Задължително ли е рибеното масло за здрави зъби

  • March 13, 2019

Приема на рибено масло от треска е придобил репутацията на задължително условие за здрави зъби и реминерализиране на кариеси. Защо? Защото много хора са имали успех с него, както е описано в протокола към известната книга по темата Cure tooth decay. Той се базира на изследванията на Д-р Уестън Прайс, който е препоръчвал ежедневен прием на масло от риба треска за деца и бременни с цел профилактика на кариес.

рибено масло и здрави зъби

Няма спор. Качественото, непреработено масло от риба е пълноцнен източник на мастноразтворими витамини, които са необходими за усвояването на Калция в зъбите и костите.

Но…

рибеното масло е само един от инструментите, с които можем да си послужим за да имаме здрави зъби и да излекуваме кариесите си. Всъщност освен него, има още много други подходи и никой от тях не е задължителен за да постигнем желаната цел.

Искам ясно да подчертая, че здравите зъби са естествено състояние за всеки човек - не са привилегия само за тези които ядат определени храни или приемат скъпи добавки. Всеки от нас е способен да реминерализира зъбите си и да спре появата на кариеси в устата си. Разбира се, има конкретни стъпки които човек може да прави или да не прави, в зависимост от индивидуалните особености и лечебните сили на собствения му организъм - и да, за някои рибеното масло може да се окаже липсващата брънка.

Освен това, както всичко останало в човешкото тяло (както и във Вселената където всяко нещо е свързано с всички други неща), витамините в рибеното масло са част от сложни биологични комплекси и приема му без ясна идея защо, кога и колко може да доведе до дефицити и дисбаланси при други витамини и минерали.

Аз вярвам, че всеки от нас може да открие своят начин на хранене/добавки/протоколи/вътрешна лечебна сила, които са най-правилните за него и неговото семейство. И вярвайте ми, има стотоци начини човек да стигне до здравите зъби - всеки ден получавам изумителни доказателства за това.

Висококачествено рибено масло от пиба треска можете да закупите с 5% отстъпка с код BEZKARIES от онлайн магазин RealFood.bg

Искате да научите повече?
Включете се в следващото издание на програмата “Здрави зъбки” за да научите най-важните стъпки които родителите могат да направят, за да предотвратят бъдещи дентални проблеми за своите деца.