Грижа за първите зъбки - лекция на Академия за Родители, Варна 2017

  • November 9, 2017

Здравейте, аз съм д-р Радосвета Симеонова и ще ви споделя кой според мен е най-добрият начин да се грижите за първите зъбки на детето си. Всички родители които съм срещала в своята работа са били загрижени за зъбите на децата си. Но малко са хората, които осъзнават какво означават здравите детски зъби: здравите детски зъби са много повече от зъби без кариес: те са един от най-сигурните знаци, че цялостното здраве на детето ви е добро.
Преди години, когато бях в началото на своята практика аз почти отказвах да работя с деца: причината беше, че при всяко лечение нямах усещането, че детето е напълно излекувано и кариесът никога няма да се върне в устата му. От времето на тези мисли изминах дълъг път, и вече знам коя е истинската причина за кариеса и как можем да я предотвратим.

Проблемът на съвременното педиатрично зъболечение е че то се базира на лечение на симптомите. Кариесът и неговите усложнения са само симптом на проблеми които се крият много по-дълбоко в тялото на детето. Не искам думите ми да бъдат разбрани сякаш отричам лечението на кариеса. Напротив: конвенционалното лечение е необходимо, за да се запази целостта на зъба и да се предотврати последваща инфекция и разпространение на кариеса. Но ако грижите се изчерпват с пломбиране на развалените зъби, то е абсолютно сигурно, че кариесите отново ще се появят в устата на детето. И дори по-лошо: кариесите ще са част от неговия живот и като възрастен.

Какво всъщност представлява кариеса? Популярната теория е че в устата живее една бактерия - Стрептококус Мутанс, която се храни със захар и нейните отпадни продукти са киселини, които образуват кариес. Но това е твърде опростено обяснение. На мен малко ми напомня на твърдението, че винаги когато има пожар има и пожарникари, следователно те са причината.

Всъщност детският кариес се дължи на две основни причини, които не засягат само зъбите, а имат отношение към здравето на цялото тяло.

Първата голяма причина е дисбаланс на микроорганизмите в храносмилателната система и устата. Може би сте попадали на информацията, че човешкото тяло има 10 пъти повече бактерии отколкото човешки клетки. И голяма част от тези бактерии са добри тъй като те защитават органите и системите, доставят ни витамини, храносмилат храната ни и помагат тялото ни да функционира оптимално. Ние зависим от тези бактерии, които живеят в нашата уста и те могат както да ни пазят от кариес, така и могат да ни навредят. Кариеса на детските зъби е знак, че бактериите в устата на вашето дете не са в баланс и разрушават неговите зъби. Кариесът започва да се развива тогава когато добрите бактерии липсват, а болестотворните бактерии като например Стрептококус мутанс взимат превес и процъфтяват най-често в присъствието на сладки храни и напитки.

И ето най-хубавата част: естественото раждане и кърменето са най-сигурният начин да дадете на детето си добри бактерии които да го предпазват от кариес. По време на вагинално раждане по устата, носа, очите и кожата на детето се заселват милиарди бактерии, а с кърменето се колонизира и цялата храносмилателна система. В кърмата се съдържат над 400 вида полезни бактерии - пробиотици, както и подходяща храна за тях, за да живеят и да се развиват. Много е тъжно че когато при едно дете започне проблем със зъбите първият съвет който майката получава е да го отбие. А всъщност кърменето е естествената ваксина на Природата срещу кариеса. Освен това кърменето помага за правилното развитие на цялата лицево-челюстна област. С кърменето се установява правилното носово дишане, развиват се мускулите, които служат за артикулацията и правилният говор, и кърмените деца имат правилна захапка, прави зъби и много по-малко проблеми със зъбите като цяло.

А втората причина която често остава скрита когато едно дете има кариеси е липсата на важни витамини и минерали в храната, които балансират Калция в тялото. Всички знаете, че Калцият е основната съставка на нашите кости и зъби. Но както всичко останало в човешкото тяло, Калцият е част от система, от биологичен комплекс, заедно с още минерали и витамини. Витамините които помагат на зъбите да бъдат здрави и устойчиви на кариес са мастно разтворими витамини които много често липсват в детското хранене. Тези витамини имат нужда от мазнини в храната, за да могат да се съхранят в тялото и да свършат своята важна роля. И ето първото голямо предизвикателство, което срещат родителите: съвременните препоръки за детско хранене се свеждат до мляко, бяло месо, плодове, зеленчуци и купища зърнени храни под всякаква форма, които за тялото са си.. захар! А костите и зъбите на децата имат огромна нужда от полезни мазнини всеки ден, както и от витамините А, Д и К2. Всеки от тях има важна роля в обмяната на Калция, които изграждат зъбите: витамин Д или слънчевият витамин е един от най-важните за да се развият здрави и силни костите и зъбите на децата, тъй като той помага Калцият да се абсорбира от тях. Витамин К2 насочва Калция там където има нужда от него, а витамин А най-общо контролира метаболизма на другите два витамина. Когато в тялото на детето има достатъчно от тези витамини, зъбите му стават здрави, силни и устойчиви дори и при умерен прием на захари. Пълноценното хранене с полезни мазнини и витамини е най-добрата профилактика срещу кариес, защото защитата им идва отвътре, по най-естествния за тялото начин: този който Природата е създала. И тук искам да обърна внимание, че храненето на кърмещата жена също е изключително важно и тя трябва да се храни пълноценно. Малкото дете си набавя витамините и минералите от майчиното мляко и когато майката има дефицити в храненето тези ценни вещества не достигат и за детето.

И като си говорим за защита от кариес, разбира се че е важно да научим децата си да мият зъбите си, можем да им сложим силанти и дори да използваме флуор за да ги защитим от кариес. Съвременната наука и стоматология ежедневно създават нови методи и средства, но всички те са с ограничени възможности и отново не посрещат истинските нужди на детето. Истинската профилактика трябва да е насочена към причината която води до заболяването. А за здравето на детските зъби най-важният фактор е храненето.

И все пак за да дам отговор на въпроса: Как да се грижим за детските зъби? то бих казала че първо грижата трябва да е навременна: късно е да чакаме да има проблем. Навреме е ако започнем да мислим за профилактика още преди детето да има зъби. С кърменето създаваме благоприятна бактериална среда в устата, а с пълноценно хранене зъбите стават здрави, силни и устойчиви на киселини и захари. Знайте, че здравите зъби са най-сигурният признак за добро общо здраве на детето!

А за всички, които очакваха по-практически съвети за грижа за детските зъби, можете да ги намерите в една малка безплатна книга, която написах за вас. Ще я намерите на моят сайт bezkaries.com Благодаря ви.

drsimeonova

Искате да научите повече?
Включете се в следващото издание на програмата “Здрави зъбки” за да научите най-важните стъпки които родителите могат да направят, за да предотвратят бъдещи дентални проблеми за своите деца.