръкави да постигне целите си. Истината обаче често е, че част от Новогодишните решения се стопвяват със снега и не достигат даже до Свети Валентин.

Новогодишното обещание е точно това - обещание; Намерение да правиш нещо от този ден нататък и да създадеш или премахнеш навик. Лесно е да обещаеш, трудното идва после.

Защо се получава така? Повечето хора си поставят нереалистични и много високи цели и бързо губят мотивация, тъй като промените са големи и резки. За да постигнете истинска промяна в което и да е направление на живота си трябва да правите малки, но уверени стъпки. Изберете три до пет неща за цялата година, които да промените и се придържайте към плана.

Празнични съвети за здравословно хранене

 • December 16, 2014

Зимните празници идват с пълна сила - именни дни, фирмени банкети, Бъдни вечер, Коледа, Нова Година. Кой от кой с по-обилни трапези, поляти с още по-обилни количества алкохол.

Знаете, че трудно ще устоите и все пак ви се иска да има начин да не прекалите и да не се чувствате гузно след това, нали?

Ето моите съвети как да се насладите на празниците и да се разминете с излишните калории.

Време за подаръци

 • December 9, 2014

Студената зима носи със себе си и топлината и уюта на семейните празници. Един след друг се подреждат в календара поредица от именни дни, заедно с Бъдни вечер, Коледа, Нова Година.

Днес можете да видите няколко идеи за подаръци, с които да зарадвате любимите си хора, които се интересуват от здравословен начин на живот. И не само тях.

Бананови палачинки

 • December 1, 2014

Отдавна искам да ви представя тази изключително вкусна и лесна рецепта, но винаги всичко се изяжда преди снимките. Днес обаче ви представям банановите палачинки.

Всичко от което се нуждаете са банани и яйца. Евентуално можете да използвате кокосово масло за тигана и сладко, канела, мед или тахан с които да намажете готовите палачинки. Но и само комбинацията банани с яйца е достатъчно вкусна, сладка и ароматна.

Първа стъпка в приготвянето на палачинките е да изберете добре узрели банани, които да намачкайте до не идеално гладко пюре.

Следващи по ред са яйцата, които разбивате много добре и към тях добавяте банановата каша.
Палачинки1

Тиганът е загрят на средно-висока температура (5/9 при мен) и слагате съвсем малко кокосово масло. Неговата роля е повече за аромат, но ако тигана ви не е с незалепващо покритие може да се наложи да сложите повече - 1/2 чаена лъжичка например.

Здравословно хранене почти без пари

 • November 25, 2014

В идеалният случай всички ще живеем в гора, където ще се изхранваме с дивечово месо, прясно уловена риба от реката, плодове от дърветата наоколо и свежи зеленчуци от малката ни градинка.

Истината е, че такава прехрана могат да си позволят твърде малко домакинства. Повечето семейства имат ограничен месечен бюджет в който трябва да вместят стотици плащания и често се правят компромиси с качеството на храната, за сметка на количеството.

Ето няколко съвета как да имате по-здравословна храна на трапезата си и едновременно с това да се поберете в бюджета за месеца.

Истината за меда

 • November 17, 2014

За хората, които се интересуват от здравословен начин на живот, отдавна е известно, че бялата захар е клетъчна отрова и една от най-големите причини за редица заболявания.

Е да, обаче хранителната промишленост не спи и промотира нови и най-различни заместители на захарта. Темата е доста обширна и имам доста да кажа по нея, но днес ще ви кажа моето мнение за меда.

Меда, като природен продукт се смята за много полезен и често можете да срещнете твърдения като: “Меда е лекарство”, “Най-полезната храна” “Златното чудо на Природата” “Храна на Боговете” и т.н. Тези лозунги могат, и реално заблуждават много хора, че меда може да се яде в неограничени количества, без никакви вредни последствия за тялото.

Кое е най-важното хранене за деня?

 • November 11, 2014

“Закуската изяж сам,
Обяда раздели с приятел
Вечерята дай на врага си…“

Тази японска мъдрост често се спряга като правилният начин на хранене, а всъщност много хора вечерят обилно и закусват кафе. Други държат на шест хранения дневно; трети се кълнат в периодичното гладуване. Къде е истината? Колко често трябва да се храним на ден, за да сме здрави и да имаме достатъчно енергия за работа, за спорт, за любимите си занимания и пълноценна почивка.

Да закусваме или да не закусваме? “Закуската е най-важното хранене” - няма начин да не сте чували това. Следва обяснението, че със закуската събуждаме метаболизма и това помага на тялото да има енергия през целият ден и да гори мазнини. Истината обаче е, че нощем тялото е в режим на горене на мазнини и елиминиране на токсини и първото хранене за деня прекъсва тези процеси и променя хормоналният състав на кръвта. Със закуската се повишава кръвната захар, отделя се инсулин (анаболен хормон, който предизвиква растеж на мазнини или мускули) и спира горенето на мазнини. Дали влиянието на инсулина ще се отрази на мазнините или мускулите зависи от вида на приетата храна, физическата активност (или липсата на такава), последвала закуската и общото здравословно състояние на организма.

Как да заличим следите на времето

 • November 4, 2014

Кой не иска да спре времето и да се наслаждава на младостта си цял живот?! Но има ли човешкото тяло наистина тази способност? Да не остарява поне външно. Истината е, че външният вид е отражение на случващото се вътре в тялото и ако не се грижим за здравето си, то няма как да запазим младостта и красотата.

Признаците на остаряването са познати на всички - бръчки и петна, намалена еластичност на кожата; загуба на блясък в косата и промяна в цвета й; Накои хора започват да купуват скъпи кремове с екзотични и още по-скъпи съставки, подлагат се на болезнени процедури, но ефекта никога не е задоволителен. Защо? Защото красотата идва отвътре - навън и “замаскирането” на проблема не е решението.

Движението: начин на употреба

 • October 28, 2014

Съвременният начин на живот води със себе си много вредни навици, но един от най-разпространените е заседяването. Милиони хора работят по 8-10-12 часа на бюро, почиват си на дивана пред телевизора, а в останалото време са в колата. Проучване на Университета в Хонг Конг дава следните резултати: заседналият начин на живот взима повече жертви от тютюнопушенето при хората над 35години. Обездвижването увеличава риска от ракови заболявания1 с 45% при мъжете и 28% при жените; рискът от тежки и смъртоносни респираторни заболявания се увеличава с 92% за мъжете и с 75% за жените. Сърдечно-съдовите заболявания2 с фатален край са по-чести при 52% от мъжете и 28% при жените, които се лишават от ежедневно движение. С друго думи: обездвижването буквално може да ви убие.

Ето какво прави седенето с човешкото тяло:
* гори 50калории по-малко на час, сравнено със стоенето прав
* седенето може да доведе до болки в мускулите и някои части на скелета, болки в гърба и врата
* нарушава се естественият хормонален баланс на Лептина и Инсулина и води до затлъстяване
* намалява костната плътност и води до остеопороза и други заболявания на костите

За какво гладува тялото ви наистина?

 • October 19, 2014

Замисляли ли сте се, че храненето е много повече от това, което слагате в чинията си. Често то има връзка с емоциите ни, с успехите или спадовете в кариерата, семейството и приятелите. Храната би трябвало да е гориво за тялото ни, но често я превръщаме в утехата, любовта или приятелят от който се нуждаем.

Силното желание за дадена храна има два аспекта: физически и емоционален. Емоционалното хранене е проблем с по-дълбоки корени, отколкото аз мога да се задълбоча, но понякога си мислим, че “тялото ни има нужда” от сладкиш или чипс, а проблемът е съвсем повърхностен и е свързан с физическата нужда на организма от конкретен нутриент.

Ако изпитвате желание за “успокояваща храна”; такава, която сте свикнали да хапвате след лош ден или храна, която майка ви, баба ви или някой друг кулинар в дома е приготвял, когато сте били дете, то вероятно става въпрос за емоционално хранене. Вие може би асоциирате чувството за комфорт, семейна топлина и уют с определена храна, която е станала като “хапче за подобряване на настроението”. Това е знак, че трябва да се замислите за връзката си с храната и да потърсите причините на истинският проблем, вместо ежедневно да го натъпквате по-дълбоко в себе си, с купичка сладолед.

Ферментиралите храни: кои са те и защо са полезни?

 • October 14, 2014

За много хора, които се хранят с преработени храни, истинската храна има странен и твърде силен вкус. Така беше и за мен, преди да започна да обръщам внимание какво слагам в чинията (и какво давам на тялото) си и да избирам цели, истински храни. Тогава неща като кисело зеле, истинско кисело мляко или зряло сирене въобще не влизаха вкъщи.

След известно време обаче започнах да изпитвам желание за тях и открих много информация за ползите им. Ферментиралите храни са минали процеса на млечно-кисела ферментация, при който бактериите са преработили захарта и въглехидратите в млечна киселина. Това води до консервиране на храната и я обогатява с полезни ензими, витамини, Омега-3 мастни киселини и много и различни пробиотици. Всичко това прави храната по-лесно смилаема, а пробиотиците от своя страна подобряват храносмилането и облагородяват микроорганизмите, които живеят в червата.

Храната като лекарство: червено цвекло

 • October 7, 2014

Есента предлага голямо разнообразие от храни, събрали всичко полезно от лятното слънце, почви и води. Една от ценните храни, които може би пропускате да включите в менюто си е червеното цвекло, при това заедно с дръжките и листата.

Както всички червени плодове и зеленчуци, цвеклото има добро действие върху състава на кръвта. То е богато на витамин С, манган и желязо. Повишава по естествен път хемоглобина и регулира кръвното налягане. Именно поради тези свойства е много подходящо за преходните сезони, когато имунитета на хората намалява. Също така е чудесна храна за деца, бременни и кърмещи жени.

Време ли е за диета?

 • September 30, 2014

Лятото отмина и дойде времето за по-топлите дрешки, които прикриват няколкото излишни килца, мазнинките около талията и заоблените бедра. Докато не дойде другото лято и момента на истината. Затова не отлагайте, а започнете да мислите за здравето и добрата си форма още сега.

Нямам време да готвя/пазарувам/ям здравословно
Това е оправданието, което чувам най-често. И то е най-безмисленото. Ето защо: ако започнете да пазарувате само качествени и непреработени хранителни продукти, няма да губите време в лутане из супермаркета. Повечето диети се състоят основно от няколко хранителни продукта, така че това, което ви трябва се намира в покрайнините: месо и риба, яйца, мляко, масло, зеленчуци и плодове. Всички закуски, кексове, шоколади, кроасани и т.н. са в лабиринта от щандове в центъра на магазина. А влезете ли там се загубвате в морето от лъскави опаковки, пълни с вредни неща. След като се приберете вкъщи подготвяте/мариновате месото или рибата за 5 до 10 мин и го оставяте да се пече във фурната. Измивате и нарязване салатата и ето ви вечеря за 15 мин. Остава само да я сервирате и изядете.

Как бързо и лесно да се справим с настинката и грипа?

 • September 22, 2014

Навън застудява. Започваме да стоим все повече на закрито и в близост с други хора, като в същото време прекарваме все по-малко време на чист въздух и слънце. Това води до две неща: обменяме повече микроби с другите хора и количеството на витамин Д в тялото ни намалява. От тук следват много по-слабият имунитет и по-високата честота на зарази като настинка и грип.

Първо е важно да уточним, че настинките и грипът не са бактериални инфекции и антибиотични лечение не може да помогне да се излекувате. Причинителите са вируси, които имат съвсем различна структура от бактериите и действат по различен начин. Да, има случаи на вторична бактериална инфекция след прекарано вирусно заболяване като бронхит, пневмония и др., но това са случаи, в които се нуждаете от лекарска помощ и не касаят днешната тема.

Храната като лекарство: Чесън

 • September 14, 2014

От древни времена чесънът е използван от хората като лекарство. Дори Хипократ, бащата на медицината го е използвал за лечение на много болести; а днес дори съвременната медицина потвърждава полезните му ефекти.

Започва сезонът на грипът и настинските, затова е важно да знаем как да се предпазим от тях. На помощ естествено идват добрата храна, умерено движение и пълноценна почивка.

Защо този не-толкова-деликатен зеленчук е толкова полезен? Най-важната му съставка е Алицинът - вещество, богато на Сяра, от където идва и силният му, специфичен мирис. Той има доказано антимикробно, антивирусно и антимикотично действие. Тези характеристики го правят изключително ефикасно средство при различни инфекции в тялото: от простуда и грип, през зъбобол или болки в корема, та до унищожаване на гъбички по ноктите на краката. В изследване е доказано, че ефективността на Алицинът е също толкова добра, колкото противогрипните лекарства от рода на Тамифлу, но без бонуса от възможни странични ефекти, алергични реакции и коктейла от придружаващи химични вещества в състава на медикамента.

Истината за пълнозърнестият хляб - 2 част

 • August 29, 2014

В статията от миналата седмица ви споменах, че пшеницата (било тя и пълнозърнеста) не е полезен продукт. Нещо повече: съвременната генно-модифицирана пшеница е храна, която дори може да ви разболее.

Истината за пълнозърнестият хляб

 • August 24, 2014

Пълнозърнест или бял хляб/бисквити/спагети? Кое е по-здравословно и полезно за вас? Сигурна съм, че 99% от хората, загрижени за здравето си и внимаващи какво слагат в чинията си ще предпочетат пълнозърнестите продукти. А имат ли те реално полза за здравето ви?

Вкусно лято

 • August 17, 2014

От всички плодове, които дават вкуса и аромата на лятото, най-ценните са дребните горски плодове: боровинки, къпини, малини, касис, ягоди, годжи бери и др.

Ето в какво се изразява тяхната полза за здравето: За разлика от повечето плодове, горските плодчета не са богати на захар и дори помагат за регулирането на кръвната захар и инсулина. Богати са на антиоксиданти и минерали: силиций за здрави нокти и коса; витамини от групата В, желязо и магнезий. Всъщност всеки плод си има специфичен витаминен и минерален профил и това го прави полезен за определени здравословни състояния.

Зеленчуци, който не яде...

 • August 10, 2014

Всеки знае колко е важно и полезно да се ядат плодове и зеленчуци. Но знаете ли защо? И как?

Всъщност истината е, че плодовете не са чак толкова ценна храна за човешкото тяло. Истинските ползи от растителната храна идват от зеленчуците. Витамин С, който много хора смятат, че могат да си набавят от лимони и портокали всъщност е в най-голямо количество в… червените чушки.

Ето още факти за полезният състав на зеленчуците:

Каротеноиди (витамин А, ликопен и Бета-каротен): това са мощни антиоксиданти, важни за имунната система. Те се намират в оранжевите и червените зеленчуци, както и в зеленолистните.

Пет лесни стъпки към здравословното хранене

 • August 2, 2014

Искате да се храните правилно, но не знаете откъде да започнете? Наистина всяко начало е трудно. Но и най-дългият път започва с една малка първа стъпка. Вижте няколко лесни начина да започнете да се храните по-здравословно, без това да утежнява ежедневието или бюджета ви.

Храната като лекарство: Черен дроб

 • July 27, 2014

Субпродуктите не са много популярна храна в съвременният начин на хранене, за разлика от миналото. Нашите прародители са употребявали всички части на закланото животно включително черен дроб, бъбреци, стомах, сърце, мозък и дори тестиси. Защо? Какво според вас има толкова ценно в тези части, сравнено с мускулното месо, което сме свикнали да ядем? Отговорът е ИМА МНОГО ПОВЕЧЕ ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА!

В труда на Д-р Уестън Прайс, за който можете да си припомните тук и тук често можете да срещнете племена и култури, които изяждат първо органите на животното, а мускулното месо се разпределя като храна за хората, за кучетата и за запаси. Освен това в немалко култури най-ценните органи са предоставяни на членовете на племето със специални нужди - бременни жени, деца, шаманите или пък ловците.

Черният дроб и другите органни меса са най-концентрираният източник на витамини, минерали, полезни мазнини и незаменими аминокиселини.

Опасната козметика - част 2

 • July 12, 2014

В предишният пост по темата ви посочих само малка част от потенциално опасните съставки на козметичните продукти. Днес ще ви запозная по-подробно с най-разпространените вещества, които се влагат навсякъде, а са потенциално опасни за хората и не по-маловажно: опасни са за околната среда.

Как да разпознаем “лошите” от “добрите” съставки? Много просто! Трябва да се научите да четете етикетите. Винаги! Независимо какво ви обяснява продавачката в магазина, независимо, че на рекламата казват колко е качествен даден продукт, или пък отпред е изрисувано сладко бебе, а до него се разпростира огромен (вероятно) зален надпис “Био” или “Натурален”. Винаги поглеждайте в задния двор!

Опасната 'натурална' козметика

 • July 5, 2014

Кой не иска да е вечно млад и красив? Никой не би отказал, нали? Хубавото е, че съвременната козметична индустрия предлага феноменална колекция от разкрасяващи, подмладяващи, освежаващи, възстановяващи, отслабващи, стягащи, слънцезащитни, антицелулитни, против бръчки и срещу пъпки, за блестящи зъби и коса, за слънчев загар и срещу напукани пети, и какви ли още не продукти. Наистина не мога да изброя всички, защото най-малкото не съм запозната с тях. Знаем ли обаче с какво се мажем?

Стресът - ръководство за употреба

 • June 29, 2014

Стресът е неизбежен спътник в живота на съвременният човек. Ако все пак успеем да го задържим в някакви граници, това ще доведе до по-добро здраве в краткосрочен и дългосрочен план.

Какво имам предвид под “контрол върху стреса”? Това означава да контролирате нивата на хормонът кортизол в тялото ви. При напълно здрави хора, кортизолът е висок сутрин и започва да спада през целият ден. Но когато човек е под влияние на различни стресори (крайни срокове, проблеми в семейството, липса на сън, натоварено ежедневие), кортизолът остава висок и дори се покачва извън нормите. А този хормон оказва влияние върху цялото тяло: освобождаването на инсулин и другите хормони, свързани с храненето; настроението; храносмилането; имунната система и дори либидото.

Как да разберете дали имате високи нива на кортизол? Имате ли излишно тегло? Имате ли натрупани мазнини около талията и пъпа? Налага ли се да ставте посред нощ, за да пишкате? Имате ли проблеми със съня? Има ли спад в енергията ви в следобедните часове и пик в часовете след вечеря? Трудно ли сваляте тегло, въпреки че спазвате хранителен режим? Тренировките ви стават ли по-трудни с времето, въпреки че сте постоянни? Приемате ли твърде често кофеин? Ако сте отговорили с “Да” на някой от горните въпроси, то има голяма вероятност виновникът за това да е високият ви кортизол.

Кафето: За и Против

 • June 19, 2014

Любителите на кафе по света напоследък често имат поводи да се радват. Изследване след изследване доказват ползите за здравето от умерената консумация на кафе: предпазва от рак, предпазва от инсулт, предпазва от диабет, предпазва от развитие на сърдечно-съдови заболявания, за превенция от депресия, Алцхаймер, Паркинсон, бактериални инфекции, цироза и камъни в жлъчката. То подпомага горенето на мазнини и облекчава мускулната треска след тренировка! Има дори проучване, според което ако пиете кафе имате по-малка вероятност да умрете (независимо от причината). Т.е. кафето удължава живота ви!

Ами не остава друго освен да вдигнем кафени чаши и да си кажем “Наздраве”, нали?

Но да не бързаме толкова все пак…

Как да се откажем от вредните навици?

 • June 15, 2014

Случвало ли ви се е някога да решите да се откажете от някой вреден навик и да се провалите? На мен да! И съм сигурна, че на много от вас също!

Но защо се получава така? Нали осъзнато решаваме, че нещо е вредно за нас, че не се нуждаем от него в живота си ни и носи само негативи… и все пак е толкова трудно да спрем, да изкореним гадния навик да пушим, да си лягаме късно, да ядем чипс и т.н.

Това се случва, защото отказвайки се от нещото, вие се обричате на провал!

Храната като лекарство: Маслото

 • June 7, 2014

Ако искате крепко здраве и дълголетие, то яжте редовно масло! Наистина.. то е добро за вас и от него не се пълнее.

Как Мария си върна усмивката

 • June 2, 2014

Днес искам да ви разкажа една история. Главен герой в нея е (да я наречем) Мария.

Мария е на 26 години, образована жена, с многостранни интереси. Тя също така държи на здравето си и веднъж годишно ходи на профилактичен преглед при зъболекаря си. На 25 години тя има 2 пломби, поставени в детските й години. Не пуши, не пие газирано и не яде вредна храна. Отвреме-навреме си позволява по малко шоколад и чаша алкохол. Спортува редовно. Общото и здравословно състояние е чудесно. Зъбите и венците й са в перфектно състояние.

През последните 12 месеца Мария решава да промени драстично начина си на живот и да започне да се храни само със сурова храна, като изключи също така всички животински продукти. Менюто и се състои само от плодове, зеленчуци, ядки, растителни мазнини и няколко вида водорасли и т.нар. суперхрани. Плодовите фрешове и смутита често заменят твърдата храна.

И какво мислите установява зъболекаря след една година? Шестнадесет (Да! 16!!) кариеса!!

Изяж си слънцезащитният крем

 • May 25, 2014

Всички очакваме лятото скоро да ни зарадва с по-слънчеви дни, море, разходки и слънчеви бани по полянки и плажове.

А знаем ли как да се радваме на слънцето? Как да получим най-доброто от него, без ужасните и болезнени изгаряния по кожата?

Да поговорим малко за влиянието на слънцето върху човека. От всякъде ни заливат с истерични новини за това колко е вредно слънцето. То състарява кожата, изгарянията водат до рак и най-добрата превенция e “да не си показваме носа навън”, ако не сме се намазали обилно с поне 2-3 мазила от аптеката със слънцезащитен фактор 20-30-50 и поне 10 непроизносимо химични вещества в състава.. Уви, въпреки все по-масовото използване на слънцезащитни кремове, статистките показват, че броят на болните от рак на кожата не намалява.

Здравословното хранене е измама

 • May 18, 2014

Живеем във време, в което 24 часа в денонощие не са ни достатъчни за всичко, което искаме да свършим. Стресът в работата, на улицата и дори в дома ни е огромен. Недоспиването и набързо приготвената храна ни карат да се чувстваме отпаднали и летаргични. Това неминуемо вреди на физическото и психическото ни здраве.

Като съвременни интелигентни хора решаваме да се справим със заобикалящите ни проблеми. Няма как да спрем да ходим на работа, решаваме поне да се погрижим за здравето си. Но как?

Сещаме се за безгрижното ни детство, когато бяхме с крепко здраве, дълбок сън и толкова енергични…
Питаме се: Какво се е променило? Не съм ли същият човек, но малко по-порастнал? Как мога да върна времето и да се чувствам пак толкова добре?
И лампичката светва: Ако се върна крачка назад и започна да се храня по-здравословно и да се движа повече, вероятно ще се почувствам по-добре!

Втори сценарий: Имаме познат, колега или роднина с тежка диагноза рак, диабет или друго сериозно заболяване. Замисляме се за бъдещето, търсим информация за профилактика на болестите, решаваме да подобрим качеството си на живот.
Съвсем естествено светва тази същата лампичка: ако водя здравословен начин на живот, вероятността да ме застигнат тежките диагнози значително намалява.

Трети сценарий: По телевизията, във вестниците, в Интернет непрекъснато се говори за вредата от наднорменото тегло и последствията му. Забелязваме, че се налага да отпуснем една дупка на колана или по-лошо: дънките вече не ни стават. Цък! Лампичката! Време е за здравословно хранене!

Има и още варианти. Има и я и ТВОЯТА версия.

Храната като лекарство: Солта

 • May 9, 2014

Ако гледате телевизия, четете печатната преса или ходите на лекар, шансовете да смятате прекомерната употреба на сол за голяма опасност за здравето е около 100%. И сте прави… ако говорим за обикновенната трапезна сол, която се използва масово в производството на хранителни стоки.

Но аз имам една голяма новина за вас: Солта е жизненоважна за човешкото тяло и ние трябва да си я набавяме ежедневно! Нали не мислите, че е случайност щастливият трепет, който ви обзема при мисълта за морските летни бани (сол + витамин D) ;-)

Трапезната сол = вредна за тялото!

Трапезната йодирана сол е химичен продукт, направен в лабораторни условия, със съдържание на 97% Натриев Хлорид (NaCl), избелена с химикали като алуминий и др. и не съдържа никакви полезни вещества. Нейната употреба води до дисбаланс на минералите в кръвта и клетъчните течности и вреди на тялото. Всъщност соленоводни риби, поставени в разтвор на вода и трапезна сол… умират.

А сега нека ви разкажа за истинската сол, която е дала живота на Земята.

Наистина ли захарта е толкова вредна?

 • May 5, 2014

От всичко по малко…

В умерено количество не вреди…

Това е гориво за мозъка…

Чувала съм всички оправдания за употребата на захар.

Въпросът е: трябва ли да ядем захар и ако да, в какво количество?

Кой е най-големият виновник за кариеса?

 • April 23, 2014

Имало едно време едни хора които решили, че кариесите се образуват от микроби. Предполагам, че са видяли как червей яде ябълка и стигнали до извода, че вероятно микроскопични червеи прояждат дупките в нашите зъби.

Съвременната теория за образуването на кариеса е почти същата. Вместо вярването, че микробите пробиват зъбите, погрешно се смята, че кариеса се образува благодарение на отпадните киселинни продукти на бактерията Streptococcus Mutans, която се храни със захар. Тази теория продължава да толерира мита, че кариесът започва развитието си от външната страна на зъба.

През 1924г. изследователя Кларк изолира вид Стрептококи от парченца кариозен зъб. Той решава, че това е мутирала форма на бактерията Стрептокок и я кръщава така: Мутанс (мутанти). Всъщност при по-подробно задълбочаване в изследването му се установява следното: Кларк доказва, че Streptococcus Mutans съществува в латентно състояние и само когато тялото е в процес на декомпенсация (влошаване) те стават активни и доминантни. Казано на прост език, бактериите които имат връзка с образуването на кариес се разпространяват единствено когато в тялото има някакъв дисбаланс, дължащ се на недоимъчно хранене (на минерали и витамини, а не на калории).

Храната като лекарство: Яйцето

 • April 15, 2014

Яйцето е храна, изключително богата на полезни за тялото вещества. В него има перфектното съотношение на белтъчини, мазнини и въглехидрати. Само в жълтъкът се съдържат 13 есенциални нутриента:

Витамин В, Д и Е: жизнено важни за нормалното функциониране на клетката и растеж и развитие на човешкият организъм. Лесно усвоим витамин А за здравето на очите ни. Йодинът подпомага функциите на тиреоидната жлеза и хормони, а фосфорът участва в калциевата-фосфорната обмяна в зъбите и костите. Холинът е важен нутриент за мозъка. Голямо количество антиоксиданти можем да си набавим с яйцата. Два от тях са лутеин и зеаксантин и допринасят за доброто зрение. Всичко изброено прави яйцето изключително ценен продукт, който няма причина да ограничавате до 2-3 броя седмично, а да ядете по толкова всеки ден! Особено ако има откъде да си набавяте яйца от щастливи кокошки, хранени с трева и семенца.

Защо не трябва никога да ядете маргарин и растително олио

 • April 8, 2014

Навярно не веднъж сте чували за здравословната алтернатива на “запушващите-артерии-наситени-мазнини”: мазнините, извлечени от зърнени култури и семена, и тяхната твърда форма маргаринът. Тези мазнини имат славата, че помагат за намаляване на холестврола и кръвното налягане, подпомагат отслабването и като цяло подобряват здравето.

Вече ми стана навик да ви провокирам със статии, които противоречат на 180градуса на всичко което сте вярвали до сега. И този път няма да ви разочаровам, а ще продължа традицията да ви казвам истината: растителните олиа и маргаринът са изключително вредни храни, които незабавно трябва да изключите от менюто си.

Съвсем на кратко ще ви разкажа как се правят тези продукти. Растителните олиа и маргарин са извлечени от соеви зърна, царевица, слънчоглед, рапица и др. Те на практика не са съществували преди 1900година, когато е открит нов химичен процес, позволяващ добиването им. За разлика от зехтина или кокосовото масло, които могат да се извлекат директно чрез пресоване на кокос или маслини, останалите растителни мазнини се подлагат на загряване на висока температура, с последващо третиране с петролен разтворител, който извлича маслото. Следва още едно загряване и добавяне на киселина, с която се отстраняват твърдите части на мазнините(восъците, които се образуват на първият етап). Тук вече имаме течно масло, но то е с неприятен петролен мирис и цвят, които се премахват с още химикали, естествено! Ако растителното олио трябва да се превърне в маргарин, химическата атака продължава с пълна сила. Тези олиа нямат естествена твърда форма и затова се хидрогенират или естерифицират и на този етап се създават небезизвестните и много вредните транс-мазнини.

Три храни, за които се заблуждавате, че са полезни

 • April 2, 2014

1. Кафяв ориз

Популярно твърдение е, че белите храни са вредни: бял ориз, бяло брашно, бяла захар и т.н. Те са демонизирани от хората, които проповядват здравословното хранене и всячески се избягват от тези, които се опитват да го прилагат в ежедневието си.

Причините са следните: Белият ориз е преработен, за разлика от кафевия, който е пълнозърнест и богат на фибри. Тези фибри подпомагат перисталтиката на червата и също така държат усещането за ситост по-дълго.

Истината: Кафявият ориз наистина има повече фибри, които се съдържат в зародиша и обвивката му, но част от състава им са фитичната киселина и лектините, които вече знаем че ограбват тялото от така ценните му минерали - калций и магнезий. Кафявият ориз като самостоятелна храна наистина би имал по-дълго време на престой в стомаха, но често той бива комбиниран със други зеленчуци, протеин и/или мазнини. Тогава разликата с белият ориз е… няма такава! Кафявият ориз може да бъде направен по-лесно усвоим като преди това се накисне във вода със морска или хималайска сол или лимонов сок. По този начин се намалява значително количеството на фитичната киселина. Друго задължително условие, за да се извлекат ползите от него е да се консумира като самостоятелно ястие, само с малко подправки. В контекста на здравето на зъбите и костите е важно да знаем тези важни разлики. Те са намерили място и в книгата на Д-р Уестън Прайс за храненето на нецивилизованите народи, а също така можем да видим, че в съвременните азиатски страни се използва основно бял ориз. Т.е. ако оризът е гарнитура към останалата ви храна, няма причина да не предпочетете белият ориз.

Истината за вредата от белите храни е, че много по-лесно се помни: “Не яжте нищо бяло”, тъй като често белите брашно, захар, ориз, сол са в състава на т.нар. “джънк фууд” или не-храни. Това са пълните с хидрогенирани мазнини, захар, сол, още захар, нишесте, царевичен сироп и така до безкрай вредни стоки, които се рекламират и продават в търговската мрежа. Тях избягвайте напълно!

Вегетарианският мит

 • March 26, 2014

Или защо трябва да се замислиш още веднъж върху избора си да бъдеш вегетарианец или веган

Има много причини, поради които човек решава да бъде вегетарианец или веган. Някои хора са защитници на идеята, че животните не са храна. Други са загрижени за влиянието, което оказва обработката на животинските продукти върху околната среда. Трети са водени от етични или религиозни причини. Аз уважавам тези причини и хората, които се опитват да повлияят на обществото и природата чрез избора си на храна. Аз също се хранех 6 години вегетариански, като една година бях веган и суровояд.

Искам още в началото да подчертая, че днешният ми пост не оспорва нечий избор или начин на живот. Но много хора избират вегетарианството, защото са с впечатлението, че това е по-здравословният начин на хранене, а това е доста спорно. Вижте защо:

Какви витамини и добавки да приемаме за здрави зъби?

 • March 17, 2014

Какво са витамините?

Не-научният отговор е, че те са важна част от храната, необходима за нормалното функциониране на организма. Ядейки дадена храна, тялото ни я разгражда до отделни фрагменти, които продължават пътя си по съответното направление. Природата ни дава цялостния набор от хранителни вещества в ябълката, домата или яйцето и ние трябва да мислим за тях като пълноценен продукт, а не като източник на конкретни нутритенти (нутритенти: химически вещества, органични и неорганични, от които организма се нуждае, за да живее и расте).

Научният отговор: Витамините са вещества, нужни за метаболитните процеси (напр. деленето на клетката) и поддържането на здравето като цяло. Те са два вида: водно-разтворими и мастно-разтворими. Искам тук да направя уговорката, че за всички витамини, и особено за мастно-разтворимите важи условието, че има хиляди изучени и неизучени активатори в храната, както и че всеки от тях има много различни форми, циркулирайки в тялото.

Безвредно избелване на зъби с активен въглен

 • March 7, 2014

Тук можете да прочете за всички познати, ефикасни методи и средства за избелване: ВСИЧКО, което трябва да знаете ЗА ИЗБЕЛВАНЕТО

Почнала съм да пиша за толкова много и все важни неща (как да повишим естествената способност на зъбите да се защитят от кариеса), изготвям лечебни планове на пациенти, имам и започната книга по темата (и ходя на работа и представете си даже ми остава време и за колелото :) ) но реших да разведря малко обстановката с един практичен и любопитен пост. Сигурна съм, че ще ви хареса ако изпробвате този лесен, евтин и безопасен метод за избелване на зъбите.

Кой би помислил, че с въглен ще избелваме нещо?! Знаем че, активният въглен върши отлична работа при натравяне с храна и всякакви вътречревни токсини. Съответно, приложен в устната кухина, въгленът ще повлияе и върху субтанцииите от микроорганизмите, които водят до възпаление на венците и лош дъх.

Какво да ядем, за да имаме здрави зъби? част 2

 • March 3, 2014

Продължението на статията за храната на примитивните народи.

В Първата част на този материал се запознахме накратко с хранителните порядки на няколко групи хора, живеещи далеч от цивилизацията. Навярно много от вас не са изненадани от прочетеното: всички знаем, че цивилизацията наред с големият технологичен напредък, за добро или лошо ни е отдалечила от естествената ни среда. Но знаем ли как се е променил нашият живот, в сравнение с този на прародителите ни?

Спомняте си за всички племена, с които се срещнахме тук. Един интересен факт свързва всички тях.
В кожените сакове и дисаги на ловците и пътуващите хора от племето той намира топче глина с размерите на голям орех. Малка част от глината се разтваряла във вода и в тази течност се потапяла всяка хапка, преди да се постави в устата. Обяснението било, че това предпазва от “стомашни болки”. Това е начинът на примитивните хора да се предпазват от дизентерия и хранителни натравяния.

Случайно или не, през последните две десетилетия Американската и Британската фармакопеи включиха каолинът(глината) в техните списъци с лекарствени средства.
Наследниците на инките, племена живеещи до езерото Титикака имат 100% растителна диета. Те също ползват глина при хранене. В последствие става ясно, че глината има богат набор от органични и неорганични съставки, висок минерален състав, но също така съдържа и някои токсини (напр. кумарин).

В практиката си и в специализираната литература съм срещала много форми на минерален дефицит - често тези индивиди имат голяма предразположеност към кариес и други състояния, свързани с липсата на калций, фосфор и мастно-разтворими активатори, въпреки адекватният калориен прием.

Най-големият проблем на преработената храна е че се храним по-обилно от всякога, а клетките ни гладуват. А какво да ядем? От къде да си купим полезна за зъбите храна? Няма нужда да четете етикетите, защото истинската храна няма етикет.

Какво да ядем, за да имаме здрави зъби? част 1

 • February 27, 2014

Пай от мравки и пълнена рибя глава с дроб: това ли е ключът към здравите зъби? Трябва ли тепърва да се учим как да се храним или вече имаме основите за това? Можем ли да се храним пълноценно, пазарувайки от супермаркета?

Говорейки за човешко здраве, от гледна точка на способността на отделни групи хора да отглеждат деца, които нямат зъбно-челюстни деформации, кариеси, възпаление на венците (гингивит) или криви зъби съвсем естествено достигаме до въпроса “С какво се хранят. Особено внимание е обърнато на храненето на бременните жени и на подрастващите.

Трите основни фактора за здрави, бели и красиви зъби са:
1. Присъствие на достатъчно минерали в храната.
2. Присъствие на достатъчно мастно-разтворими витамини А, Д, Е, К в храната.
3. Способността на организма да усвои минералите и витамините, приети чрез храната.

Ето някои интересни факти от книгата Nutrition and Physical Degeneration на д-р У. Прайс

Как по естествен начин да се преборим с кариеса

 • February 24, 2014

Кое ни пречи да имаме здрави, добре наредени и бели зъби?

В предишният пост направихме един кратък преглед на основните средства за почистване на зъбите, като умишлено пропуснах някои от тях като водата за уста, електрическите четки, клечките за зъби, ултразвуковите четки, междузъбните четки или душа за уста. Да, те имат своето място и често използването им е препоръчително, но това са неща за които всеки зъболекар или дентален асистент може да ви разкаже и покаже. Аз искам да насоча вниманието ви към друго.

Не е ли жалко, че модерният човек е постигнал изключителен технологичен напредък, забравяйки напълно мъдростта събирана през вековете?! Искам да погледнем назад и да открием на ново натрупаният опит и знания от примитивните хора, от нашите прадеди и да ги съчетаем с днешните научни знания и методи за лечение.

Колко добре познаваме телата си? Разчитаме ли техните знаци или сме потиснали сигналната им система със съвременният забързан начин на живот, а денят ни е дълъг по 18-20часа. И въпреки това времето все не достига да се погрижим за себе си и за здравето си. От кога приехме здравето си за даденост? От кога здравето ни може да съществува, без да полагаме грижи за него? Защо ни накараха да вярваме, че можем да сме здрави, само ако ежедневно гълтаме шепа разноцветни таблетки - дело на фармацевтичната индустрия?

Кои са най-добрите четка и паста за зъби?

 • February 19, 2014

Да започнем да си задаваме въпроси за здравето за зъбите и венците в нашата уста и какво не ни казват зъболекарите?

С тази полу-биографична публикация прерязвам лентата на моят блог. Надявам се да работим заедно по него, защото здравето трябва да е приоритет на цялото човечество.

Съвсем скоро ходих на зимна разходка из Сливенският Балкан с група планинари-ентусиати и както винаги срещнах нови и интересни хора. А всички нови, стари и още по-стари мои познати са ме питали един и същ въпрос:’Коя е най-добрата паста за зъби?’ И никога няма да ми омръзне да отговарям на него.

toothbrush

Преди всяка паста или помада за миене на зъби трябва да открием най-добрата четка за зъби. Тя освен че може да е най-модерната, с 18 различни цвята и дължини влакна и т.н. е желателно да е пригодена за вашата уста. Т.е. купувате си 5 четки с различна големина на работната част и избирате тази, с която достигате до всички зъби, от всичките им страни. Или отивате на зъболекар с тях и освен коя е четката, зъболекарят ще ви посъветва и за правилното й използване.