Наистина ли захарта е толкова вредна?

  • May 5, 2014

От всичко по малко…

В умерено количество не вреди…

Това е гориво за мозъка…

Чувала съм всички оправдания за употребата на захар.

Въпросът е: трябва ли да ядем захар и ако да, в какво количество?

Къде всъщност е проблемът?

Захарта има много форми освен бялата кристална захар, която се намира на рафтовете на супермаркетите. Тя е под формата на глюкозо-фруктозен сироп, царевичен сироп, мед, кленов сироп или нектар от кактуса агаве. Тя провокира силна реакция в човешкото тяло и съвременните хора използват все по-големи количества от нея. Захар откриваме в съдържанието на около 80% от пакетираните стоки: плодови сокове, газирани напитки, вафли, бисквити, шоколад, колбаси, пастети, кетчуп, майонеза, сосове, лютеници, млечни десерти, зърнени закуски, хляб, макарони, чипсове и солети, чай, тестени изделия, мариновани риби и меса, бульони за готвене и още, и още…

Често ми казват, че съм крайна като казвам на хората да изключат захарта и рафинираните въглехидрати от храната си. “Не мога да изключа цяла хранителна група” - ми казват. Да, но захарта не е хранителна група. Захарта съдържа:

  • нула нутритенти
  • нула протеин
  • никакви полезни мазнини
  • никакви ензими

Захарта е просто бързи и празни калории, които се метаболизират изключително бързо в енергия, която трябва да се изразходи веднага или се натрупва като излишък. Всъщност захарта съдържа 12 въглеродни атома, 22 водородни атома и 11 кислородни атома (C12H22O11). Това е всичко, което тя дава на тялото ви. И отнема много минерали, докато се метаболизира! Захарта е една химически извлечена субстанция, по същият начин по който се произвежда кокаинът. И има същият пристрастяват ефект за мозъка. Между другото формулата на кокаина е C17H21NO4. Можете да забележите, че на захарта й липсва азотният N атом.

Има ли все пак безопасно количество?

Според мен няма безопасно количество. Естествено съдържащите захар плодове и зеленчуци са с балансирано количество фибри, витамини, ензими и други вещества, които подпомагат усвояването на захарта и не затрудняват и ограбват тялото. Добавената захар не доставя нищо, а вместо това:
Уврежда черният дроб: когато приемаме фруктоза (50%от захарта) тя отива към черният дроб. Ако чернодробният гликоген (храната за мускулите) е нисък, например след тренировка тя ще се използва, за да възстанови липсите. Но повечето хора не приемат фруктозата след бягане или физическо натоварване, а често когато дробовете им са пълни с гликоген. Когато това стане, черният дроб превръща гликогенът в запаси от мазнини. Част от мазнината отива към мастните депа, но част се запазва в дроба. Малко по малко това може да доведе до редица чернодробни заболявания; Повишаване на холестерола и триглицеридите в кръвта; ЛЕПТИНОВА резистентност с последващо затлъстяване, проблеми със съня, неконтролируемо желание за храна; Липса на усещане за ситост и пристрастяване към захар и въглехидрати, т.нар. непрестанен глад за сладко.

С какво да заместим захарта?

Напълно съзнавам, че в съвремнният свят е невъзможно да имаме хранене с 0% захар. За съжаление и заместители те, които се предлагат не са най-здравословният избор. Ето все пак кратък разбор на най-често срещаните:

  • Бялото кристално вещество, което е направено от царевица или захарно цвекло съставлява 50% глюкоза и 50% фруктоза. Често в етикетите ще я прочетете и като “декстроза”.
  • Глюкозо-фруктозен сироп съдържа 55% фруктоза и 45% глюкоза.
  • Етанол (алкохолът за пиене) не е точно захар, макар бирата и виното да съдържат остатъчни захари и нишесте, плюс алкохол. Те се метаболизират по същият начин като фруктозата и “ограбват” тялото от ценни минерали и соли.
  • Захарните алкохоли като ксилитол, глицерол, сорбитол, малтитол, манитол и еритритол не са нито захар, нито алкохол. Те се усвояват от клетките на тънкото черво и макар да са с по-малко калории, могат да причинят доста вреди на тялото: подуване, диария, главоболие и световъртеж. Прекомерната им употреба се свързва и с клетъчни мутации и рак. Ксилитолът е интересен продукт. използва се като ъставка в някои пасти за зъби и има антикариесогенен ефект.
  • Мед - той съдържа около 53% фруктоза, но е напълно естествен продукт, който приет в малки количества и суров (не топлинно обработен или в горещи напитки) има много ползи за тялото. Богатото съдържание на минерали и антиоксиданти (повече от тези в спанака) го правят отлична добавка към храненето.
  • Стевия - листата на това растение от Южна Америка са много сладки и употребата им е напълно безопасна. Не може да се каже същото обаче, за екстрактите (стевиол) или спиртните разтвори от стевия които се продават в търговската мрежа. Използвайте само стрити листа или чай от листа на сладката билка. Подобно растение е Ло Хан, но от него се използват плодовете му.
  • Фруктоза - изолираната плодова захар е популярен заместител в диетичните и диабетични стоки. Добре знаем, че изолираните съставки не са полезни за честа консумация, защото това което им е отнето по химичен път, тялото трябва да възстанови от своите ресурси.

В заключение ще ви дам малко домашно. Изгледайте този филм: Горчивата истина за захарта (Sugar - the bitter truth). Ако аз не съм ви убедила да се замислите за вредата от захарта, то Д-р Р. Лъстинг със сигурност ще го направи!

Вие използвате ли захар? Кога и как? Защо бихте или не бихте се отказали от употребата на захар?