Черно оцветяване по детските зъбки. Защо се появява и какво да правим?

  • April 7, 2023

Ако zабележите черни петна по детските зъби е доста притеснително, така че е много важно да се консултирате с детски зъболекар. Тези оцветявания са много упорити и могат да се причиняват както от вътрешни, така и от външни причини. А също така могат да окажат влияние върху увереността на детето и да предизвикат негативни реакции в социалният му кръг. Прочетете цялата статия, за да разберете повече за черните оцветявания по детските зъби.

черни оцветявания по зъбите

Какво са хромогенните бактерии?

Има няколко вида бактерии, които населяват горните дихателни пътища. Те са анаеробни бактерии които формират черни колонии, които изглеждат като черни петна. Не е изяснено точно каква е тяхната роля. В едно изследване от 2015 се установява че са премино бактерии от рода Actinomycetes. Подвидове на тези бактерии често са и причинители на заболявания на венците и пародонтални възпаления при възрастните. Как да знаете че ТОЧНО хромогенните бактерии причиняват черните оцветявания по зъбите на детето ви? Това е една от най-често срещаните причини за черно оцветени зъби, но с най-голяма точност може да каже зъболекарят по време на преглед. Като цяла тази инфекция се диагностицира лесно, но понякога и кариеса може да изглежда тъмно оцветен. Други оцветявания по зъбите могат да се дължат при прием на медикаменти или Желязо. Прекомерното количество флуор, особено приет вътрешно също може да доведе до тъмно оцветяване на зъбите.

Как да премахнете черните оцветявания?

Най-честата препоръка е зъбите да се почистят професионално при зъболекаря. На практика обаче това има само временен ефект. Това което реално може да промени качествено нещата е работа със зъболекар и целенасочени домашни грижи.

Как да предотвратим черното оцветяване по зъбите?

черни оцветявания по зъбите2

Тъй като този проблем е инфекция, основната цел е да се реколонизира устата като болестотворните бактерии намалят броя си за сметка на неутралните и бенефициалните (добрите). Така че ефективната профилактика включва:
- редовна дезинфекция на четките за зъби и средствата за почистване на зъбите и устата
- предотвратяване предаването на бактерии от човек на човек чрез споделяне на общи съдове за хранене и пиене, общи бутилки за вода за възрастните и децата, даване на храна от устата на майката в устата на бебето
- използване на естествени антибактериални средства (медикаментите и антибактериалните средства на основата на хлор и алкохол унищожават И добрите, И лошите бактерии)
- реколонизация на устата с подходящи храни и добавки