Колко дълго да мия зъбите си?

  • January 23, 2017

Три минути! - това е най-честият отговор на този въпрос.

Но колко пъти ви се е случвало да бързате за работа, тренировка, среща и да изчеткате на две, на три като си обещаете, че следващият път ще четкате много старателно и съвестно двойно повече време?

И аз съм била там, и аз съм си мила зъбите само “за идеята”.

Така че въпросът тук е: “Кога последно се погрижих за зъбите си, така че бъдат здрави до края на живота ми?”

Brush your teeth

Коя е причината да мием зъбите си?

В тази статия писах за плаката по зъбите. Разясних, че тя е нормална част от екосистемата “уста” и че може да бъде полезна или вредна. Миенето на зъбите с четка и паста никога не може да отстрани цялата плака по зъбите. Основната цел на механичното почистване е да се спре изграждането на бактериални колонии по зъбите. Когато плаката се натрупа по зъбите и “узрее”, т.е. е била там повече от 24ч, тогава започва развитие на анаеробни видове, които са най-сериозните причинители на кариес и възпаление. Така че миенето на зъби има за цел да спре развитието на бактериите, а не да ги премахне изцяло.

Втората причина е, че четкането действа като масаж на венците и костите на челюстите. Това стимулира образуването на слюнка и притока на кръв към тази област. Слюнката и кръвта носят градивни вещества и чрез тях се осъществява естествената реминерализация на зъбите, възстановяване на венците, нормализиране на киселинността и други.

И най-популярната, но уви най-малко валидната причина е, че с миенето на зъбите премахваме натрупаната храна по тях. Почистването на хранителните остатъци по зъбите е най-неефективно с четка и паста. Защо? Защото големите повърхности, които можем да достигнем с четката са дъвкателните повърхности и тези, които граничат с бузите и езика. Но те се почистват лесно дори от самосебе си. Това е така, защото постоянно се обливат от слюнката в устата и тя ги почиства за няколко минути до няколко часа, в зависимост от вида на консумираната храна. Хранителни остатъци се натрупват най-вече в междузъбните пространства и на границата на венеца и зъба. Най-ефективният начин за премахване на хранителни остатъци доказано е жабуренето с масло или ползването на воден душ или конец за зъби

Тайният помощник за откриване на плака

Всеки от нас притежават това невероятно пособие, което е способно да открие дори микроскопични остатъци от храна и плака из цялата уста. това е човешкият език. Помислете… колко пъти ви се е случвало да имате останало парче салата върху небцето или късче месо между зъбите? В този момент не можете да правите нищо друго освен да държите езика си на това място и да се опитване всячески да премахнете дразнителя.

Така че Вашият език може да усеща плаката по зъбите наистина много добре. Просто трябва да се съсредоточите върху това.

Три минути може да не са достатъчни (както на мен)

Ето какво да направите, за да имате наистина чисти зъби. Докато миете зъбите си не използвайте твърде много паста, дори можете да използвате само леко навлажнена четка. Изчеткайте например трите последни зъба горе в дясно и спрете. Насочете вниманието и езика си там и “опипайте”: усещате ли зъбите си гладки и чисти? Ако отговорът е не и усещате зъбите си грапави, то опитайте да четкате с друга техника, под друг ъгъл или с другата ръка. Направете това докато усетите, че езикът ви се плъзга гладко и зъбите Ви “скърцат от чистота”.

С опита ще установите кои са местата, където се задържа най-много плака и ще си изградите своя техника за четкане. В един момент може би наистина три минути ще са достатъчни :)

По-добре е да миете старателно зъбите си само веднъж на ден (вечер или когато имате повече време), отколкото да претупвате два или три пъти дневно.

ВАЖНО! Не четкайте грубо и със голяма сила, защото можете да нараните нежната тъкан на венците. Четкайте старателно, с къси движения на четката и без натиск.