Конецът за зъби: доказано (не)ефективен

  • August 10, 2016

“Зъбният конец е едно от съвсеменните средства за хигиена, без което не можем да постигнем здрави зъби и венци” - твърдят всички зъболкарски организации по света.

Само, че научни доказателства за това почти липсват. В проучване, обхващащо над 2000 доклада за използването на зъбен конец се откриват около 50 случая, в които възпалението на венците има подобрение.

И това е така, не защото конецът не е ефективен, а защото често се използва неправилно.

Ето няколко примера кога конецът може да навреди.

  • Когато имате възпалени венци може да усещате парене, дразнене, чувствителност или болка около някои зъби. Възпалените венци също така са зачервени и подути. Ако започнете да почиствате зъбите си с конец в такъв момент, то ще видите, че на места има малко кръв. Някои решават, че не трябва да пипат повече, а други започват да прекарват конеца между зъбите си неколкократно, като често използват голяма сила за това. И двата начина на действие не решават проблема. Ако оставите възпаленият венец непочистен, проблема ще се задълбочи. Ако започнете да чистите “силово” ще разраните толкова венеца, че след време може да доведе до оголване на зъбите.

  • Когато имате киселинна слюнка, емайлът на зъбите е много крехък и лесно може да бъде отстранен с недозирана сила. Агресивното четкане или остъргване на зъбите с конец, може да премахне твърде голяма част от емайла на зъбите, която да не успее да се реминерализира. В дългосрочен план това може да доведе до кариес. Повече за киселинността.

  • Когато използвате късо парче конец и почиствате всички пространства между зъбите си с една и съща част от конеца, вие пренасяте бактерии, от едно място на друго и разпространявате възпалението в цялата уста.

И ето кога конецът е ценен помощник:

  • Когато се използва правилно и с дозиран натиск почиства натрупаната храна между зъбите.

  • Когато се “закъсва” преминавайки покрай пломби или коронки. Това недвусмислено показва, че те трябва да бъдат сменени.

  • Когато по конеца се откриват петна от кръв, храна, гной или лоша миризма. Това означава, че венците ви са възпалени и имате нужда от специални грижи за тях.

Ако не сте уверени как да използвате конец за зъби или не сте инструктирани от вашият зъболекар, можете да го замените със супер ефективният и безвреден метод за Жабурене с масло.

източници:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19138178
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22161438
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25581718
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jcpe.12366/pdf