Как да предпазите детските зъби от кариес на Великден

  • April 22, 2019

Отново дойде това време на годината, когато шоколадовите лакомства под формата на яйца, зайци и всякакви знайни и не знайни герои се раздават на децата ни тъй щедро…

За съжаление често (да се чете винаги) шоколада под лъскавата опаковка е с основна съставка захар, а понякога може да има и други бонуси като хидрогенирани мазнини и различни изкуствени съставки.

gummies Източник на снимката: www.heraldsun.com.au

Шоколада е любима моя тема, особено след откритието че какаовите зърна съдържат специфични съставки, полезни за зъбите. Но когато в едно шоколадово изделие преобладаващата съставка е захар ползите от какаото напълно изчезват.

Ето моите съвети как ние, родителите, да се справим със захарните набези по празниците:

  1. Повече наведнъж е по-добре от няколко пъти по малко.
    Най-важното, което трябва да запомните за захарта е че по-важно от количестото й, е честотата на консумацията й. Това означава, че ако решите да ограничавате сладостите на децата си този уикенд, е по-добре да им позволите да изядат колкото искат шоколадови лакомства наведнъж, най-добре като десерт, отколкото няколко пъти през деня по малко или като междинно хранене. При всяко ядене на захар освен че киселинността на слюнката спада критично, в тялото се секретира инсулин който оставя зъбите незащитени от кариес за дълго време.

  2. Измийте зъбите!
    Насърчете децата си да измият зъбите си два пъти на ден - преди закуска и преди лягане. Задължително ги наглеждайте и проверявайте дали зъбите са добре измити, особено ако са под 10 годишна възраст. Можете да използвате различни средства за визуализиране на плаката като оцветяващи таблетки или детектор за плака. Не е подходящо да се мият зъбите веднага след храна, особено сладка такава. В моментите на ниска киселинност емайла е много крехък и неустойчив. Това може да доведе до премахване на ценни минерали от устата, необходими за реминерализацията му. След хранене е препоръчително устата да се изплакне няколко пъти с чиста вода.

  3. Забавлявайте се!
    Пролетните празници са чудесен повод да прекарате повече време навън. Времето е хубаво, дните ни са свободни от работа и ангажименти, защо да ги прекараме на затворено или “на маса”? Организирайте семейни разходки в близкия парк или пък извън града. Нека фокусът на празника е времето прекарано заедно, а не храната - била тя здравословна или не до там.

Весел Великден!

Искате да научите повече?
Включете се в следващото издание на програмата “Здрави зъбки” за да научите най-важните стъпки които родителите могат да направят, за да предотвратят бъдещи дентални проблеми за своите деца.