Пет причини защо всички трябва да ядем колаген (дори и вегетарианците)

  • March 12, 2017

Традиционното хранене на малкото останали не-индустриализирани народи в Света се оповава на мъдрото правило да консумират всички части на улова, буквално “от главата до опашката”. В тяхната диета се включват и богатите на колаген части като кожа, кости, сухожилия.

Модерните хора, всеядни или вегетарианци почти не ядем храни (а най-често въобще не) съдържащи колаген, който всъщност има редица ползи за здравето и доброто функциониране на човешкото тяло.

gummies

  1. Колагенът е лек за храносмилателната система. Колагенът е протеин, който буквално поправя участъци в стомаха и червата, където има изтъняване на лигавицата под действието на токсини, медикаменти или повишена пропускливост между клетките. Тези участъци често стават първопричина за редица заболявания като алергии, екзема, възпалителни и автоимунни заболявания.

  2. Колагенът прави кожата здрава и красива. Той е един от базовите структурни елементи на кожата и приемайки го чрез храната, ние осигуряваме строителен материал за обновяването на клетките. Колагенът защитава кожата от вредните лъчи на слънцето, а също така предотвратява появата на бръчки.

  3. Колагенът предпазва ставите. Проучване доказва, че атлети, които суплементират с колаген имат по-малко болки и увреждания в ставите. За обикновенните хора, приемът на колаген подобрява здравето на ставите и костите. Здравето на челюстните кости също се благоприятства от добавката.

  4. Колагенът ни помага да спим по-добре. Това се дължи на ефекта от аминокиселината Глицин, която е инхибиращ невротрансмитър и помага на нервната система да поддържа състояние на покой и да редуцира стреса и тревожността. Приет в доза от само 3 грама преди сън, колагенът значително подобрява съня и работата на мозъка.

  5. Амикокиселинният състав на Колагенът балансира аминокиселинният състав на мускулното месо и яйцата. Това е важно за месоядните, тъй като именно дисбаланса на аминокиселините провокира производство на хомоцистеин. А именно между високите нива на хомоцистеин се открива корелацията със заболявания на сърдечно-съдовата система.

Как да приемаме колаген?

Днес на пазара има много добавки с най-различно качество. Аз и много други здравни експерти сме избрали за оптимален колагенът на Great Lakes. Неговото качество е регулирано, а вкуса и разтворимостта са отлични. Колагенът от пасищни животни Great Lakes можете да закупите с 5% отстъпка с код BEZKARIES от онлайн магазин RealFood.bg

Най-лесно и приятно е да се приема под формата на желирани бонбони: рецептата

За тези, които не желаят да консумират животински продукти има алтернатива под формата на морски/рибен колаген.

В научни изследвания се среща информация, че хората с хистаминова нетолерантност имат непоносимост към колеген на прах и под формата на добавки. За тях остава доказалият се хилядолетия назад Костен бульон.