Ужасното рибено масло: как да дадем на детето лекарство

  • July 20, 2016

Три месеца по 1 лъжица рибено масло е често изписвана схема за добавки, не само от мен, а и от много педиатри и лекари по Света. Това са 90 пъти, в които родителя трябва да преодолее нежеланието и неразбирането на детето защо трябва да пие тази полезна “напитка”.

fish oil

Това упражнение често изисква повече търпение, време и разбиране от възрастният, отколкото той има налични. Защо се получава така? Защото всичко, за което мислим в този момент е как да дадем на детето Нещото, което ще го излекува и ще му помогне да е здраво. И Това Е, Което Родителите Искаме. Но ако налагаме своето желание, било то и за добро, това може да доведе до изнудване, манипулация или липса на доверие. Такива емоции не са градивни; нито биха могли да бъдат част от което и да е лечение, при все че даваме най-добрата добавка или лекарство.

Ако се опитаме да сме емпатични и да погледнем ситуацията от позицията на детето, може би ще успеем по-лесно да преминем през тези 90 изпитания:

  • Колкото повече настояваме нещата да се случат, както ние искаме, толкова повече губим връзката си с детето. Така нежеланието му да участва се задълбочава все повече. Не настоявайте, не молете, не се карайте. Опитайте се да обясните и да мотивирате чрез познати примери от живота: “Спомняш ли си когато паднах в гората и трябваше да ми слагат няколко инжекции? Съгласих се, защото знаех, че по-важно от болката от иглите е да съм здрава и да сме отново всички заедно”.

  • Говорете с детето. Насърчете го да изрази емоциите си: “Искаш да знам, че не ти е приятен вкуса на рибеното масло?”, “Искаш да знам, че ти не желаеш да го пиеш?”, “Искаш да разбера, че ако имаш избор, никога не би изпил/а това рибено масло?” Установете заедно точните му чувства към ситуацията, не позволявайте да таи несподелени чувства. Това няма да помогне нито за лечението, нито за изграждането му като личност.

  • Колкото повече избор даваме на детето, толкова повече съдействие ще получим. Разберете как би искал той/тя да изпие лъжицата рибено масло: на терасата или първо да дадем на Мечо; тати или баба/дядо да даде рибеното масло; със затворени очи или точно преди да излезем за детската площадка. Нека детето да усети, че има някакъв избор по отношение на приема на добавката.

  • Понякога просто отстъпете и кажете: “Ок, няма да го пиеш сега. Ще ти го предложа по-късно, когато изслушаме любимата ти песен / прочетем новата книжка / поиграем с Мечо / изгледаме някое филмче.” Покажете, че за вас има значение как се чувства детето в момента. Това за него е много повече, отколкото хипотетичните здравословни ползи на безвкусното лекарство.

Ние родителите сме тези, които трябва да помогнат на децата да добият увереност и контрол върху живота си. Тези уроци се преподават в ежедневните действия като това да изпиеш “ужасното рибено масло”. Поставете се на мястото на детето и помислите какви емоции изпитвате, когато сте принудени да направите нещо, което не искате и не харесвате. Усетете неговите емоции в този момент и нерядко детето ще ви изненада като вземе лъжицата и само изпие това “ужасно рибено масло”.

В секцията Препоръчано ще намерите висококачествно рибено масло и кодове за отстъпка.