Зъбите на майката и бебето през бременността: какво трябва да знаете?

  • November 26, 2018

Има едно голямо недоразумение в съвременната дентална медицина, което и аз самата установих едва когато бях вече бременна. И това е че грижата за детските зъби започва твърде късно. Всъщност най-доброто време да се погрижите детето ви да има здрави зъби е още докато сте бременна, тъй като още през петата и шестата седмица на бременността в миниатюрните челюсти на бебето са започнали да се образуват млечните му зъби. До раждането - всичките 20 от тях ще са напълно оформени.

грижи за зъбите през бременността

Един от най-важните фактори за здравето на детето са зъбите на майката. А състоянието на зъбите се влияе както от храната, която тя яде, така и от микроорганизмите които живеят в нейната храносмилателна система. Тези микроорганизми са като Големият взрив по отношение на цялото здраве на бъдещото дете и по време на раждането и кърменето ще се заселят по цялото му тяло. Тези микроорганизми ще станат основа на имунната система на бебето, така че колкото по-добри бактерии има майката, толкова по-здраво ще бъде детето й. А пълноценното хранене ще достави нужното, за изграждането на здрави и устойчиви кости и зъби на детето. И именно тези два фактора - храненето и микробиологичната флора стават основа за най-често срещаните проблеми със зъбите през бремнността.

Проблем N:1 Кървене от венците

Kървенето от венците е изключително срещано състояние по време на бременност и може би затова е и много подценявано.1 Причината за кървящите венци са големите хормонални и имунологични промени през бременността. Половите хормони и най-вече прогестеронът който подготвя тялото за раждането като го омекотява и отпуска, влияе и върху връзките между клетките на венците като ги разхлабва. От друга страна имунната система увеличава активността си, за да поддържа баланса на микроорганизмите. Тези две събития засилват кръвообращението в областта на челюстите и водят до възпаление на венците което се изразява като подпухване, зачервяване, затопляне или прокървяване. Но когато кървенето е твърде често, например няколко пъти седмично или всеки ден, тогава по-скоро става въпрос за заболяването гингивит. Разликата между двете, разбира се, може да направи вашият зъболекар при стандартен преглед.
Едно по-рядко срещано състояние, засягащо венците на някои бременни е гранулом на бременността или някъде може да се срещне като тумор на бременността. Това е напълно доброкачествено образувание, което се появява във втория триместър като реакция към налично активно възпаление на венците. Обикновено отшумява към края на бременноста.

Проблем N:2 Чувствителни зъби и кариеси

От друга страна много от бъдещите майки забелязват промени в зъбите си като болезнени и чувствителни места по зъбите, кариеси, отчупени части от зъбите или компрометирани пломби и коронки. Тези проблеми насочват зъболекаря, че бременната не се храни оптимално или не получава необходимите хранителни вещества нужни за растежа на бебето и поддържането здравето на майката. Истината е че Калцият за бебето не идва от костите и зъбите на майката, а от храната която тя яде. Така че ако храненето не е пълноценно, всичко ценно се изпраща към растящият детски организъм, а тялото на майката започва да има дефицити и тя изпитва неприятни усещания в зъбите си.

Какво да направите за преодоляването на тези проблеми, без риск за бебето?

  1. Пълноценното хранене
    Независимо от начина на хранене който всяка жена следва, по време на бременността е изключително важно да се избира качествена и питателна храна, възможно най-близка до естествеия й вид, без изкуствени добавки. Понякога това може да е предизвикателство, но добрата храна е инвестиция в здравето на детето и на майката. Спомняте си какво казахме в началото: микроорганизмите в цялата храносмилателна система са като Големият взрив за тялото на бебето; от тези микроорганизми ще се формира неговата имунна система. Така че един много важен елемент на храната са пробиотиците. И като казвам пробиотици, държа да подчертая че става въпрос за храна. Храните, богати на пробиотици балансират микроорганизмите в целият организъм и така помагат за поддържане на здравето на зъбите и венците. Пробиотични храни са всички естествено ферментирали храни, мляко, зеленчуци, квас и т.н.

  2. Консултация със зъболекар
    В това заето време, което е бременността е много лесно да сложим ангажимента “Преглед при зъболекаря” в дъното на списъка със задачи. Но аз ви съветвам да го приоритезирате, тъй като зъболекарят може да ви даде ценни съвети за грижа за зъбите и да направи разликата между физиологичните промени в тъканите породени от бременността и патологините промени като възпаление и активни болестни процеси.

  3. Лечебни подходи
    И ако се окаже че сте във вторият случай и се налага лечение на зъб или друго състояние, е препоръчително да се използват неконвенционални методи за лечение, когато това е възможно - например хомеопатия или акупресура. Спешните състояния като продължителна силна болка, счупен зъб и други е необходимо да се лекуват по обичайният начин, като най-подходящото време е вторият триместър на бременността. През първият триместър се формират всички органи и системи на бебето и тогава е крайно нежелателно използването на медикаменти като упойки, антибиотици и други лекарства. В третия триместър, денталното лечение може да е причина за твърде голям стрес и да предизвика контракции или по-сериозни последици. Също така, в последните месеци бебето нараства на тегло и тялото на майката започва да функционира по по-различен начин: например медикаментите се задържат в тялото по-дълго и се детоксикират по-бавно, включително упойки и лекарства използвани в лечението на зъбите и венците. По същата причина е интересно че се променя и нормалният състав на слюнката. Ако обичайно, след хранене киселинността се нормализира за няколко минути, в края на бременността това става много по-бавно като може да отнеме до няколко часа. Това прави яденето на захар, сладкиши и тесто по-вредно за зъбите, отколкото обичайно.

Ако сте бременна, не забравяйте че сега е време да се погрижите най-вече за себе си и по този начин ще заложите основите на здравето на вашето дете.

Искате да научите повече?
Включете се в следващото издание на програмата “Здрави зъбки” за да научите най-важните стъпки които родителите могат да направят, за да предотвратят бъдещи дентални проблеми за своите деца.