Храната като лекарство: Чесън

  • September 14, 2014

От древни времена чесънът е използван от хората като лекарство. Дори Хипократ, бащата на медицината го е използвал за лечение на много болести; а днес дори съвременната медицина потвърждава полезните му ефекти.

Започва сезонът на грипът и настинските, затова е важно да знаем как да се предпазим от тях. На помощ естествено идват добрата храна, умерено движение и пълноценна почивка.

Защо този не-толкова-деликатен зеленчук е толкова полезен? Най-важната му съставка е Алицинът - вещество, богато на Сяра, от където идва и силният му, специфичен мирис. Той има доказано антимикробно, антивирусно и антимикотично действие. Тези характеристики го правят изключително ефикасно средство при различни инфекции в тялото: от простуда и грип, през зъбобол или болки в корема, та до унищожаване на гъбички по ноктите на краката. В изследване е доказано, че ефективността на Алицинът е също толкова добра, колкото противогрипните лекарства от рода на Тамифлу, но без бонуса от възможни странични ефекти, алергични реакции и коктейла от придружаващи химични вещества в състава на медикамента.

Освен това в няколко скилидки чесън има количество Витамин С, колкото в един и половина лимона, Манган, Витамин В6, Селен, известно количество Калций, Мед, Фосфор, Желязо и Витамин В1, както и полезни фибри.

Науката е открила още редица ползи от приема на тази ценна билка (да, чесънът е билка!), които съвсем на кратко ще изброя-съдови заболявания, включително сърдечен удар и инфаркт
* подпомага нормализирането на холестерола и кръвното налягане
* предпазва от развитието на рак , включително най-тежките форми (рак на белите дробове, простата и мозъка)
* подсилва здравето на костната система и намалява риска от артрит
* помага за редукция на излишното телесно тегло
* смята се за една от силните анти-ейджинг храни (храни, които забавят стареенето)
Чесън

Всички полезни вещества можете да си набавите от суров или ферментирал (за разликата между ферментация и консервиране ще ви разкажа скоро) чесън. Въпреки, че чесънът е изключително подходяща подправка за почти всякакви ястия, ценният Алицин се унищожава при нагряване. В случай, че вкусът и ароматът на чесънът са прекалено силни за вашият вкус, можете да си го набавите като хранителна добавка. В този случай ефективността му е също толкова добра. Ако често страдате от настинки и грип в есенно-зимният сезон, не пропускайте да засилите имунитета си с тази толкова лесна и вкусна терапия. А ако вече имате симптоми, включването на чесъна към ежедневното меню ще облекчи заболяването и ще скъси оздравителният период.