Изследване на коса: какво можем да научим за здравето си от него?

  • June 5, 2019

Защо на някои хора зъбите са по-предразположени към кариес, болезнена чувствителност или пукнатини?
Защо някои имат възпаление на венците и им поставят диагнози като пародонтит и пародонтоза?
Защо някои хора постоянно имат зъбен камък и не могат да се оттърват от него?

тест на коса

Калцият - по-сложен отколкото си мислехме

Отговорът на тези въпроси (и на всички други ЗАЩО-та за зъбите) се крие в Калцият. И съвсем до скоро се смяташе, че ако приемаме достатъчно от него, всичко със зъбите ни ще е наред.

За добро или лошо, нещата не са толкова прости. Всъщност това което определя здравето на зъбите е балансът на Калцият с другите минерали в тялото, който се влияе от много и различни фактори като стрес, хормони, киселинност, дентиновата течност в зъбите, различни витамини и хранителни вещества.

Много изследователи са работили по въпроса и вече е ясно, че огромно значение има съотношението на Калция и Фосфора, като при по-ниски стойности зъбите стават по-податливи на кариеси, пукнатини и изтриване, а по-високо съотношение носи риск за заболявания на венците, челюстните кости и натрупване на зъбен камък.

Кой е най-добрият начин да изследваме съотношението на Калция с другите минерали като Фосфор, Магнезий, Цинк, Мед, Бор и т.н.?

Стандартно, лекарите използваме изследване на кръв и урина за измерването на нивото на Калций и Фосфор в тялото. Но всъщност се оказва че кръвта не е най-добрият начин за това, защото тялото винаги се стреми да поддържа кръвта в хомеостаза (стабилно, непроменено състояние). А докато проблемите станат видими в кръвните изследвания, то техните симптоми вече са значителни и състоянието е трудно обратимо. За сметка на това, удивителните ни човешки тела много добре съобразяват нуждите на всеки орган, тъкан и клетка и лишават от ценни вещества (или натрупват ненужните) на местата, които не са жизненоважни - като косата, зъбите и ноктите например. Докато нуждите на кръвта се поддържат в тесни, непроменени граници.
Именно затова, както и защото косата е много лесна за изследване (просто трябва да се отрежат няколко косъма и да се изпратят в лабораторията), изследвайки коса можем да разберем какво се случва с минералите в зъбите, и то на много ранно, превантивно ниво. Макар че количеството на минералите няма да е същото като в зъбите, съотношението помежду им се запазва непроменено. Така лекарят може да предположи какво е необходимо да се направи и кои са нуждите на тялото, за да бъдат отново зъбите и венците здрави и устойчиви на вредни влияния.

Изследването на коса не е само изследване за токсични вещества

В Интернет можете да прочетете много за изследването на коса за тежки метали, протоколи за елиминирането им и друга информация. И наистина, изследването на токсични вещества е важна част от изследването на коса, но рядко се говори за други важни и ценни аспекти от него - например изследването на минерали, както и изследване за хранителни непоносимости.

Наскоро аз също си направих изследване на коса - в лаборатория във Великобритания. От него потвърдих непоносимостта си към мляко и млечни продукти, за която знаех и преди, но допълних списъка с някои популярни храни, спрягани за здравословни но явно не за всеки: лимец, зехтин, кафяв ориз. Но всъщност се оказа, че този тест изследва някои биометрични показатели, а не нивото на хистамин (маркер за алергии и непоносимости). При друг тест в немската лаборатория Micro Trace, дори и пълният профил на изследване не включва важни показатели като Фосфор.

Така че както всяко друго нещо касаещо здравето, човек трябва да е съвсем наясно какво и защо прави, т.е. преди да избере начина на изследване трябва да се консултира с лекар.

Добре е че вече и у нас се предлага един от най-добрите тестове на коса - Doctor’s Data на Dr. Amy Myers, USA. Представител за България е д-р Савчева и biomedical.bg.