An apple(watch) a day keeps the doctor away

  • May 12, 2015

Предполагам, че повечето хора които се интересуват от здравословен начин на живот използват своите смартфони за да проследяват движението през деня, тренировките или храната си. Приложенията, които следят качеството и количеството на съня също вече са много популярни.

А какво знаете за iPhone Research kit?

Представете си всички хора, които имат смартфони. Всички, които имат диабет от тях да вписват 5, дори 10 години храната си и стойностите на кръвната си захар, когато я измерят. Сигурна съм, че подобно проучване се е правило, но с ограничен брой хора. А сега могат да се включат милиони, милиарди хора. Глобално. И резултатите ще са реални. Е, разбира се до постигането на еднакви условия за всички в изследването ще отнеме време (т.е. в началото отклонението ще е голямо). Може дори да отнеме толкова време, че да не съм жива да го видя. Но ще се случи: медицина от хората за хората.

И за да не кажете, че съм фен на Apple (какъвто всъщност съм): Google подготвят гривна срещу рак. След приема на таблетка с наночастици, ще се диагностицира тялото за рак. Как ви звучи? Както и да ви звучи, няма значение. Защото това е бъдещето. И то е съвсем, съвсем близко (5 години).

От гледна точка на моята специалност, ето за какво си мисля аз: Идея за рисърч кит приложение: да се отхвърли или потвърди теорията на Стейн-Леонора за паротидните хормони като причинител на кариеса. За тази теория бях споменала бегло тук, но всъщност остана незабелязано. Аз също някога мислех, че е меко казано абстрактна.

Как би могло да стане това? Ако се проследи храненето на всички хора за период от 3 години и хората, които ядат захар всъщност не страдат повече от кариес от хората, които не ядат захар. Още една идея: колко захар е нужно да изядеш, за да получиш кариес.

А това е моята теория за кариеса: Захарта сама по себе си не е причинител на кариес. Метаболизирането й се нуждае от толкова много минерали, че се налага тялото да даде част от себе си, да се разгради или по-точно разтвори, за да я изхвърли. А за него, от своя страна най-щадящо е да “даде” първо зъбите, защото те са много. А ръцете и краката например са много по-важни за оцеляването му. Чиста химия, ни повече, ни по-малко.

Дори заради преработена храна, бройката на зъбите намалява: тялото не държи нищо излишно. Излишното се “изхвърля”. Няма нужда от толкова много зъби за сдъвкване на храната, а и по-малко проблеми(болки, възпаления и т.н.). Тогава за какво са му на тялото толкова масивни жлезисти тъкани, за да правят слюнка. Слюнчените жлези са малки и безброй по цялата уста. И две големи жлези с прилежащото им кръвоснабдяване и инервация. Навярно има нещо повече в тях. Дали наистина контролират деминерализацията и реминерализацията на зъбите?

И всъщност… ако разберем как работят телата ни, това ще ни донесе ли вечен живот?

#