Кафето: За и Против

  • June 19, 2014

Любителите на кафе по света напоследък често имат поводи да се радват. Изследване след изследване доказват ползите за здравето от умерената консумация на кафе: предпазва от рак, предпазва от инсулт, предпазва от диабет, предпазва от развитие на сърдечно-съдови заболявания, за превенция от депресия, Алцхаймер, Паркинсон, бактериални инфекции, цироза и камъни в жлъчката. То подпомага горенето на мазнини и облекчава мускулната треска след тренировка! Има дори проучване, според което ако пиете кафе имате по-малка вероятност да умрете (независимо от причината). Т.е. кафето удължава живота ви!

Ами не остава друго освен да вдигнем кафени чаши и да си кажем “Наздраве”, нали?

Но да не бързаме толкова все пак…

Всичко изброено може би е само причина да оправдаем зависимостта си към кафето. Вероятно знаете, че кофеинът има лек психотропен ефект върху мозъка. Ефектите като ободряване, подобряване на настроението, паметта и концентарцията се дължат на факта, че кофеинът блокира достъпа на инхибиращият (подтискащият мозъчната дейност) невротрансмитър Аденозин в мозъка, и по този начин другите два, които са стимулиращи мозъка - Норадреналин и Допамин увеличават концентрацията си. При ежедневен прием, обаче, тези ефекти намаляват и дори се изгубват, ако не се увеличи дозата на кофеина. За това кафето е една от най-разпространените пристрястяващи субстанции, използвана от хората днес.

Друга причина в списъкът “Против” е, че зърната на кафето са семената на растението. Както всички семена и тези имат в състава си инхибитори и антинутриенти, чрез които те забавят покълването си и се защитават от животни, докато не попаднат на подходящо място, за да порастнат (топла и влажна почва). Тези антинутритенти попадат в червата и ги раздразват, а в последствие могат да доведат и до по-сериозни заболявания (синдром на пропускливите черва). Това разбира се се отнася не само за кафето и също от значение е честотата на консумацията му.

Голям процент от хората се оплакват, че кафето разстройва стомаха им и/или създава киселини. Това е така, защото кафето стимулира освобождаването на хормона гастрин, който засилва секрецията на стомашен сок. Хормонът холецистокинин също се повишава и кара жлъчката да отделя повече жлъчна течност. В здрав индивид организмът бързо компенсира излишъците като забързва храносмилането, но прекалено честата консумация на кафе без да е придружено с храна води до хронично слабо възпаление на вътрешната повърхност на червата, заради киселият стомашен сок, който се излива там. По принцип той винаги е смесен с храна и не дразни лигавицата.

Не може да подминем и факта, че пиенето на кафе влияе и върху изключително важният за здравето ни хормон - кортизол. Повишеният кортизол води до трудности със заспиването и неспокоен сън, лошо храносмилане и лошо настроение. При подобни редовни пикове на кортизола, човек се справя по-трудно със стресови ситуации, спрямо хора, които не пият кафе или пият само сутрин (ефектът върху кортизола спада за около 6 часа).

Ако имате целиачна болест или чувствителност към глутен, трябва добре да преосмислите консумацията на кафе, тъй като то създава кръстосана реакция. Причината е в голямото подобие на някои от протеините в кафето с глутена. Ако здравето ви не се подобрява при изключване на глутена, то може би трябва да спрете и кафето като възможна причина за това.

Много от ползите на кафето се приписват на голямото количество антиоксиданти и полифеноли в него. Разбира се тези вещества можете да намерите в много плодове и зеленчуци, без да са в комбинация с пристрястяващият ефект на кофеина. От друга страна безкофеиновото кафе се обработва така, че повечето от полезните вещества се изгубват.

Да пиете кафе или не? Решението е ваше! Според мен ако сте напълно здрав и млад човек, нямате някое от гореизброените оплаквания, то можете да си позволявате по 1 чаша кафе веднъж на няколко дни, за да си набавите полезните ефекти от него. Но като цяло, кафето и кофеиновите напитки трябва да се употребяват с повишено внимание.

Кафеено растение