Дюнер? Не, благодаря!

  • January 12, 2015

Едно от големите “неудобства” да се храниш здравословно е, че губиш удобството на леснодостъпна та храна около теб. Вече знаеш, че всички вафли, бисквити, дюнери, пици и т.н. нямат хранителните качества, които да задоволят нуждите на тялото ти и трябва или да направиш изключение и да ядеш нещо, което знаеш че няма стойност като храна или да останеш гладен… Аз предпочитам втората опция, но рядко ми се налага да я използвам, защото свикнах да си предвиждам необходимата храна за деня навън и да си я нося с мен. Закуската и вечерята обикновенно са вкъщи, а обяда и следобедната закуска - в кутийки в раницата. След като получих няколко молби от читатели на блога да им дам идеи за хранене извън дома, реших да обобщя всичко, което аз прилагам в този пост. Ето няколко идеи какво да носиш за обяд навън или в офиса и да приготвяш за децата си, докато са на училище.

Плодове, измити и нарязани на хапки: ябълки, круши, киви, портокали, ананас, ягоди, други дребни горски плодове, цял необелен банан. Нерядко ще видиш добра възможност в това да си купиш кофичка кисело мляко и да го смесиш с плодовете, които си носиш. Това за съжаление не е добра идея, защото плодовете и млечната захар са трудна за храносмилане комбинация. Плодовете яж винаги самостоятелно като следобедна закуска например или поне 30 минути преди или след друго хранене. Единствената сполучлива комбинация е плодово-зеленчукови шейкове и смутита.

Зеленчуци: тук можеш да се развихриш! Всички любими зеленчуци сурови или сготвени се прибират в малка кутия и могат да се хапват по всяко време. Ако си подготвил зеленчуците си за цялата седмица в почивният си ден, както те посъветвах тук, то салатата или гарнитурата ти е готова за няколко секунди. Подправките и зехтина за пресните зеленчуци носи отделно в малко бурканче. Добра идея е за мазнина да използвате намачкано авокадо - то овкусява чудесно всяка салата.

Плодово-зеленчуковите напитки са отличен заместител на хранене, но е най-добре да се консумират веднага след приготвянето им. Това ги прави идеалната сутрешна закуска за хора които бързат или не обичат да се хранят сутрин. Банан, авокадо, шепа спанак и малко канела например ще те събуди с вкус и аромат, и ще ти даде много енергия за добър старт на деня, сила за предстоящата тренировка или пък за възстановяване след нея. Ето още една идея.

Месо, яйца: Остатъците от снощната вечеря са идеалният обяд за следващият ден. Опаковаш го в кутия, заедно с порция зеленчуци и храната за деня ти е подсигурена. Варените необелени яйца могат да издържат цял ден извън хладилник, дори и през лятото. Консерва риба е компромис, но със сигурност е добро разнообразяване на менюто и много бърза и лесна опция. Избирай по-висококачествени консерви риба в зехтин или собствен сос.
Обяд

Ядки и семена: чисто, практично и удобно. Шепа от любимите ти ядки или дори микс от няколко вида. Избягвайте да купувате от готовите миксове по магазините, които макар да са със сурови ядки и сушени плодове са третирани с различни препарати, а плодовете са със захар. Една любима моя вариация на темата е ядкова паста (тахан), в който добавям различни овкусители. Например в малко бурканче смесвам няколко лъжици пълнозърнест сусамов тахан с малко мед, натрошени какаови зърна, канела, няколко капки лимонов сок. Може вместо мед да използваш сушени плодове или пресни фурми, нарязани на дребно, различни подправки и семена, парченца пресен кокос… решението е твое. Този “коктейл” от суперхрани е изключително засищащ, а в същото време и малко като обем и тегло: перфектен за носене дори в малка дамска чанта. Ядковоте тахани набраха голяма популярност в последната година и вече можеш да намериш всякакви варианти: лешников, бадемов, слънчогледов, от тиквени семки, фъстъчен. Тъй като е пакетирана храна те съветвам винаги да четеш етикета и да се увериш, че купуваш паста от 100% ядки или семена, без сол, захар и други. Нека добавките да са от теб по твой вкус!

И на последно място, но не и по значение поставям замествамето на хранене с доза протеин на прах. Това е спорен продукт и аз нямам намерение сега да разисквам колко вреден или полезен в той. Истината е, че въпреки че е силно преработена и концентрирана храна, протеинът на прах се усвоява добре от тялото и има определени ползи. Вече на пазара могат да се намерят десетки видове - млечен, животински, растителен, с различни вкусове и подсладители. Колкото по-висококачествен избереш, толкова повече ползи ще имаш от него. Разбира се аз съветвам винаги да предпочетеш цяла, необработена храна, но в изключителни случаи, когато обстоятелствата налагат бързо и питателно хранене една доза протеин може да спаси положението.

Това бяха моите идеи за хранене извън дома. Надявам се да са ти били полезни и да успееш да ги приложиш в ежедневието си.