Кариес на ранното детство: история със снимки

  • October 20, 2016

Кариесът на ранното детство (Early childhood caries) засяга временните зъби на децата. Много често той се подценява от родителите и педиатрите като “просто кариеси, които детето ще израсте“.

Истината е, че тези кариеси са сигнал, че нещо се случва в тялото на детето, че нещо липсва. Бързорастящият детски организъм има нужда от много хранителни вещества, витамини и минерали и ранните кариеси показват, че тези вещества са изчерпани.

Как протича лечението и какво да очаквате при такива кариеси ще научите, ако продължите да четете.

Майката на Мони ми се обади притеснена. Обясни ми, че преди няколко месеца е забелязала кафеви петънца на няколко от зъбчетата му, които много бързо станали като дупчици. Зъболекарят искал да пломбира всички 10 кариеса (петна и дупки) наведнъж, след като приспят детето с пълна упойка. Ужасена, майката на Мони буквално избягала от кабинета, а по пътя към вкъщи срещнала своя позната и моя пациентка.

Останалото е история…

След като направихме лабораторни изследвания на 5 годишния Мони се оказа, че минералите, участващи в изграждането на костите и зъбите са в дисбаланс. Калцият, Фосфорът и Магнезият формират биокомплекси, които са сруктурните единици на зъбите и костите. Усиленият растеж на детето, заедно с често похапване на здравословни храни и устно дишане са довели до тези проблеми.

Лечението включва ежедневен прием на ферментирало масло от треска за да се набавят необходимите за растежа витамини; диета богата на храни с лесно усвоим Калций, Магнезий, Цинк, Колаген и витамин С; контрол на киселинността на слюнката като за целта се намалиха броят на хранията през деня; реминерализираща паста с Ксилитол; и упражнения коригиращи устното дишане (то също има пряка връъзка с кариесите).

В началото зъбките на Мони изглеждаха като тебеширено бели с малки кафеви дупчици по тях.

ECC1

Два месеца по-късно деминерализираните части на зъба малко по малко започнаха да се отчупват (това, което прави зъболекарската машинка е да ги премахне, но границата на здрав зъб и кариес е по усмотрение на зъболекаря).

ECC2

А шест месеца след началото зъбите са седефено бели, твърди и гладки. Кафевите петна бяха тапицирани с нов плътен слой от здрав дентин.

ECC3

Лечението продължава и тъй като Мони и майка му са много мотивирани, очакваме зъбите да се възстановят още повече. Но дори това да не се случи, разрушителният процес и спрял и кариесите ги няма без нуждата от пълна упойка.