Храната като лекарство: червено цвекло

  • October 7, 2014

Есента предлага голямо разнообразие от храни, събрали всичко полезно от лятното слънце, почви и води. Една от ценните храни, които може би пропускате да включите в менюто си е червеното цвекло, при това заедно с дръжките и листата.

Както всички червени плодове и зеленчуци, цвеклото има добро действие върху състава на кръвта. То е богато на витамин С, манган и желязо. Повишава по естествен път хемоглобина и регулира кръвното налягане. Именно поради тези свойства е много подходящо за преходните сезони, когато имунитета на хората намалява. Също така е чудесна храна за деца, бременни и кърмещи жени.

Цвеклото е източник на изключително ценното вещество бетаин. Той защитава клетъчните протеини и ензими от пагубното действие на стреса. Също така се бори с възпалението в клетките, подобрява работата на вътрешните органи и по този начин предпазва от множество хронични заболявания. Бетаинът се включва дори при лечението на някои видове рак, а наличието на фолати предпазва от дефекти в развиващият се в утробата плод при бременност.

Голямата детоксикираща функция на червеното цвекло не идва само от неговите фибри. Пигментите, които са богати на различни минерали като мед, манган, калций, желязо, фосфор, цинк участват във Фаза-2 на пречистването на кръвта, т.е. когато токсините са разрушени до съставните си части, те се свързват с други частици от тялото и така се извеждат от организма. По този начин цвеклото действа пречистващо за кръвта и черният дроб.

Не забравяйте да сложите и зелените части на растението в салатата. Всъщност първоначално са се използвали само те, а по време на Римската епоха, хората са открили сладкият, землист вкус на неговият корен. Стъблата и листата съдържат дори повече от гореизброените минерали, така че със сигурност ще имате полза от тях. А освен това са и много вкусни.
Цвекло

Сурово или сготвено трябва да се яде червеното цвекло? Хората със здрави стомаси могат да го ядат сурово в салата, овкусено със зехтин, тъй като мазнината ще помогне за по-лесното усвояване на пресните съставки. За хората, които по-трудно понасят фибрести зеленчуци много полезен и вкусен вариант е печено червено цвекло, овкусено по предпочитан начин или небезизвестната традиционна руска супа Борш. Когато е сготвено, червното цвекло губи част от полезните си вещества, но все още остава една от най-силните есенни храни. Не пропускайте ползите от него!