Кои са най-добрите четка и паста за зъби?

  • February 19, 2014

Да започнем да си задаваме въпроси за здравето за зъбите и венците в нашата уста и какво не ни казват зъболекарите?

С тази полу-биографична публикация прерязвам лентата на моят блог. Надявам се да работим заедно по него, защото здравето трябва да е приоритет на цялото човечество.

Съвсем скоро ходих на зимна разходка из Сливенският Балкан с група планинари-ентусиати и както винаги срещнах нови и интересни хора. А всички нови, стари и още по-стари мои познати са ме питали един и същ въпрос:’Коя е най-добрата паста за зъби?’ И никога няма да ми омръзне да отговарям на него.

toothbrush

Преди всяка паста или помада за миене на зъби трябва да открием най-добрата четка за зъби. Тя освен че може да е най-модерната, с 18 различни цвята и дължини влакна и т.н. е желателно да е пригодена за вашата уста. Т.е. купувате си 5 четки с различна големина на работната част и избирате тази, с която достигате до всички зъби, от всичките им страни. Или отивате на зъболекар с тях и освен коя е четката, зъболекарят ще ви посъветва и за правилното й използване.

Лично аз се научих как да си мия зъбите на 20годишна възраст. Познавам хора, които се научиха на 64, такива които се научиха още преди да имат зъби, деца в ясли и в гимназията, учители, счетоводители, строители, един гробар. Лоша техника за четкане може да направи безполезна и най-добрата четка, която имате. И тъй като най-добре се помни, когато човек сам открие решението на проблема поставям това като задача за всеки от нас. В Интернет има наистина много информация, снимки, клипчета които показват как да мием правилно зъбите си. Аз само ще подскажа, че може да се наложи различна техника да се прилага за различни групи от зъби, или дори индивидуална техника за един зъб.

Сега някои ще си помислят:’Ето, не ни казва правилната техника, а щеше да разкрива тайните на зъболекарите’. Ами това е тайната на зъболекарите: могат да видят вашата уста, толкова добре колкото вас и да синтезират информацията така, че да е приложима за вашите зъби. Ако ви мързи да търсите истината, плащате за това по един или друг начин. Понякога с пари и време, а нерядко със здравето на зъбите си и в следствие и цялата храносмилателна система и цялостното ви здраве.

Но за да е пълен целият арсенал за грижата за зъбите, трябва да се погрижим за естествената защита на зъбите срещу кариес. Тя не се купува в аптеката или бакалията, дори не се поръчва по Интернет. Тя идва от вътрешната среда на тялото, от правилната обмяна на веществата в кръвта и баланса на хормоните.

Човешките зъби имат естествена кариесна защита, която е подложена на пълно унищожение със съвременният начин на хранене. Всеизвестно е изследването на д-р Уестън Прайс, в което описва честота на кариеса под 1% при хора от изолирани общности : африкански племена, ескимоси, швейцарци, аборигени и индианци, които НЕ си мият зъбите, НЕ ядат сладко и преработени храни и НЕ дъвчат дъвка или НЕ приемат флуорид!

Книгата му “Nutrition and Physical Degeneration” е лесно откриваема в Интернет. Какви изводи е направил доктор Прайс можете да прочетете тук: Как по естествен начин да се преборим с кариеса

Добре тогава, къде е истината? Някой знае ли я? Аз знам ли я или ако да, ще я споделя ли?

Да я потърсим заедно в следващите публикации.

Последна редакция: 27.07.2016