Безвредно избелване на зъби с активен въглен

  • March 7, 2014

Тук можете да прочете за всички познати, ефикасни методи и средства за избелване: ВСИЧКО, което трябва да знаете ЗА ИЗБЕЛВАНЕТО

Почнала съм да пиша за толкова много и все важни неща (как да повишим естествената способност на зъбите да се защитят от кариеса), изготвям лечебни планове на пациенти, имам и започната книга по темата (и ходя на работа и представете си даже ми остава време и за колелото :) ) но реших да разведря малко обстановката с един практичен и любопитен пост. Сигурна съм, че ще ви хареса ако изпробвате този лесен, евтин и безопасен метод за избелване на зъбите.

Кой би помислил, че с въглен ще избелваме нещо?! Знаем че, активният въглен върши отлична работа при натравяне с храна и всякакви вътречревни токсини. Съответно, приложен в устната кухина, въгленът ще повлияе и върху субтанцииите от микроорганизмите, които водят до възпаление на венците и лош дъх.

Активният въглен е вещество с високи абсорбционни свойства. Той премахва токсините като ги улавя и залепва по своята повърхност. Не се абсорбира от тялото, а преминава през храносмилателният тракт заедно с всички химикали и токсини полепнали по повърхността му. Той е добро първо средство при всякакъв контакт с токсични агенти, но не бива да се приема, когато искаме нещо да се абсорбира от тялото (лекарства, витамини, добавки). Чудесно средство след употреба на алкохол. Ако се налага да използвате активен въглен, поради някакво химично, медикаментозно или хранително отравяне, осигурете приема му през устата възможно най-бързо и потърсете Бърза Помощ. Смесват се 2 лъжици прах в чаша вода и се изпива възможно най-бързо. Или се приема съответната доза таблетки според предписанието върху опаковката. Неправилно е да се комбинира с млечни продукти, защото неутрализират действието му. Като самостоятелно лечение за възрастен човек се приема посочената доза 3 пъти дневно. Като силен дехидратант, не бива да забравяме, че заедно с активният въглен трябва да се приема много вода. Можете да го намерите в състава на лекарства срещу ухапвания от насекоми, използва се в газовите маски и разбира се, е основното вещество във водните филтри за пречистване на вода в домашни условия.

Но как всичко това помага зъбите да бъдат “избелени”

Как се използва? Купувате си активен въглен от тук: aktive charcoal или под формата на таблетки от аптеката (20 таблетки за 2,51 лв). Една четвърт чаена лъжичка прах или половин стрита на прах таблетка е количеството, необходимо за една процедура. Потапяте навлажнена четка за зъби в черния прах и внимателно поставяте в устата си. Не се притеснявайте от вкуса - няма такъв. Четкане 2 минути с малки кръгови движения, без силен натиск. Черното се изплаква лесно и отдолу се появяват по-бели, лъскави и полирани зъби. Можете да използвате този метод, когато решите. Видим резултат има още след първите процедури.

Естествено в първият момент, когато видите цялата си уста оцветена в черно, може би няма да съм най-любимият ви човек, но след добро изплакване и много добро изчеткване с чиста четка и почистване с конец ще промените мнението си. В устата активният въглен прави точно това, което и в стомаха: премахва токсините и органичните наслагвания(оцветяванията от храна и напитки).

преди

При по-задълбочени проучвания става ясно, че активният въглен може да промени pH в устата и е възможно да се ползва като част от профилактиката срещу кариес и възпаления на венците. При по-продължителна употреба, обаче може да има негативен ефект (виж редакцията)

За най-добър ефект използвайте натурален въглен, а не произведен от петролни деривати.

ВНИМАНИЕ! Да не се ползва от хора с отложен по зъбите зъбен камък и други налепи!! В този случай има вероятност въгленът да се отмие по-бавно (около 24-48 часа). Ако това се случи изпийте 1-2 чаши горещ чай. По същият механизъм, би могло да се получи по-упорито оцветяване върху места с котлен камък по мивката.

Редакция от 13.02.2015

Както стана ясно, активният въглен има високи абсорбиращи свойства. Тези свойства той проявява във всяка среда, в която има органична материя. В устата и в слюнката минералите, които са нужни за естествената защита на зъботе от кариес(реминерализация) се намират в био-комплекси (съединения с органична природа). Т.е. важно е да помним, че за да се избегне извличането на минералите от слюнката, които ще послужат за заздравяване на зъбите, избелването с активен въглен трябва да се прави за кратко (1-2 седмици). Употребата на четки с активен въглен също трябва да е ограничена само докато трае курса на избелване.

Надявам се, че тази статия ви е харесала. Ако решите да изпробвате идеята, споделете впечатленията си в коментар под нея. Благодаря.

Photo: Internet