Хидроксиапатита и пастите за зъби от ново поколение

  • April 11, 2020

В последните 20 години Хидроксиапатитът започна да измества Флуора от първото място, като профилактично средство при кариеси и бели петна по зъбите. Повечето от зъболекарите го познават, използват и предлагат на пациентите си, но знаят ли всъщност пациентите какво е? Как действа? Безопасно ли е? Кога, как и защо да го използват?

Хидроксиапатит

Какво е Хидроксиапатита?

Хидроксиапатита(ХА), в неговият естествен вид е съединение от Калций и Фосфор, което изгражда около 97% от зъбният емайл на постоянните зъби, около 70% от дентина и 60% от костите. Химическата му формула е изглежда така: Ca5(PO4)3(OH).

Как действа Хидроксиапатита?

ХА е основна съставка в много продукти за зъбна грижа, защото подпомага реминерализацията като възстановява изгубените минерали от зъбните тъкани. Знаете че кариесът по същността си е процес на деминерализация или загуба на минерали от емайла и дентина на зъбите. Това може да се дължи на повишена киселинност на слюнката, начина на хранене и неизменно на микробиома в устата. Независимо по коя от причините или комбинация от няколко, зъбите започнват да губят минерали, ХА може да забави, да спре или дори да възстанови щетите. Това е така, защото ХА е разпознаваем от тялото (спомнете си че е идентичен с материала от който са изградени зъбите и костите) и лесно се абсорбира от слюнката, така че липсващите минерали да се върнат обратно към зъбите.
НО.. (естествено че има но, и то голямо) ХА не може да осъществи магията си, ако причината за загубата на минералите е все още активна. Т.е. ако киселинността на слюнката е твърде ниска, използването на ХА би имало минимална или никаква полза; ако микробиомът не е в баланс и бактериите-причинители на кариес доминират в устата, ХА няма да има никакъв ефект; когато храненето е богато на захари и преработени храни които образуват много плака и киселини, ХА няма шанс.

Безопасен ли е Хидроксиапатита?

ХА е напълно безопасна и биосъвместима съставка на продуктите за зъбна грижа. Частиците на ХА са “биомиметици” което означава че копират материал който тялото познава, и от който е изградено. Могат да се срещнат два вида ХА частици - нано и микро. Нано ХА е патентован в Япония около 1980г. и първият продукт, в чийто състав се открива е добре познатият на зъболекарите гел за зъби Tooth Mousse. Нано ХА има по-малки от дентиновите тубули частици, които лесно се усвояват и е отличен за проблеми като чувствителни зъби, бели деминерализирани петна и начални кариеси. Микро ХА е единствено с естествен произход и е изключително ефикасен както срещу кариес и повишена чувствителност на зъбите, така и за профилактика и избелване. Продукт, който аз използвам от няколко години е прах за зъби, който съдържа смлени телешки кости - прах за зъби Shine. Бих искала да тук да вметна, че макар и двете форми на ХА да са безопасни, не по-малко важни са съставките, които го “заобикалят”. Макар че на пазара вече има много продукти с ХА, четейки етикетите аз бих ги свела до един-два. Кои точно препоръчвам четете нататък в статията.

Shine1

Кога и как да използваме Хидроксиапатит?

Наистина какво особено би могло да има в използването на паста за зъби? Намокряте четката, поставяте паста колкото грахово зърно и четкате зъбите. Интересното обаче е че ХА е най-добре да се остави да действа дълго време, за да се усвои напълно от тялото и да се върне към зъбите и отвътре-навън, чрез слюнката. И именно затова е важно какви са другите съставки на етикета.

Моят избор на продукти с Хидроксилапатит

др Хишам

За момента на българския пазар има два продукта с ХА които препоръчвам на моите пациенти - това е серията на Д-р Хишам и продуктите на Orawellness - Shine. Освен нано-ХА, в първите има съставки на базата на кокосовото масло, Ксилитол и озонирана вода и тотарол, които са естествени антибактериални агенти, без вредни странични ефекти. В праха за зъби Shine основата е микрокристален ХА, в комбинация със нерафинирана сол, сода, бяла глина и етерично масло канела или мента.

Съветвам ви преди да купите да разгледате внимателно всички продукти и тогава да изберете кой би бил най-подходящ за Вас или за децата Ви. НО имайте предвид, че само пастата за зъби няма да проработи, докато не бъде преодоляна първопричината за проблемите със зъбите.

Източници: 1 2 3