Полезна ли е пастата за зъби?

  • July 1, 2015

Как бихте реагирали, ако ви кажа, че вашите зъби имат способността да се излекуват от кариес сами?! Да, заявявам ви го с голяма увереност!

Реминерализацията на зъбите е процес, който зъболекарското съсловие до скоро смяташе за невъзможен. С тази статия ще започнем да навлизаме малко по-малко в дебрите на науката и по точно:

Как по естествен начин да лекуваме зъбите си от кариес

(без болезнени посещения при зъболекар)

Тук и тук ви запознах с проучванията на Д-р Уестън Прайс, от които стана ясно колко е важно пълноценното хранене, за да имаме здрави зъби и венци.

Разбира се, храната е само една брънка от целият процес на създаване на здрав, твърд и устойчив зъбен емайл.

За да протече правилна реминерализация отвътре-навън, изключително важно е зъбите да са перфектно чисти. Уви, това не може да се случи с масовите пасти за зъби. Те съдържат богат набор от съставки, които не само не допринасят за здравето на вашата уста, а дори могат и да ви разболеят.

  • Флуор - това е изключително токсично химично вещество, което вместо да прави зъбите по-здрави, ги прави крехки и чупливи. Флуорозата е нерядко срещано явление, тъй като предозирането е твърде лесно. В пастите за зъби, флуора е в много висока концентрация, защото иначе не действа. Но ако се поглъща дори и минимално количество от пастата (най-често при деца) се стига до системно интоксикиране със различни последствия. Флуора се свързва с проблеми с бъбреците и щитовидната жлеза. А вече има данни, че влияе и на ДНК. Друг силно негативен ефект е, че флуора действа като клетъчна отрова (натриев флуорид е отровата за мишки). Така той уврежда венците и пародонта, и подтиска възстановителните им механизми. И не на последно място, миенето на зъбите с флуорираната паста причинява корозия на амалгамените пломби, ако има такива.
  • Сулфиди - веществата, които образуват пяната, токсични за венците и пародонта и предизвкват възпаление и кървене.
  • Токсични метали - често в състава на зъбните пасти можете да срещнете алуминий, олово и други тежки метали
  • Изкуствени подсладители като сорбитол или аспартам - с неблагоприятни последствия за цялата храносмилателна система при продължителна употреба
  • Глицерин - според проучванията на Д-р Джерард Джъд, който е изследвал задълбочено де- и реминерализацията на зъбите, глицеринът оставя тънък, лепкав и труден за премахване слой върху зъбната повърхност. Този слой не позволява слюнката да навлезе в емайла и да се осъществят химичните реакции на реминереализацията. В научните среди това твърдение все още се смята за спорно. Д-р Джъд пръв предлага използването на сапун за уста без глицерин, който набира популярност в САЩ и Великобритания.

Както можете да видите от линковете в началото на статията, Д-р Прайс беше открил абсолютно здрави зъби и челюсти при хора, никога не използвали каквито и да били средства за хигиена. Такива зъби се срещали при хора с диета с естествени храни, богата на минерали и витамини.

Тогава как да поддържаме добра и безопасна устна хигиена?

Предлагам ви рецепта за домашна паста за зъби, с която ще имате чисти зъби и свеж дъх, без вредни съставки, с достъпни суровини. Тя е без флуор, така че е подходяща за деца, бебета, хора с тироидни проблеми.

Разбира се, в специализирани магазини бихте могли да откриете също добра и качествена паста без флуор, но задължително четете етикетите. В повечето ще откриете доста химични вещества, които са вложени, за да удължат срока на годност, за по-висока течливост (за да се изстисква от тубичката) и т.н.

Много рецепти за домашна паста за зъби можете да намерите в Интернет: например ето една, а тук има цели три

С домашната паста, в комбинация с този лесен метод за избелване, при редовна употреба бихте могли да имате по-здрава и бяла усмивка до няколко месеца.

Домашна паста за зъби

  • 4 супени лъжици кокосово масло
  • 1 пълна супена лъжица сода за хляб
  • 1 чаена лъжичка листа от стевия на прах (опционално)
  • 2-3 зърна карамфил, смлени на прах
  • 7 капки ментово масло (или друго по избор)
  • 2-3 супени лъжици гореща вода

съставки

Разтопеното или размекнато кокосово масло се разбърква със содата, стевията, карамфила на прах и етеричното масло по избор. Добавят се горещата вода и всичко се хомогенизира. Изсипва се в чист стъклен или пластмасов съд с капак (бурканче, кутийка от крем). За да се избегне контаминирането с бактерии, пастата се нанася върху четката с малка лъжичка или шпатула. Може да се гребва и директно от съда, но тогава трябва да има отделна паста за всеки член на домакинството.

пастата

Върши ли наистина работа?

Да! Кокосовото масло - растителното масло (олио) има свойството да задържа молекулите на мръсотията (бактерии причиняващи кариес, хранителни остатъци и др.). Содата има лек полиращ ефект и неутрализира киселините, които разяждат емайла. Ментовото масло е за свеж дъх, карамфилът има противовъзпалително действие и повлиява проблеми с венците. Стевията прикрива соленият вкус на содата, но на нея се дължи и странният цвят. С тази паста ще усетите зъбите си по-чисти и гладки!

Подходяща ли е за хора с чувствителни зъби/пломби/коронки и т.н.?

Задължително се консултирайте с вашият зъболекар, ако имате някакви специфични заболявания по зъбите или в устата. Аз лично смятам, че съставките са безопасни и добре балансирани и е подходяща за ежедневна употреба от всеки, включително и деца. Все пак избягвайте поглъщането й.

Отново държа да подчертая, че трябва да съобщите на зъболекаря си за промяната в средствата за хигиена. Той от своя страна ще ви даде правилни насоки за правилните методи на почистване, комбинирани с реминерализираща паста.