Безопасни ли са напитките без захар?

  • March 27, 2017

Повечето хора са запознати с вредата от пиенето на подсладени със захар напитки. Всички сокчета в кутийка, плодови млека за пиене, газирани напитки са краткият път към кариеса и други заболявания на зъбите. Причината за това е захарта, която прави слюнката киселинна и служи за храна на бактериите, причинители на кариес. На ефектите върху теглото, хормоните и общото здраве въобще няма да се спирам: ясно е, че не са добри.

А какво за диетичните газирани напитки?

Всички напитки с подсладители; соковете в кутии, които се рекламират като 100%плод; sugar-free енергийни напитки и диетична Кола и др. също както захарните си събратя имат в състава големи количества Фосфорна киселина, Лимонена киселина, Тартарова киселина и т.н.

Над 95% от напитките(със и без захар) в търговската мрежа са като киселинен дъжд за вашите зъби и по-лошо: за зъбите на вашите деца.

dietsoda

Учени от Университета в Мичиган сравняват ерозивния ефект на напитките със захар и диетичните газирани напитки. Резултатите показват незначителна разлика между двата вида по отношение на разрушителното им действие върху емайла на зъбите.

Подобен ефект има и лимонената киселина, която се влага при производството на “сок 100% плод”, и естествено се съдържа в плодовите фрешове от цитрусови плодове.

За децата тези напитки са още по-опасни, защото детските зъби са по-слабо минерализирани до 12 месеца, след пробива им в устата. Нерядко деца, които са имали период на прекаляване с газирани напитки имат кариеси на цяла група зъби (например всички предкътници или всички кучешки зъби).

Какво да пием?

Филтрираната и изворна вода са най-добрите напитки за здрави зъби. Пробиотичните напитки като кефир или айран от домашно подквасено мляко също балансират киселинността на слюнката и подобряват здравето на зъбите.

В заключение:

1.Избягвайте да купувате сокове, газирани или енергийни напитки със или без захар. Ако все пак купувате такива, то задължително четете етикетите и търсете продукт без Фосфорна(phosphoric acid), Лимонена (citric acid) или Тартарова(tartar acid) киселини.
2.За децата приема на такива напитки е още по-опасен, заради по-слабо минерализираният емайл. Винаги давайте вода, за да неутрализирате киселините.
3.Водата е най-добрата напитка за здрави зъби.