Истината за меда

  • November 17, 2014

За хората, които се интересуват от здравословен начин на живот, отдавна е известно, че бялата захар е клетъчна отрова и една от най-големите причини за редица заболявания.

Е да, обаче хранителната промишленост не спи и промотира нови и най-различни заместители на захарта. Темата е доста обширна и имам доста да кажа по нея, но днес ще ви кажа моето мнение за меда.

Меда, като природен продукт се смята за много полезен и често можете да срещнете твърдения като: “Меда е лекарство”, “Най-полезната храна” “Златното чудо на Природата” “Храна на Боговете” и т.н. Тези лозунги могат, и реално заблуждават много хора, че меда може да се яде в неограничени количества, без никакви вредни последствия за тялото.
Мед

Наистина, храната която идва директно от Природата е по-добрият избор, отколкото стоките в супермаркета. Но ето състава на меда:
- 82% захар (да, за захар става въпрос)
- половината от тази захар е фруктоза (40% от общото тегло на меда)
- следи от витамини
- 1% антиоксиданти
- минерали
- 17% вода

С други думи: Меда повишава кръвната захар почти колкото бялата рафинирана захар и в това отношение няма голяма разлика в полезността. Т.е. ако имате здравословно състояние, което изисква контрол на инсулина (метаболитен синдром, диабет) или се опитвате да контролирате калориите и да отслабнете е по-добре да избягвате употребата на мед.

Ако нямате по-горните съображения, ето какви ползи можете да извлечете от меда:
1. Меда е богат на антиоксиданти, които обогатяват кръвта и помагат на тялото да се справи с токсините и вредните ефекти от стреса.
2. Разнообразен набор от минерали, който помага за възстановяването при простудни заболявания и грип. Важно уточнение е, че меда трябва да е суров, т.е. да не се слага във горещ чай или да се обработва термично в храна.
3. Бърз и полезен източник на енергия за спортуващи и активни хора. Минералите в състава му също допринасят за активното възстановяване при физическо усилие.

Какъв мед да изберем? Няма да ви давам указания как да познаете дали меда е истински и дали пчелите са хранени или не със захар - това е материя, която не ми е позната. Единственото което мога със сигурност да твърдя е, че медът с по-тъмен и наситен цвят е с по-високо съдържание на минерали и полезни вещества. Например тъмният Манов мед има до 20 пъти повече антиоксиданти, магнезий, желязо. Лечебните му ползи можете да извлечете, ако го консумирате в лечебни дози - не повече от 1-2 супени лъжици дневно. Именно като силно концентрирана натурална храна, Природата го е направила с толкова сладък и силен вкус, за да ядем по малко и да получим само добрите ефекти от него.

Надявам се тази статия да ви е била интересна и полезна. Ако е така, споделете я с приятелите си чрез бутоните отдолу.