Лечение на кариеси след бременност: история със снимки

  • October 12, 2016

Тя ми се обади по телефона в една зимна сутрин. Гласът й беше смесица от вълнение и притеснение:

-Здравейте, току-що Ви открих и бих искала да се лекувам при Вас. След бременност и дълго кърмене зъбите ми станаха много чувствителни и получих бели петна по предните зъби. Можете ли да ми помогнете? Никога до сега не съм имала кариес и не желая след 28 години това да се промени.

Nursing caries

До няколко дни Вяра ми изпрати резултати от назначените й изследвания на кръв и урина, фото снимки и другата необходима ми информация за начало на лечението. Веднага разбрах, че ще работя с една супер мотивирана за успех майка. А няма по-голям стимул, от това срещу мен да стои осъзнат и кооперативен човек.

В кръвните изследвания се установи много ниско ниво на витамин D3 и нормални стойности на Калций, Магнезий и Фосфор. В уринният тест обаче стойностите на минералите бяха изключително ниски. Причината: липсващият витамин D3 не позволява на минералите да отидат по местата си, а се изхвърлят неусвоени или се отлагат по вътрешните органи. Петната по предните зъби всъщност бяха начален стадий на кариес, а чувствителността беше предизвикана от една обща деминерализация на емайла.
Диагноза: кариес, предизвикан от дълго кърмене/nursing caries

Седмица след първият разговор бях направила индивидуален план за хранене, хигиена и хранителни добавки на Вяра. В рамките на 3 месеца тя започна да приема витамин D3, диета богата на мазнини, витамини и минерали. Препоръчах използването на воден душ и жабурене с масло

Nursing caries2

Четири месеца по-късно резултатите бяха повече от впечатляващи: зъбите бяха много по-здрави, по-бели а петната-кариеси бяха заличени. Чувствителност в зъбите вече нямаше, и дори общото й здравословно състояние се беше подобрило. Изследванията на кръв и урина бяха в норма.

Вяра твърди, че аз съм излекувала зъбите й. Аз знам, че тя сама беше взела решението да се справи с този проблем, просто имаше нужда от някой, който да я подкрепи.

Nursing caries

  • Името е променено, за да се запази анонимността на пациента