Връзката уста-тяло: автоимунните заболявания

  • June 30, 2017

Практикувайки функционална медицина, връзката УСТА-ТЯЛО винаги е матрицата в която мисля. И не е само в посоката как всичко, което слагаме в устата си влияе на тялото ни; обратното също е изключително важно: вече се знае, че хроничният стрес или дефицита на някои витамини и минерали могат да повлияят значително здравето на устата.

Но наистина ли заболяване по зъбите и венците може да повлияе здравето на цялото тяло? Може ли влошеното орално здраве да има връзка с автоимунно заболяване? И ако да, какво да направим, за да спрем пагубният процес?

autoimmunedisease1

Краткият отговор е Да. Няколко научни изследвания 1, 2 от последните години потвърждават, че оралното здраве влияе на цялото здраве на организма. В настоящата статия ще разгледаме връзката между заболяванията, които засягат зъбите и автоимунните състояния; както и кои превантивни мерки са ефективни срещу разпространяваето на болестните процеси от устата към цялото тяло.

Заболяванията на пародонта и ревматоидният артрит

Човешката уста, и по-специално венечната тъкан(гингива), която покрива челюстите, небцето, мускулите, корените на зъбите има специфична структура и функция. Малките джобчета, които се образуват между венеца и коронката на зъба имат определяща роля за цялото здраве на организма.

Особеното за тези малки джобчета е, че са изложени на външната среда, защото макар и в устата, имат досег с всичко което е навън; а клетките на имунната система не постъпват в тях. В същото време, за разлика от кожата която има постoянен достъп на кислород, във венечните джобчета той почти изцяло липсва и това ги прави подходяща среда да колонизират силно болестотворни за човека бактерии. А през богато кръвоснабдената гингива тези бактерии и продуктите на тяхната обмяна навлизат безпрепядствено в кръвообращението.

Запознайте се с лошите герои в нашата история: Porphyromonas Gingivalis и Actinobacillus Actinomycetemcomitans (и въпреки, че мога да казвам целите им имена без да се запъна, ще ги наричаме PG и AA на кратко).

Научни изследвания доказват 1, 2, 3, че заразяването с именно тези бактерии, причинители на Пародонтит могат да доведат до автоимунното заболяване Ревматоиден артрит.

Какво се случва всъщност? PG и AA произвеждат специфичен ензим, който кара определени протеини в тялото да се синтезират с неправилна форма. Ако инфекцията остане нелекувана и хронифицира, имунната система става чувствителна към този вид протеини и започва да ги атакува. За съжаление, тези протеини не се намират само във венците, а са основна градивна единица на съединителната тъкан в цялото тяло. С времето имунната система започва да атакува не само протеините с неправилна форма, а всички от този вид и се създава така нареченото автоимуннo заболяване (когато тялото унищожава собствените си тъкани).

Както Пародонтита, така и Ревматоидния артрит по същество са едно и също заболяване: унищожава се съединителната тъкан, близо до кост. Изражението при Ревматоидния артрит са силни, нетърпими болки в ставите, а при Пародонтита - загуба на тъканите, които поддържат зъбите в костта, което е най-честата причина за преждевремнна загуба на зъби.

Заболяванията в устата и щитовидната жлеза

Никой не иска да има кариес. Още по-малко желана е ситуацията, в която кариесите се множат неконтролируемо, въпреки ходенето по зъболекари и постоянното им пломбиране. Именно случаите на множествен кариес могат да бъдат симптом на състояние, касаещо щитовидната жлеза. Хипо и хипер-тиреоидизмът могат да причинят многобройни проблеми на зъбите и устата табл.1

autoimmunedisease2

Какво се случва всъщност? Дисфункцията на щитовидната жлеза затруднява тялото да произвежда нормално количество от някои важни хормони, които регулират редица процеси в тялото. Това създава лавиноподобна реакция, която може да наруши работата на жизненоважни органи и системи. По отношение на устата, ефектите предизвикани от дисфункцията на щитовидната жлеза предизвикват сериозни промени в зъбите, езика и венците.

  • Повишен риск от възпаление на венците и сърдечно-съдови заболявания
    Състоянията, свързани с щитовидната жлеза могат да намалят способността на тялото да лекува раните си. Това е крайно неприятно, що се отнася до венците и пародонта. Нежните венци, изложени на агресивната външна среда имат нужда от бързо и пълно възстановяване на тъканите, за да се предотврати навлизането на бактерии и токсини в кръвоносната система на тялото. Първият симптом са кървящите венци, но за съжаление това е само началото. Възпаление от подобен тип с времето може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания.

  • Сухота в устата (Ксеростомия) и кариеси
    Както си личи от името, сухотата в устата се дължи на намалено производство на слюнка от слюнчените жлези. Обичайно, слюнката помага да се предотвратят кариесите по два начина. Първо, разтваря храната която ядем и това помага да се усвои по-добре, а също и предотвратява полепването на някои малки частици, като нишесте например, по зъбния емайл. Второ, слюнката осъществява заздравянето на зъбите като непрекъснато доставя минерали към всички зъби.

Когато слюнката е недостатъчно количество, храната полепва много по-лесно по зъбите. С времето това води до създаване на дебел слой бактериална плака и образуване на кариеси. По-малко слюнка означава също, че по-малко минерали се доставят към зъбите и реминерализацията се забавя или спира. Именно такъв случай срещнах в практиката си наскоро и успях да насоча пациентката към специалист, за да потърси адекватно лечение за нейният проблем.

  • Уголемен, подут език (Макроглосия)
    Нарушената функция на щитовидната жлеза може да доведе до необичайно уголемяване на езика, което да предизвика трудности с говора, дъвченето и преглъщането на храната, съня. Най-големият проблем на това състояние е нарушаването на цикъла на бодърстване и сън. Много пациенти изпитват затруднения със заспиването, както и с нормалното дишане в легнало положение. Недостатъчният сън в дългосрочен план може да доведе до ментално изтощение, както и да стане предпоставка за развитие на болестта на Алцхаймер.

  • Невъзможност за усещане на вкус (Дисгезия)
    Макар това състояние да не е жизнезастрашаващо, загубата на вкус понижава чувствително качеството на живот на пациентите.

Как да спрете омагьосаният кръг на разпространяване на болестта от устата към тялото и обратно?

  1. Научете се как да миете зъбите си правилно. Научете и децата си как да мият зъботе си правилно, за да няма никаква възможност на бактериите да колонизират устите им.

  2. Почиствайте междузъбните пространства и масажирайте венците с воден душ или конец за зъби

  3. Научете се как да поддържате здравословен биофилм в устата си.

  4. Ако вече имате пародонтално заболяване, потърсете професионална помощ и подкрепа.