Храни за естествена слънцезащита

  • June 7, 2022

Здравей лято!

храни за лятото

Врмето става все по-топло и слънцето ни примамва да излизаме все по-често навън за да се порадваме на топлите лъчи. И точно затова е лятото - да сме по-често на въздух, на море, планина, разходки. Но разбира се, за да бъдат тези преживявания приятни трябва да помислим за слънцезащита…

Знам каква е асоциацията ви с тази дума - плътен слой мазен бял крем намазан навсякъде - по кожата, по косата, по дрехите, по чашата ви с напитка на плажа. Но всъщност има още доста какво да се каже по темата за слънцезащитата. И по-специално за слънцезащитата отвътре.

Да, вярно е: има храни които могат да ви предпазят от слънчево изгаряне. Много от растенията съдържат естествени вещества които ги предпазват от прегаряне и оказва се, като ги изядем, същите вещества могат да имат слънцезащитен ефект и за нас.

Ликопенът е добре познат като слънцезащитен агент, дори има кремове с него като основна съставка. Той е най-концентриран в доматите, а се среща и в червените чушки и динята.

Каротеноидите правят пигментна бариера и не позволяват на UV лъчи да навлязат в дълбочина. Те се откриват в цветните плодове и зеленчуци като моркови, сладки картофи, цвекло, кайсии и зеленолистните.

Лутеинът който се среща в зеленолистните, пресният грах и тиквичките помага за по-добро зрение и защитава очите от слънцето.

Астаксантинът защитава очите и кожата от вредните UV лъчи. Във висока концентрация се среща в микроалгите като спирулина и хлорела, водорасли нори с които се прави суши, но също и в скаридите и сьомгата.

Ядките и семената са източник на витамин Е който намалява проникването на UV лъчите в кожата.

Витамин С предотвратява стареенето на кожата с неговата антиоксиданта активност. Лятото е благодатно на храни, богати на витамин С - ягоди, малини, къпини, боровинки, червени чушки, зеле.

Омега-3-мастните киселини намаяват възпалението и защитават кожата от изгаряне и развитие на меланома. Открива се в рибеното масло и мазните риби като скумрия и сьомга, но също и в микроалгите, конопеното семе, чиа.

И полифенолите които намаляват риска от развитие на злокачествени заболявнаия на кожата са в най-голяма концентрация в какаото и черният шоколад! Ура!

Та, ако трябва да обобщим: сезонното хранене с цели, непреработени храни освен другите ползи, има и слънцезащитен ефект.

А нещо за витамин D? Сигурно сте чували че слънцезащитните кремове блокират производството на витамин D в клетките. Именно затова е добре да използваме слънцето умно, така че да вземем най-доброто от него. Освен да се храним слънцезащитно през лятото е добре да избягват часове между 11 и 14 за излагане на слънце и да слагаме шапка когато сме навън, за да защитим кожата на лицето и очите си. За хората от европеидната раса е достатъчно да се излага цялото тяло с минимално количество дрехи и чиста кожа между 5 и 15 минути дневно, за да си набавим необходимото количесто витамин D.

И с това ви желая едно прекрасно и слънчево лято :)