Кога да НЕ мием зъбите си

  • March 13, 2017

Ако Ви се струва странно, че зъболекар дава подобни съвети можете да започнете от тук: как, колко и с какво да мием зъбите си?

Но ето три случая при които е крайно противопоказано да миете зъбите си: no brush

Преди хранене с киселинно-образуващи храни

Вече може би знаете, че не всички бакретии са лоши, но знаете ли че налепът от храната, който остава по зъбите може да е и полезен. Именно такъв е случаят, когато ядете киселиннообразуващи храни.

Когато ядем или пием нещо киселинно, това влияе директно на зъбният емайл. И в слуяая няма никакво значение дали пием Пепси, ядем шоколад, пием органик Комбуча или ядем салата, подправена с био оцет. Киселината си е киселина и тя води до отдаване на минерали от зъбите към слюнката. Колкото по-често е излагането на киселина, толкова по-голяма вероятност има това да доведе до проблем.

В тези случаи плаката по зъбите всъщност би могла да ги предпази от разрушителното действие на киселината, така че никога не мийте зъбите си непосредствено преди хранене.

Веднага след хранене

Научни изследвания доказват, че миенето на зъбите след хранене е вредно за тях.

Освен това се възпрепядства на естествената роля на биологично активните съставки на слюнката да свършат своята работа. Ензимите и хормоните, които подпомагат храносмилането действат до 20-30 минути след хранене, така че това е времето в което не трябва да миете зъбите си. Спирайки активността им, вие подавате сигнал на тялото, че нямате нужда от тях и продукцията им постепенно намалява. Постепенно намалява и способността на слюнката да нормализира киселинността (буферен капацитет).

Ако искате да подпомогнете почистването на устата след хранене, добра идея е да жабурите 20-30 секунди с глътка вода, която на края да преглътнете. Използвайте чиста вода на стайна температура, с която да премахнете остатъците от храна и да неутрализиате киселините. с това ще възстановите здравословната, неутрална среда в устата си.

Най-лошият момент да миете зъбите си

Най-неподходящият момент да миете зъбите си е веднага след като сте повръщали.

Изключително киселинните стомашни сокове могат сериозно да увредят емайла на зъбите. Поради тази причина много от хранителните разстройства завършват с ужасни последствия върху зъбите. Бременните също срещат сериозни предизвикателства в това отношение, ако са имали тежки моменти с гадене, повръщане и киселини.

И наистина, след такова събитие като повръщането на стомашно съдържимо, обикновенно първата мисъл е да си измиеш зъбите, защото усещането в устата е крайно неприятно. Но за доброто на зъбите си трябва да се спрете. Вместо това изплакнете с чиста вода и изплюйте, като смените водата няколко пъти. Добра идея е да сложите 1-2 капки етерично масло от мента, за да неутрализирате вкуса и киселинността в устата си.

На кратко:
* Избягвайте да миете зъбите си непосредствено преди или след хранене. Нека има интервал от 20-30 минути между двете действия.
* Използвайте чиста вода на стайна температура за да почистите устата си от храна и да неутрализирате киселинността на слюнката.
* Никога не мийте зъбите след като сте повърнали. Солната киселина, идваща от стомаха директно размеква емайла на зъбите, а с механичните движения на четката можете да нанесете необратими щети по него.