Пет храни за по-здрави зъби

  • August 17, 2017

Едва ли някой се съмнява, че храната има нещо общо със зъбите. Но дали има храни, които наистина влияят на зъбите така, че да ги правят по-здрави и по-силни? Да, има такива и те са наистина вкусни! Вижте ги:

avocado

Кефир

Кефирът е ферментирала млечна напитка, с нежен сладникав вкус. Това, което го прави много полезен е бавната ферментация, на която е подложено млякото. При нея всички захари и протеини се разпадат до малки молекули, които са много лесни за усвояване от организма. А млечно-киселите бактерии, които осъществяват ферментацията са естествени врагове на бактериите, причинители на кариес и потискат развитието им. Мазнините, които се съдържат в млякото на свободно отглеждани животни е пълно с ценните витамини А, Д и К2, които имат пряка връзка със здравето на зъбите и костите. Кефирът е чудесна храна, която можете да включите ежедневно в менюто си за да подобрите не само зъбите, но и храносмилането си.

Авокадо

Напоследък едва ли има ден без да видите или чуете нещо за авокадото. Има дори ресторант, в който правят бургери с авокадо вместо хляб. Но докато авокадото се наслаждава на славата си, любителите на здравословното хранене го познават от много години. И това не е изненада, защото този чудесен плод има много ползи за здравето. “Месото” на зрялото, тъмно зелено авокадо съдържа много пребиотични фибри, които хранят добрите пробиотични бактерии в храносмилателната система. Това осигурява добро храносмилане и оптимално усвояване на всички хранителни вещества от организма. В допълнение към фибрите с едно авокадо получавате и полезни мастни киселини, витамин Е, К1, Калий, витамини от групата В и витамин С.

Масло

Ако още мислите че маслото е вредно за здравето, ви уверявам че то е една от най-полезните храни за вашите зъби. Старата му слава, че води до наднормено тегло и повишава холестерола е необоснована. Не се страхубайте от маслото! То няма да ви направи дебели, а напротив: когато в храната ви има масло се отделят хормони, които дават сигнал на мозъка, че сте се нахранили достатъчно, а също така мазнините не позволяват да има резки показвания на инсулина. С такова хранене ще се чувствате по-дълго сити и няма да имате нужда от междинни похапвания на сладкиши или подсладени кофеинови напитки, които са толкова вредни за зъбите. Маслото също е пълно с мастно-разтворими витамини А, Д и К2, така че си струва да инвестирате в качествено масло, добито от мляко на пасищно отглеждани животни.

Пилешки бутчета

Аз също дълго време ядях само безвкусните пилешки гърди, защото са с най-малко калории. Вярването, че нискокалоричната храна без мазнини е най-полезна не е подминало никой от нас. Но всъщност пилешките бутчета и крилца са много по-добри за вас, тъй като съдържат много колаген който заздравява зъбите и челюстните кости. Колагенът е важен също за здравето на венците ви, тъй като пародонталните заболявания се дължат именно на загуба на колагеновите връзки, които задържат зъбите в костта. Друг начин да си набавите така ценният колаген е да си сварите пилешка супа или бульон, приготвен от костите на пилето.

Чесън

Още в народната медицина, чесънът е познат като лекарство срещу зъбобол и проблеми със зъбите. Славата му се дължи на антибактериалната му съставка Алицин, която дава и специфичният му аромат. Алицинът има високи антибактериални, антигъбични и антивирусни свойства, което го прави нещо като природен антибиотик срещу болестотворните бактерии в устата. Фибрите, които се съдържат в чесънът са подходяща храна за добрите бактерии, населяващи храносмилатеният тракт. А помните, че здравите стомах и черва са изключително важни за здравите зъби. Чесънът е полезен както суров, така и сготвен. Не се ограничавайте само в един вид, за да получите различните му ефекти.

От изброените храни аз виждам една много апетитна рецепта за вечеря, а вие? Още идеи как да подобрите храненето си, за да имате здрави и силни зъби можете да прочетете в моята безплатна електронна книга Моите тайни за по-здрави зъби.