Опасната козметика - част 2

  • July 12, 2014

В предишният пост по темата ви посочих само малка част от потенциално опасните съставки на козметичните продукти. Днес ще ви запозная по-подробно с най-разпространените вещества, които се влагат навсякъде, а са потенциално опасни за хората и не по-маловажно: опасни са за околната среда.

Как да разпознаем “лошите” от “добрите” съставки? Много просто! Трябва да се научите да четете етикетите. Винаги! Независимо какво ви обяснява продавачката в магазина, независимо, че на рекламата казват колко е качествен даден продукт, или пък отпред е изрисувано сладко бебе, а до него се разпростира огромен (вероятно) зален надпис “Био” или “Натурален”. Винаги поглеждайте в задния двор!

Какво е първото нещо което трябва да ви направи впечатление? На всеки етикет независимо дали става въпрос за храна, козметика или препарат за почистване съставките са изброени според количеството им, вложено в продукта. Т.е. най-голямо количество има от първата съставка, а най-малко от последната. Това има известна тежест при определянето на качествата на продукта, но ето кои съставки не искаме да присъстват въобще в списъка:

  1. Парабени. Парабените са най-широко разпространените консерванти в козметичната индустрия. Използват се като антимикробно средство и удължават срока на годност на продуктите. Как да ги откриете: най-често срещаните парабени са methylparaben, propylparaben, ethylparaben, benzylparaben и butylparaben. Къде се намират: почти навсякъде - шампоани, лосиони, почистващи препарати, пасти за зъби, кремове и много други. Защо да ги избягваме: Парабените имитират човешките хормони и могат да предизвикат различни ендокринни нарушения. Въпреки че няма достатъчно данни за продължителна употреба на ниски дози от парабени, концентрирани количества парабени са свързани с рак, ендокринни смущения, репродуктивна токсичност, имунотоксичност, невротоксичност и дразнения на кожата. Алтернативи: избягвайте продукти, които съдържат парабени, когато това е възможно. Търсете продукти, които съдържат алтернативи на парабените като био козметиката,която съдържа екстракт от семена на грейпфрут, масло от нийм, екстракт от розмарин, калиев сорбат. Ако е възможно използвайте безводни продукти (и по този начин по-малко склонни към замърсяване) или продукти, опаковани във флакон с помпа. Избягвайте бурканчета и кутийки.

  2. Петролатум. Популярен още като вазелин, това на практика е нефтен продукт, смес от въглевордороди. Как и къде да го открием: На продуктите се изписва като petrolatum и petroleum jelly, mineral oil, paraffinum liquidum, минерално масло. Използва се в много продукти за грижа за кожата, защото е евтин. Може да го срещнете в балсами за устни, кремове, лосиони. Защо да го избягваме: Petrolatum е минерално синтетично масло и причинява много проблеми тъй като нарушава естествените механизми на овлажняване на кожата, което от своя страна води до суха и напукна кожа. Производителите го използват защото е изключително евтино. Petrolatum запушва порите и не позволява на кожата да диша и да се освобождава от токсините. Алтернативи: няма. Проверете етикетите си и избягвайте продукти, съдържащи Petrolatum.

  3. Триклозан - широкоспектърен антибактериален и антигъбичен агент, който се използва в много козметични продукти Какво пише и къде се намира: Triclosan. Използва се в много сапуни, пасти за зъби, води за уста, продукти за грижа за кожата Защо да го избягваме: Има доказателства, които сочат, че Триклозан може да допринесе за създаването на щамове на бактерии, които са резистентни към антибиотици. Също така е възможно да погълнете част от продукта, което ще наруши баланса на микроорганизми в храносмилателната ви система. Подобен препарат е и Хлорхексидинът, използван масово в зъбната козметика. Алтернативи: няма. Избягвайте да купувате антибактериални продукти за ежедневна употреба.

  4. Пропиленгликолът е химически синтезиран овлажнител, който задържа водата и не й позволява да се изпари от кожата. Как и къде да го открием: На етикетите се изписва като: propylene glycol, 1,2-propanediol, propane-1,2-diol. Намира в продукти за грижа за кожата, понякога в много големи дози - в сапуни, лосиони, кремове и др. Защо да го избягваме: Пропилен гликол има малка молекула и се абсорбира през всички слоеве на кожата. Може да предизвика дразнене и чувствителност на кожата, очите и белите дробове, дори и в много малки дози. Свързва се с токсичност за определени органи и може да предизвика хормонални нарушения. Алтернативи: няма. Проверете етикетите и избягвайте продукти, съдържащи Propylene Glycol

  5. Sodium Lauryl Sulfate(SLS) Как и къде да го открием: sodium laureth sulfate, sodium lauryl sulfate, sodium lauryl ether sulfate. Това синтетично вещество се използва в шампоаните, перилните препарати, пасти за зъби, води за уста и служи за образуване на пяна. Защо да го избягваме: Предизвиква раздразнения на очите, кожни обриви, косопад, пърхот на скалпа и алергични реакции. Според научните изследвания SLS води до дразнене на кожата и може дза се свърже с появата на рак, смущения на ендокринната система, репродуктивна токсичност и невротоксичност. Алтернативи: няма. Проверете етикетите си и избягвайте продукти, съдържащи Sodium Lauryl Sulfate.
  6. Формалдехид-отделящи консерванти - консерванти, които се използват заедно с или вместо парабените Как и къде се намират: срещат се под наименованията Quaternium-15, Dimethyl-dimethyl (DMDM) hydantoin, Imidazolidinyl urea, Diazolidinyl urea, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bronopol). Търсете ги в продукти за косата и продукти за лична хигиена, бебешки кърпички и лакове за нокти. Защо да ги избягваме: Urea and Diazolidinyl Urea са най-често използваните каонсерванти след парабените. Установено е, че са основна причина за контактен дерматит. Формалдехид-отделящите консерванти освобождават формалдехид, който е канцерогенен и се свързва с проблеми в развитието, ендокринни смущения, алергии, имуннологични проблеми и др. Формалдехидът е обявен за канцероген от много експертни и държавни органи. Европейският съюз ограничава употребата на формалдехиди в продукти за лична хигиена и изисква, продуктите с формалдехиди или формалдехид-отделящи съставки да се етикират като “съдържащи формалдехид”. Алтерантиви: няма. Проверете етикетите си и избягвайте продукти, съдържащи формалдехид и формалдехид-отделящи консерванти

    • Други
      • Всички цифри (80% от тях са рискови съставки)
      • Думи, които завършват на -one, -thicone, -siloxan: това са силикони, които със сигурност нямат място върху кожата ви.
      • Всички С с последващ нечетен номер са синтетични съставки
      • Етеричните масла се правят само от растения, освен тези от цитрусови плодове. Няма етерично масло от манго!
      • Натуралните продукти са в тъмни, пастелни цветове. Искрящо жълтият или ярко розов сапун не е натурален.

Надявам се тази статия да ви е била интересна и най-вече полезна. Ако сте загрижени за здравето на приятелите и семейството си, споделете я с тях.