Храната като лекарство: Маслото

  • June 7, 2014

Ако искате крепко здраве и дълголетие, то яжте редовно масло! Наистина.. то е добро за вас и от него не се пълнее.

  1. Маслото е “пакетирано” с много важни и ценни витамини: витамин А, витамин Д и витамин К се откриват в големи количества в истинското масло. За тяхната роля относно здравето съм писала тук, тук и тук. И все пак ще повторя: Витамин А е ключов фактор при изграждането на костите и зъбите, нервната тъкан и очите. В маслото той се намира в най-лесната за усвояване от човека форма: ретинол. Витамин А, който се намира в оранжевите зеленчуци или се приема като синтетична добавка е бета-каротен. Той лесно се превръща в каротен от възрастни здрави индивиди. Но при деца, хора с диабет, тиреоидни проблеми, жлъчни заболявания или хранене бедно на мазнини това е невъзможно. За тях е задължителен приемът на витамин А от истински храни: масло, жълтък, черен дроб.
    Витамин Д е всъщност хормон, който има влияние върху цялостното здраве и работи в комбинация с витамин А. Той подпомага абсорбцията му и предотвратява предозирането му. Най-добрият източник на витамин Д е слънцето, но често хората не могат да си набавят достатъчно чрез него. Една от най-честите причини за недостиг на витамин Д се среща при хора на нискомазнинно хранене и/или диета без животински продукти.
    Витамин К Ако си спомняте в проучванията на Д-р Уестън Прайс се споменаваше “вълшебната” съставка, която предпазва от кариес и лекува вече налични такива. Той го нарича Активатор Х. Истината е, че това е витамин К2. Най-добрият източник на този витамин е масло, направено от млякото на крави, хранени само на паша. Такова масло е изключително ценна храна, която трябва да присъства ежедневно в храната на децата и на цялото семейство.

  2. Маслото има здравословни ползи за вашето тяло. Маслото е най-богатият източник на линолеова киселина (CLA) и бутирова киселина. Тези мастни киселини имат доказан противораков ефект при рак на гърдата и тумори в млечните жлези, антивъзпалително действие в стомаха и червата и имат стимулиращ ефект върху имунитета на бързорастящия и развиващ се организъм при децата.

  3. От маслото НЕ се пълнее! То е източник на късоверижни и средноверижни мастни киселини, чиито молекули не се откриват никъде в складираната мастна тъкан в тялото. Всъщност тези мазнини имат важна роля в поддържането на теглото и контролът на апетита. Първо, мазнината стимулира освобождаването на жлъчна течност, която подпомага усвояването на витамините от храната, елиминира токсините и изхвърля остарелите хормони извън тялото.
    Друг полезен ефект е, че мастните киселини от маслото забавят повишаването на кръвната захар и по този начин създават усещане за ситост, което се запазва по-дълго. Дори при прием на захар и други бързо усвоими въглехидрати (хляб, сладкиши), комбинацията им с масло стабилизира кръвната захар и човек няма онова чувство, че трябва да “похапне нещо сладичко” след основното хранене. И все пак това е доста неблагоприятна комбинация, от гледна точка на храносмилането, така че не я използвайте често. Това което трябва да правите, е да се храните с повече мазнини и достатъчно протеини. По този начин тялото ви няма да усеща глад дълго време, а така можете да контролирате приема на храна и да намалите излишното си тегло.

Ами холестерола?

Спомняте ли си изследването на Ансел Кийс от 1950г, което анатемосва животинските мазнини и пропагандира зърнените култури и растителните мазнини? Е, вече неколкократно е доказано, че неговата хипотеза, че сърдечно-съдовите заболявания се причиняват от консумацията на холестерол е грешна! Новите проучвания доказват, че нискомазнинното хранене повишава триглицеридите, и намалява HDL холестеролът, а вие със сигурност не искате това, повярвайте ми! Ниските нива на холестерола се свързват с много заболявания сред които:

  • по-висока смъртност 1, 2, 3

  • повишен риск от депресии 4, 5

  • повишен риск от насилствено поведение и суицидни действия 6, 7

  • повишен риск от деменция и болест на Алцхаймер 8, 9

Популярен е мита, че HDL холестеролът е добър, а LDL холестеролът е лош. Всъщност един подвид на LDL холестеролът е този, който наранява артериите и в последствие по тях полепват плаки и токсини. Това са малки и плътни частици холестерол. Те се превръщат в безопасните големи и пухкави частици LDL холестерол, когато се консумират полезни наситени мазнини като яйца, масло, кокосово масло и предпазват от инфаркт. Ето още интересна информация по темата.

Е, убедихте ли се, че маслото е суперхрана? Надявам се тази статия да ви е била интересна и полезна. Съветвам ви винаги да избирате висококачествено масло, направено от млякото на крави, отглеждани на паша. Такова масло е безценен продукт, който трябва да присъства ежедневно на трапезата ви!