Изяж си слънцезащитният крем

  • May 25, 2014

Всички очакваме лятото скоро да ни зарадва с по-слънчеви дни, море, разходки и слънчеви бани по полянки и плажове.

А знаем ли как да се радваме на слънцето? Как да получим най-доброто от него, без ужасните и болезнени изгаряния по кожата?

Да поговорим малко за влиянието на слънцето върху човека. От всякъде ни заливат с истерични новини за това колко е вредно слънцето. То състарява кожата, изгарянията водат до рак и най-добрата превенция e “да не си показваме носа навън”, ако не сме се намазали обилно с поне 2-3 мазила от аптеката със слънцезащитен фактор 20-30-50 и поне 10 непроизносимо химични вещества в състава.. Уви, въпреки все по-масовото използване на слънцезащитни кремове, статистките показват, че броят на болните от рак на кожата не намалява.

Освен това, нанасяйки подобни помади по кожата си, ние блокираме достъпа на слънчеви лъчи и неволно спираме производството на важният за здравето витамин Д3. Той всъщност не е точно витамин, а бъдещ хормон, който има важна роля за здравето на костите, зъбите, и нормално функциониращата имунна система. Последствията от недостига на витамин Д не закъсняват: мускулни и ставни болки, повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, проблеми със зъбите и венците, тежка астма в детска възраст, диабет, някои форми на рак и възможна теоретична връзка с болестта на Крон и мултиплена склероза.

Всъщност слънчевата енергия е животворна и е храна за всички растения, които ни снабдяват с кислород и на свой ред стават храна за хора и животни. Слънцето не е враг и не трябва да се страхуваме от него, просто трябва да знаем как да го използваме в наша полза.

Аз съм от хората с изключително светла кожа и винаги съм изгаряла, дори при най-кратко слънчево излагане. Никога не съм имала загар, а само червенина и отоци. За мен слънцето беше враг номер едно и още от дете мразех да ходя на море. Лятото се обличах с дълги ръкави и крачоли, защото изгарянията бяха бързи и болезнени.

Ето обаче какво забелязах миналото лято: освен, че всеки уикенд бях някъде в планината с моят любим велосипед под жарко слънце, някъде между резервната гума и пакетчето с ядки и плодове в раницата намерих недокосната опаковката със слънцезащитен крем, която носех. А нямах изгаряния! Мистерия? Всъщност не. Истината е, че слънцезащитата става отвътре-навън и в тяло, което токсичността е минимална, слънцето не предизвиква възпаление. А слънчевото изгаряне е точно това: класическо възпаление - оток, болка, зачервяване, повишена температура.

Кожата е един от органите, чрез който тялото отделя токсини. Когато течностите (пот, вода, мазнини), които се отделят през нея са токсични, кожата буквално се “пържи” в тях. Тогава вероятността да се стигне до слънчево изгаряне е почти 100%. При редовни токсични слънчеви бани съответно нараства и вероятността от проблеми като изсушаване и сбръчкване на кожата, алергии, поява на пигментни петна и дори рак.

Не бих искала да пропусна и корелацията, която може да се направи със зачестилата диагноза меланома (рак на кожата) и високата консумация на рафинирани растителни мазнини, богати на Омега-6 мастни киселини. В последните 50 години и могат да се наблюдават и двете събития. Дали има връзка можем само да предполагаме. Аз съм склонна да мисля, че да. В статията ми за мазнините може да си припомните защо те са неподходяща храна за хора.

Както вредната храна може да повлияе негативно на кожата и здравето като цяло, така правилната диета може да ви донесе много ползи.

Ето как да подобрите естествената слънцезащита на тялото си:

  1. Яжте достатъчно добри мазнини. На човешкото тяло ежедневно са необходими наситени животински мазнини (масло, мазно месо, яйчен жълтък), както и ненаситени мазнини (кокосово масло), Омега - 3 мастни киселини (риба, рибено масло). Избягвайте рафинираните животински мазнини и маргарина.

  2. Прием на достатъчно антиоксиданти. Тези малки частички, които приемаме с храната се свързват със свободните радикали, които ограбват тялото от важни минерали и микроелементи. Ако избягвате употребата на зърнени храни и най-вече пшенични продукти и вредни мазнини, най-вероятно в храната ви има достатъчно антиоксиданти. Ако искате обаче наистина ударна доза, то хапвайте редовно дребни плодове от рода на боровинките, какаови зърна, зеленият чай и животинските мазнини.

  3. Достатъчно витамин Д. Тъмният пигмент меланин, на който се дължи бронзовият загар по кожата започва да се произвежда само ако има достатъчно витамин Д в тялото. Т.е. ако има недостиг получаваме изгаряне, а не тен. Ако се мажем с крем, блокираме производството на витамина и задълбочаваме проблема. Оптималното ниво на витамин Д помага производството на меланин да е по-бързо и след това да се задържи в кожата по-дълго.

  4. Постепенно излагане на слънце. В зависимост от типа на кожата, човек трябва да започне с кратки слънчеви бани от 5 до 30 мин дневно. На тялото трябва да се даде възможност да произведе достатъчно витамин Д и меланин, иначе слънчевото изгаряне е неизбежно.

  5. Избягвайте да нанасяте по кожата си химически вещества и използвайте натурална козметика. Тъй като слънцезащитните кремове реално не предпазват от вредните ефекти на слънцето, а дори могат да ги задълбочат, по-добре ги пропуснете. Някои масла имат естествен слънцезащитен фактор и влизат в състава на качествените и безвредни слънцезащитният продукти: например кокосовото масло SPF4 или масло от ший SPF6. А маслото от малинови семки е истинският победител в категорията. То има слънцезащитен фактор до SPF50, като най-добре “работи” при системно приложение върху чиста кожа.

  6. Хидратирайте се. За всички процеси в тялото е нужна вода. Не забравяйте да пиете ежедневно по 2.5-3 литра вода, особено когато сте под слънчевите лъчи.

И една лесна и евтина рецепта: sunsc

Не е ли страхотно, че с пълноценно хранене можем да решим още един проблем! Ето още хора, които мислят така.

Избягвайте:

  • преработени храни
  • растителни олиа
  • зърнени и пшенични продукти
  • захар и нишесте

Яжте:

  • Много наситени животински мазнини
  • Много храни, богати на Омега - 3
  • Много зеленолистните зеленчуци
  • Домати и доматено пюре (ликопенът е естествена защита срещу възпалението)

А вие как се защитавате от слънцето? Лесно ли хващате тен или по-често изгаряте?

Редакция: 18/05/16