Храната като лекарство: Яйцето

  • April 15, 2014

Яйцето е храна, изключително богата на полезни за тялото вещества. В него има перфектното съотношение на белтъчини, мазнини и въглехидрати. Само в жълтъкът се съдържат 13 есенциални нутриента:

Витамин В, Д и Е: жизнено важни за нормалното функциониране на клетката и растеж и развитие на човешкият организъм. Лесно усвоим витамин А за здравето на очите ни. Йодинът подпомага функциите на тиреоидната жлеза и хормони, а фосфорът участва в калциевата-фосфорната обмяна в зъбите и костите. Холинът е важен нутриент за мозъка. Голямо количество антиоксиданти можем да си набавим с яйцата. Два от тях са лутеин и зеаксантин и допринасят за доброто зрение. Всичко изброено прави яйцето изключително ценен продукт, който няма причина да ограничавате до 2-3 броя седмично, а да ядете по толкова всеки ден! Особено ако има откъде да си набавяте яйца от щастливи кокошки, хранени с трева и семенца.

Сигурна съм, че не веднъж сте чували колко е опасно да се изяждат повече от две яйца седмично, заради холестерола. Аз съм го чувала от колеги лекари, от възрастни, от млади информирани и образовани хора, от кой ли не…

Е, време е да кажем нещата в прав текст: яденето на яйца няма пряка връзка с риска от сърдечно-съдови заболявания. Това е поредният мит.

Проучване показва, че консумацията на яйца няма отношение към холестерола при 70% от хората. При другите 30% (т.нар. хиперреактивни) яйцата повишават HDL и LDL холестеролът (познати като добрият и лошият).

Сигурно мислите, че всичко което би могло да повиши лошият (LDL) холестерол трябва да се избягва като дявол от тамян. Последните проучвания доказват, че отношение към сърдечно-съдовите заболявания има количеството холестерол в частиците LDL-C, а не общото количество LDL холестерол. Има и стари изследвания които доказват това.

Ако изобщо нещо се случва между холестерола ви и яйцето, то е че мазнините в яйчният жълтък доставят големи LDL частици, което означава че в кръвта има по-малко общо количество холестерол. Т.е. ядейки яйца намаляваме количеството лош (и общ) холестерол и това ни предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Ако имате нужда от още причини, за да ядете повече яйца:

Те са евтини, могат да се комбинират с почти всяка друга храна, имат 77кал за едно яйце, което ги прави диетични и… са наистина вкусни!

Весели празници на всички! великденски яйца