Защо езикът ми е бял?

  • January 31, 2017

Здравето на цялата храносмилателна система може да се види върху езика. Здравият език е светло розов и е покрит с папили, малки грапави възелчета, които помагат да усещаме вкуса и да сдъвкваме храната. Побеляването на езика се дължи на задържани по повърхността му хранителни остатъци, бактерии и мъртви клетки. Ако побеляването е краткотрайно, то най-вероятно е безопасно. Но ако белият налеп се задържи повече от ден, това може да е симптом на инфекция или друго по-сериозно състояние.

white coated tongue

Най-честите причини

Белият налеп по езика може да се дължи на следните фактори:
- обезводняване
- лоша орална хигиена
- банална инфекция като простуда или ГРИП
- сухота в устата
- треска
- реакция към някои лекарства, вкл. антибиотици и стероиди
- кандидоза/млечница
- пушене или дъвчене на тютюн
- употреба на алкохол
- пикантна, люта храна
- болести на сърцето при възрастни (сърдечен порок)

Най-честата причина за белият език е дехидратацията. Сухата уста е отлично поле за развитие на бактерии. Също така, ако не почиствате зъбите и езика си всеки ден, се увеличава риска да имате налеп по езика.

Белият език много често е симптом на свръхразвитие на Кандида, гъбичка, която причинява инфекция по цялата храносмилателна система. В устата е по-известна като млечница. В силно инфектираната уста може да се види бял налеп по езика, венците, сливиците, гърлото. Тези бели плаки са много болезнени и често кървят. Освен белият език Кандидозата включва симптоми като хронична умора, гъбични инфекции по кожата и ноктите, мигрена и замъглено съзнание.

Понякога белият налеп не може да бъде отстранен, дори с лечение на противогъбични лекарства. Тогава обикновено се касае за по-сериозно състояние. Много вероятно е да се развива вторична бактериална инфекция. Ако заедно с белият налеп има възпалено гърло, то може да има стрептококова инфекция. Белият налеп и кървящи венци насочват за периодонтално заболяване. Системни заболявания като сифилис, ХИВ/СПИН също се свързват със бял налеп по езика, както и автоимунноте заболявания Лихен планус и Болест на Крон. Пациентите с Левкоплакия, при която папилите нарастват необичайно много и Географският език, при който се появяват петна, подобни на георграфска карта също имат бял налеп.

Как се лекува белият език?

В Източната медицина един от основните инструменти за диагностика е езикът. Видът на налепа по езика и състоянието на лигавицата в устата са изключително показателни за здравето на цялото тяло. В западната медицина също могат да се намерят десетки изследвания на пациенти с хронични заболявания, при които се проследяват промени в състава на налепа по езика, спрямо моментното състояние на болния 1, 2, 3

Естествени начини за справяне с белият налеп

  1. Ферментирали храни и пробиотици - небалансираната бактериална флора в червата може да доведе до поява на бял налеп и млечница. Приема на пробиотици като хранителна добавка и под формата на храна помагат в борбата с бактериалните инфекции и Кандида. Можете да вземете пробиотици с отстъпка от нашите партньори.

  2. Жабуренето с масло е едно от най-ефективните средства за поддържане на добра устна хигиена и премахване на болестотворните бактерии, гъбички и токсини. 4, 5

  3. Жабурене с морска сол - чистата морска сол има високи антибактериални качества. Жабуренето и гаргари с разтвор на морска сол и вода, премахват бактериите и полират повърхността на езика.

  4. Сокът от Алое Вера има антибактериални свойства, но съдържа и голямо количество ензими, които помагат да се излющят мъртвите клетки и промотират появата на нови, здрави клетки на повърхността.

  5. Колоидното сребро е с доказана ефективност към над 650 патогенни за човека бактерии, вируси и гъбички. За да премахнете белият налеп по езика можете да жабурите устата си с равни части колоидно сребро и вода за 5 минути, два пъти на ден.

  6. Чесънът е супер ефективно средство срещу гъбични инфекции.

  7. Етеричното масло от риган има антивирусни, антибактериални, антигъбични, антипаразитни и противовъзпалителни свойства. С други думи, то е природен антибиотик, който успешно ще ви помогне в борбата с Кандидозата и пародонталните заболявания.

  8. Почистване на езика със специален уред или обикновенна домакинска лъжица. Механичното отстраняване на белият налеп е важна стъпка за поддържане на добра орална хигиена. Над 80% от бактериите в устата живеят в езика, а при хранене попадат и в долните части на храносмилателната система.

  9. Чаят от мравчено дърво (Pau D`Arco Tea) е преоткрит като лек срещу всякакви гъбички, паразити и бактерии в храносмилателната система.

Информацията на кратко, за тези на които не им се чете всичко

  • Ако езикът ви е бял, това означава, че по него има налеп от хранителни остатъци, бактерии и мъртви клетки, задържани между възпалените папили.
  • Белият налеп обикновенно е безвреден, ако се задържа за кратко (24ч). По-сериозни причини са влошена орална хигиена и активни болестни процеси в устата, свръхпопулация на Кандида, но може да има и общи причини като проблеми с храносмилането или сърдечно-съдовата система.
  • Белият налеп по езика е симптом, че нещо не е наред с тялото. За щастие има натурални методи, с които може да се повлияе на този проблем. Пробиотиците, жабуренето с масло, разтврор на морска сол, колоидно сребро или масло от риган са лесни и много ефективни средства.

Ако темата ви е интересна, прочетете и тази статия: Езикът ви говори: нов поглед върху диагностиката на болеста

Последна редакция: 18.07.2019