Как да изберем правилните витамини и минерали

  • May 11, 2016

Шокиращо или не, над 90% от витамините и минералите които се продават са буквално смлени на прах камъни или минерални соли. С други думи: доста хора днес имат скъпа урина, защото тялото им не абсорбира нищо от това, което приемат.

Разбира се, има продукти които са създадени, така че да се усвояват и човек да има ползи от приема им. Но как да разберете какъв Калций да си купите като на пазара има Калциев цитрат, Калциев карбонат, Калциев малат, Калциев хелат и т.н. Дадена компания може да произвежда Калций от зелени растения, да го извлича от млечни продукти или да настърже варовик от душа в банята. И все да продава Калций. А ако към варовика добави малко органично соево масло може да ви го продаде като органичен продукт на стократно по-висока цена.

Защо е важно да изберете правилният Калций?

Защото тялото ви много добре знае какво да прави с калцият от спанак, броколи или мляко, но не може да използва Калций създаден в лаборатория по химичен път.

За витамин С

Друг витамин, който почти винаги е фалшив е витамин С. Повечето продукти, съдържащи витамин С са всъщност аскорбинова киселина. Но тя не е същата съставка, която има в лимоните, чушките, лука или другаде в природата. Тази киселина не върши работа при лечението на скорбут - заболяването пряко свързано с недостиг на витамин С в организма.

Тези „изкуствени“ витамини и минерали, които се продават са химически производни, част от фармацевтичната фармакопея (списък с всички лекарства). Те разбира се, не са създадени просто за да се продават на хората фалшиви добавки. Част от тях могат да се усвояват като се приемат с храна, естествено съдържаща този микроелемент. Не по-малко важно е да се знае, че витамините и минералите са част от биологични комплекси и винаги се приемат в комбинация от няколко. Например за усвояването на Калция е необходим витамин Д3, витамин К2, Магнезий и Ензими.

Как се създават истинските витамини?

При ферментационен процес на растения, естествено богати на даден минерал. Във ферментацията участват живи бактерии или гъби, подобно на правенето на кисело мляко. След ферментацията концентрацията на минерали и витамини в растението се увеличава многократно. Тогава то се изсушава и се стрива на прах.

Как да позная истинските витамини и минерали?

Със сигурност не е изненада, че трябва да четете етикетите.
1. Винаги търсете органичния източник на етикета. Примерно за витамин С това може да са шипки, цитрусови плодове, киви, ацерола, боровинки и др.
2. Търсете източник на пробиотик или ензими
3. Обикновено цената отговаря на качеството, но не винаги!
4. Ако витамините имат пред името си dl- или D-, значи са изкуствени
5. Ако са мултивитамини и минерали тип всичко-в-едно, по-вероятно е да имат много изкустевени съставки или да има неусвоими комбинации.

Ето един добър продукт good

И един продукт, който е добре да избягвате bad

Добавките с витамини и минерали могат да имат огромен положителен ефект върху тялото ви, ако са от добър източник. Но не забравяйте, че най-добрите източници на минерали и витамини си остават целите храни като зеленчуците, зелените подправки, ядки, семена, ферментирали млечни продукти и органични животински храни.