Трябва ли детето ми да пие флуорирана вода?

  • September 22, 2019

Тези дни едни снимки на детски зъби обиколиха социалните мрежи. Детски зъби, които изглеждаха нездрави и по коментарите и споделянията си пролича колко са уплашили родителите. Много от вас ми писаха за да ме питат възможно ли е наистина това да е резултат от минерална вода, и по-точно от прием на прекомерно количество флуор.

зъбна флуороза

Ами да, възможно е! Даже има и по-тежки случаи. Защото вътрешният прием на флуор не е безопасен. И макар моята философия да е да се съсредоточавам върху естествените методи за здраве без да отричам конвенционалните такива, за мен е важно че зъболекарите започват да дават гласност на този толкова сериозен проблем.

Ето списък на заболяванията, които се свързват с вътрешен прием на флуор, според редица съвременни научни изследвания:
- Зъбна флуороза (Петнисти зъби МКБ K00.3)
- Чупливи кости (защото по-твърди кости и зъби не означава че са по-добри за тялото!!)
- Диабет
- Негативен ефект върху половото развитие (има данни както за късен, така и за ранен пубертет)
- Хипотиреоидизъм
- Изоставане в когнитивното развитие
- Рак

Добре де, има ли все пак полза от флуора? Като цяло аз не бих използвала флуор за превенция на кариес на себе си или детето си, защото днес има много по-безопасни алтернативи. Все пак в някои случаи флуорната профилактика, извършена от зъболекар може да бъде от голяма полза и истински game-changer в борбата с кариеса. Разбира се, отново при малките деца риска от поглъщане е голям, а в зъболекарските продукти говорим за концентрация от 5000 и повече единици. Но по мое мнение препоръката за ежедневен прием на флуорирани таблетки или вода е абсолютно непознаване на съвременните научни изследвания по темата и не само че е безполезна по отношение на зъбите, но е опасна и за здравето. Повече за флуора можете да прочетете в тази статия: Флуор и Ксилитол - митове и истини а темата съм засегнала и в книгата си Без Кариес - невидимата връзка на зъбите с цялостното здраве

Искате да научите повече?
Включете се в следващото издание на програмата “Здрави зъбки” за да научите най-важните стъпки които родителите могат да направят, за да предотвратят бъдещи дентални проблеми за своите деца.

Източници: 1 2 3 4 5